Dopingkrangel om Marius Bakken

Ifølge tikjemper Trond Høiby og høydehopper Anders Falkum sa Friidrettsforbundets generalsekretær Anne-Karin Kolstad under NM at Marius Bakkens bruk av jerninjeksjoner er det samme som doping.

Nå krever Team Bakken at påstanden blir beklaget straks.

Falkum har de siste sesongene vært styreleder for friidrettsutøvernes interesseorganisasjon Akt.org. Høiby deltok i VM i 1999 og OL i 2000.

Fredag 16. august fikk disse to høre Kolstads vurdering av de svært omtalte jerninjeksjonene.

- Vi satt og slappet av i lobbyen etter banketten. Kolstad kom bort og spurte om vi hadde hørt siste nytt. Vi ante ingenting. Hun la det fram som om det var en stor skandale, og at dette var forferdelig for både norsk friidrett og Team Bakken, sier Falkum til Dagbladet.

- Jeg spurte om han var tatt i doping, noe jeg aldri kunne tro om Marius. Da sa hun at han var jernforgiftet. OK, sa vi. Trist, men ikke alvorlig. Da sa hun at for henne var slik tukling med kroppen det samme som doping.

Trond Høiby bekrefter Falkums gjengivelse:

- Hun betraktet dette som doping. Det kan jeg bekrefte.

Kolstad benekter

Hadde historien stoppet her, ville dette vært lite å skrive om. Men Kolstads vurdering ble selvsagt raskt spredd i miljøet.

Bakken-saken

  • Marius Bakken (24) fikk jerntilskudd i form av sprøyter av trener Frank Evertsen under høydeopphold i Kenya i 2001 - og Kenya og Bolivia vinteren 2002.

    Rett før EM i år fikk han påvist jernforgiftning hos lege.

  • Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl mente Olympiatoppen ikke var blitt godt nok informert om det som skjedde, og utsatte opprydingen til etter EM.
  • I ettertid informerte Bjørge Stensbøl om at Olympiatoppen bryter samarbeidet med Bakken dersom han ikke kutter ut Evertsen som trener.

    Foreløpig har ikke Marius Bakken tatt noen beslutning i saken.

- Jeg la ikke skjul på at jeg var sjokkert over meningen hennes, sier Falkum.

Etter få dager var utsagnet tydelig på plass i gjestebøkene på hjemmesidene til de to klubbene Tjalve og Norna-Salhus. Om morgenen 21. august rykket Kolstad ut med et innlegg i Tjalves gjestebok, der hun tilbakeviste påstandene. Blant annet skrev hun:

«Jeg ønsker i den anledning å påpeke at verken undertegnede, andre personer tilknyttet NFIF eller Olympiatoppen - på noen som helst måte har antydet eller kommet med innspill eller kommentarer som kan tolkes i den retning at dette skulle være en sak som berører området: doping.»

Noe seinere samme dagen ble Kolstads innlegg fjernet.

- Hun ba selv om å få alt om saken fjernet fordi hennes tilsvar avstedkom nye usakligheter, sier Tjalves daglige leder Svein Lilleberg.

Men morgenen etter var Kolstads innlegg på nytt på plass.

- Hun ba sjøl om å få det tilbake igjen fordi det kunne se ut som om hun tvilte på egne synspunkter, sier Lilleberg.

Trekker seg

Debatten raste videre hele forrige uke. For Falkum toppet det seg da han ble oppringt av friidrettspresident Marius Rooth onsdag morgen.

- Da fikk jeg meg en leksjon jeg seint vil glemme, sier han.

Fredag meddelte han styrekollegene i Akt.org at han trekker seg. På sin egen hjemmeside offentliggjorde han mandag til dels grove beskyldninger mot Kolstad.

- Jeg ser alt det gærne som skjer, og alle som blir behandlet forferdelig dårlig. Jeg vil ikke tie lenger, sier han.

Advokater

Kolstad sjøl tilbakeviser fortsatt at hun har sagt det Falkum og Høiby mener de har hørt.

- Det får stå for deres regning.

Men hun bekrefter Lillebergs beskrivelse av innlegget hun skrev, fikk fjernet og så gjeninnsatt. Om Falkums beskyldninger på hans hjemmeside, sier hun:

- Jeg har lest det, og har fått advokaten min til å se på det.

- Mener du at Bakkens bruk av jerninjeksjoner er doping?

- Absolutt ikke.

Like fullt reagerer Bakkens manager Ståle Jan Frøynes sterkt på det som har skjedd. Han finner ingen grunn til å tvile på Falkum og Høiby.

- Et slikt utsagn er jo en direkte uhyrlig påstand. På Marius Bakkens vegne krever jeg at hun går ut og beklager dette fullt og helt.

KREVER BEKLAGELSE: Marius Bakken aksepterer ikke at Friidrettsforbundets generalsekretær Anne-Karin Kolstad under NM skal ha sidestilt jerninjeksjoner med doping. Han krever at Kolstad legger seg flat, og beklager det hun sa til Trond Høiby og Anders Falkum.