Dopingjegerne finner nye spor i urinen

Ny test kan avsløre VM-juksemakere.

FERSK METODE: Den nye urintesten vil kunne avsløre spor av plast fra oppbevaringsposer for blod. Arkivfoto: REUTERS
FERSK METODE: Den nye urintesten vil kunne avsløre spor av plast fra oppbevaringsposer for blod. Arkivfoto: REUTERSVis mer

Utøvere som jukser med eget blod, kan bli avslørt under ski-VM i Holmenkollen.

En ny urintest vil, ifølge VG, bli tatt i bruk under mesterskapet i Norge. Nyvinningen avslører spor etter plast fra oppbevaringsposer for blod.

- Metoden er tilrettelagt for ski-VM og representerer noe helt nytt i antidopingarbeidet, sier den danske legen Rasmus Damsgaard til avisen.

Kun få laboratorier i verden har utstyr til å utføre den nye testen. Mistenkelige blodprøver fra VM i Oslo vil bli sendt til Köln i Tyskland.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) følger ekstra nøye med på en liten gruppe utøvere som har mistenkelige blodverdier.

- Jeg tror det verken er skjedd noen forbedring eller forverring fra tidligere. De fleste er rene, mens det finnes en liten gruppe som er under mistanke. De får vår spesielle oppmerksomhet i forhold til testing, hevder Damsgaard.

Kun indisier Juks med eget blod har skjedd i idrett gjennom så å si hele etterkrigstiden. Blod blir tappet fra utøveren, de røde blodlegemene skilles ut, legges i en spesiell oppbevaringspose og fryses ned. Noen uker senere blir blodlegemene tilbakeført til blodstrømmen.

Metoden har vært erstattet eller kombinert med forskjellige kunstig EPO-varianter. Mens metoder for å avsløre EPO-varianter har vært utviklet det siste tiåret, har det ikke vært funnet noen sikker metode for å bevise tradisjonelt blodjuks.

- Vi har andre metoder som har gitt indisier. Nå vil de avsløres. Et kjempeframskritt, sier VMs medisinske sjef, professor Inggard Lereim, til VG.

Påvist før Den nye «VM-testen» er delvis kjent fra sykkelsporten.

I tester tatt av stjernerytteren Alberto Contador i forbindelse med Tour de France i fjor, skal rester etter plastikk fra blodposer ha blitt påvist. Likevel er det sporene etter det ulovlige stoffet clenbuterol som danner bevisbyrden mot syklisten.

Spanjolen ble nylig frikjent av et ankepanel i Spanias sykkelforbund, men det er ventet at Det internasjonale sykkelforbundet anker saken til Idrettens voldgiftsrett.

Den tidligere dopingdømte italienske sykkelprofilen Riccardo Ricco skal nylig ha innrømmet å ha benyttet tradisjonell blodoverføring - som i hans tilfelle nesten endte med døden.

(NTB)