Sesongåpning langrenn Beitostølen

Dopingløperne herjer. En skam for sporten

Uholdbar situasjon for internasjonal langrenn.

DOPINGLØPER FØRST: Jevgenij Belov drar på Martin Johnsrud Sundby, Calle Halfvarsson og Petter Nortug under Tour de Ski. Nå er russeren utestengt på livstid fra OL, men får fortsatt konkurrere på ski ifølge FIS. Det speiler juridisk rot i skisporten. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
DOPINGLØPER FØRST: Jevgenij Belov drar på Martin Johnsrud Sundby, Calle Halfvarsson og Petter Nortug under Tour de Ski. Nå er russeren utestengt på livstid fra OL, men får fortsatt konkurrere på ski ifølge FIS. Det speiler juridisk rot i skisporten. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Rettssystemet til den internasjonale skisporten er i ferd med å bli totalt avkledd. Mens sporten venter på at systemet skal skille mellom svindlere og løpere, vant en av de utestengte russerne den svenske sesongåpningen.

Veteranen Jevgenij Belov har fått strøket alle resultater sine fra Sosji-OL 2014, og er forlengst utestengt på livstid fra de framtidige lekene av den internasjonale olympiske komite (IOC). Likevel har ikke skisporten noe juridisk system som umiddelbart kan avklare hvordan en slik utestengelse skal koordineres med de vanlige skikonkurransene.

TIL TOPPS: Jevgenij Belov, russeren som for noen uker siden ble utestengt fra OL på livstid, gikk i dag til topps på 10-kilometeren i Gällivare. Foto: NTB Scanpix
TIL TOPPS: Jevgenij Belov, russeren som for noen uker siden ble utestengt fra OL på livstid, gikk i dag til topps på 10-kilometeren i Gällivare. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det gjør at sporten opererer med to ulike standarder. En for OL og en for alle andre renn.

Det er uholdbart om det felles målet er en dopingfri idrett.

SANNSYNLIGVIS følger det en avgjørelse fra FIS i løpet av denne helgen, men dette tidspresset kommer ikke uventet. Det er flere måneder siden skilederne ble varslet av dommerne i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) at selve utestengelsen av Jevgenij Belov, Alexander Legov og de fire andre Sotsji-løperne med manipulerte prøveglass ville bli opphevet før denne sesongstarten.

Tidlig i oktober kom så premissene i CAS-avgjørelsen for at varetekten ble avsluttet. De viste at de russiske løperne måtte regne med å bli dømt. Avgjørelsen om å stoppe varetekten var bare prinsipiell. Også i idretten skal det være en grense for hvor lenge en utøver skal vente. Men hvordan saken til slutt måtte ende, etterlot CAS liten tvil om:

  • De støttet McLaren-rapportenes avsløring av russisk juks på nær sagt alle punkter.

Likevel hadde altså ikke FIS noe opplegg klart da IOCs etiske kommisjon sist uke tok konsekvensen av CAS-dommene, og utestengte russerne på livstid.

SLIK starter denne langrennssesongen i fullstendig dopkaos. I går kveld satt de norske løperne og lederne i timesvis sammen med Anders Solheim; sjefen i Anti Doping Norge, og fikk en innføring i arbeidet med å hjelpe fram en annen dopingkultur i Russland.

Det blir en drøy jobb. Rett før de russiske herreløperne knuste all konkurranse i den svenske sesongåpningen med åtte løpere blant de ti beste, sendte russisk meldinger på en propagandakanal tunet inn på tonen fra den «kalde krigen» i tiårene etter andre verdenskrig:

- Han skulle vært skutt til døde slik Stalin ville ha fikset saken, sa æresmedlem Leonid Tyachev til russiske Sport om Grigory Rodchenkov, eks-sjef for det fallerte antidopinglaboratoriet i Moskva og siden avgjørende kilde for McLaren-rapportene.

FOR i Russland raser ikke bare de eldste, men også nåværende langrennsjef Jelena Välbe på tur med troppen sin til Gällivare:

- Denne McLaren rapporten er en fantasi fra en eneste person; Rodchenkov. Vi dementerer alle rapporter om doping i vårt lag, uttalte Välbe på pressekonferansen om saken.

At hun selv for en del år siden var omtrent den eneste på det russiske kvinnelandslaget som ikke ble avslørt som en svindler, snakket hun ikke om. Bare om Rodchenkov; russeren som tok med arkivet fra doplaboratoriet i Moskva og avslørte alt om manipuleringen i Sotsji:

- Han er gal. Det er alt, konkluderte Välbe.

MEN det er det dessverre ikke. På samme måte som de norske langrennsløperne var rystet over den historien Anders Solheim fortalte fra sin mangeårige jobb med ærlige folk i Russland for å endre kulturen for å unngå doping, var dagens renn i Gällivare tøft for de svenske løperne:

- Jeg synes ikke de skal få være med, sa Jens Burman; det nye svenske håpet, om de utestengte russerne.

- Dette er en ulykkelig situasjon for skisporten, mente respekterte Daniel Rickardson.

Som alle andre skistjerner ønsker svenskene å få flest mulige sterke russiske konkurrenter med til OL, men det må være med et juridisk system i skisporten som er til å stole på.

Det er ikke dagens rettsorden der jussen i skisporten helst blir avgjort internt i FIS-styret, og nesten alle prosessene foregår bak lukkede dører.

Nå er kaoset avslørt, og det er en skam for sporten.

FOTNOTE: Den norske sesongåpningen viste både at landslaget er langt framme, at Martin Johnsrud Sundby er fysisk overlegen og at Johannes Høsflot Klæbo som ventet har fin kontroll etter gjennombruddet i fjor. Dessuten ble den klassiske 15 kilometeren norsk langrennssport på sitt beste med Johan Hoel (23) på femteplass som nok et nytt toppnavn. Han var strålende som junior, varierte litt mer i de første seniorsesongene før han nå gikk rett inn i den køen av hardtarbeidende skiløpere som gjør at Norge dominerer den sporten vi aller helst vil vinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer