Dopinglabben utrangert

- Skal Norge fremdeles kunne kalle seg et foregangsland innen antidopingarbeid, må det investeres rundt 6 millioner kroner i nytt analyseutstyr, sier avdelingsoverlege Egil Haug ved Hormonlaboratoriet på Aker sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dopinglaboratoriet ble oppgradert før OL på Lillehammer, men nå er deler av utstyret modent for utskifting. Dessuten mangler Hormonlaboratoriet to avanserte analysemaskiner som dopinglaboratoriene i Köln, Barcelona og Sydney allerede har investert i.

- Dette utstyret må vi ha dersom Norge fremdeles skal være i front i antidopingarbeidet, sier professor Egil Haug.

Mangler 2,9 mill.

Av budsjettforslaget Hormonlaboratoriet har sendt Kulturdepartementet, går det fram at de ønskede investeringene beløper seg til 5,8 millioner kroner. 1,8 millioner er summen som skal til for å erstatte gammelt utstyr. I tillegg ønsker dopinglaboratoriet to splitter nye analysemaskiner som til sammen vil koste fire millioner kroner. Halvparten av investeringssummen har laboratoriet spart inn selv. De manglende 2,9 millionene håper de Kulturdepartementet vil dekke.

- Den ene maskinen skal brukes til å avsløre bruk av tradisjonelle dopingpreparater. Maskinen er så avansert at den kan lese svært lave konsentrasjoner av forbudte stoffer, og knipe juksere som før har gått fri. Den andre maskinen kan på avansert vis avsløre misbruk av det anabole steroidet testosteron, sier Haug, som understreker at de har et svært godt forhold til idrettsavdelingen i Kulturdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer