DØMT:  Dopinglegen, som Eufemiano Fuentes kalles, ble i dag dømt til ett års fengsel av domstolen i Madrid. Foto: REUTERS / Sergio Perez / NTB Scanpix
DØMT: Dopinglegen, som Eufemiano Fuentes kalles, ble i dag dømt til ett års fengsel av domstolen i Madrid. Foto: REUTERS / Sergio Perez / NTB ScanpixVis mer

Dopinglegen Fuentes dømt til fengsel

Men blodposene skal destrueres, sier dommeren.

(Dagbladet): Den spanske legen Eufemiano Fuentes (57) er i dag dømt til fengsel, melder BBC.

Mannen, som er bedre kjent som dopinglegen, må i fengsel ett år for å ha satt folkehelsen i fare, ved å hjelpe utøvere med å dope seg. 

Det var under razzian hos Fuentes i 2006 at det ble det funnet anabole steroider, utstyr for blodoverføringer og blodposer med EPO - kalt Operasjon Puerto.

De fem som har vært tiltalt har stått tiltalt for å bedrive bloddoping, hvor det skal ha blitt tappet blod fra utøvere, for senere å ha sprøytet det inn igjen.

Får ikke være lege En rekke syklister har vitnet om sitt forhold til dopinglegen. Fuentes tilbød seg også å fortelle om utøvere han hadde hjulpet fra andre idretter, men dette ville ikke dommeren høre noe om under rettssaken.

Deriblant den italienske syklisten, Ivan Basso, fortalte i retten at han kjøpte doping av Fuentes i hundens navn for 500 000 kroner.

I tillegg til å ha blitt idømt ett års fengsel, får ikke legen lov å være sportslege de neste fire årene, lyder det i dommen.

Tre av de andre i saken, Yolanda Fuentes, Vicente Belda og tidligere manager for ONCE Manolo Saiz, ble frikjent.

Tidligere sportsdirektør for sykkellaget Kelme, Jose Ignacio Labarta, fikk fire måneder.

Vil ikke utlevere Doping var ikke ulovlig i Spania i 2006. Men ettersom flere ryttere fortalte at de hadde blitt dårlige av behandlingene fra Fuentes og de fire andre, kunne de anklages for å sette mennesker liv og helse i fare.

Det mest oppsiktsvekkende ved dommen er kanskje at dommer Julia Patricia Santamaria nekter å utlevere de 211 blodbagene som er samlet inn under etterforskningen. Dermed får ikke det internasjonale anti-dopingbyrået avslørt hvilke 35 utøvere blodposene kommer fra. 

Ifølge Daily Telegraph er det også bestemt at bevisene skal destrueres.