Dopingmistenkt sykkelstjerne frikjent

Slipper utestengelse.

 FRIKJENT : Roman Kreuziger kan endelig returnere til konkurranse etter å ha vært midlertidig utestengt i noen par måneder. Foto: AP Photo/Christophe Ena.
FRIKJENT : Roman Kreuziger kan endelig returnere til konkurranse etter å ha vært midlertidig utestengt i noen par måneder. Foto: AP Photo/Christophe Ena.Vis mer

(procycling.no): Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) har blitt frikjent av den tsjekkiske olympiske komité (CAC) etter at han opprinnelig var midlertidig utestengt fra sykkelsporten grunnet mistenkelige blodverdier.

- Kommisjonen tok hensyn til at verdiene i blodpasset ikke overstiger de såkalte ekstremverdiene, basert på ekspertvurderinger av det internasjonale sykkelforbundet og idrettsutøveren selv, som forklarte uregelmessighetene, sier CAC i en pressemelding.

Kreuziger gikk glipp av årets Tour de France grunnet mistanken for blodmanipulasjon, men kan nå endelig returnere til konkurranse igjen etter en lang pause.

Tsjekkeren er en av Alberto Contadors (Tinkoff-Saxo) viktigste hjelperyttere, og har blant annet en femteplass sammenlagt fra fjorårets Tour de France på merittlisten.

Kan anke
Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og verdens antidopingbyrå (WADA) har en måned på seg til å anke beslutningen dersom de er uenige i konklusjonen til det tsjekkiske forbundet.

I en pressemelding uttaler UCI at de ikke vil si noe om hvorvidt de vil anke saken eller ikke, men de har tidligere gitt uttrykk for at de ikke tror på forklaringen til den tsjekkiske sykkelstjernen.

- Det er veldig alvorlige uregelmessigheter. UCI-ekspertene har sterke indikasjoner for at det har foregått manipulering, har UCI-sjef Brian Cookson tidligere uttalt til Cyclingnews.

Velfortjent
Tinkoff-Saxo er fornøyd over at rytteren endelig er frikjent, og håper UCI handler raskt uavhengig av hva de vil gjøre videre.

- Det er nå veldig viktig at UCI handler kjapt, og tar eventuelle beslutninger raskt. Det er enormt viktig, og i interesse for alle involverte parter og sykling generelt, at prosedyren vil nå sin endelige konklusjon på kortest mulig tid. Tinkoff-Saxo gratulerer Roman og hans advokater med dette velfortjente utfallet, sier administrerende direktør i Tinkoff-Saxo, Stefano Feltrin, i en pressemelding.

De mistenkelige blodverdiene stammer fra da Kreuziger kjørte for Astana i 2011 og 2012.

Tinkoff-Saxo har tidligere gått hardt ut mot UCI for at de ikke ga dem beskjed om rytterens uregelmessige blodverdier da de signerte han, og lagleder Oleg Tinkov har truet forbundet med søksmål grunnet den manglende informasjonsdelingen.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.