Dopingmistenkt

Zinedine Zidane (29) - en av verdens beste fotballspillere, og snart også verdens dyreste - er etterforsket for doping. I januar ender saken i retten.

I en ny rapport går det fram at franskmannen er en av tretten Juventus-spillere som er etterforsket for doping.

Høsten 1998 satte italienske myndigheter i gang en treårig dopingetterforskning etter at Roma-trener Zdenek Zeman beskyldte daværende Juventus-spiller Gianluca Vialli for doping.

Zeman mente at Juventus hadde jukset seg til seriemesterskapene i 1995, 1997 og 1998. Til nå inneholder saken 40000 dokumenter.

250 medikamenter

- Spillerne i Juventus ble proppet fulle av medikamenter som virket på muskler og hjerne. De var ikke et stort fotballag, men en gruppe nervepasienter og deprimerte, sier Guariniello til den seriøse franske avisa L'Equipe.

Totalt skal Juventus-spillerne ha benyttet seg av 250 ulike medikamenter i perioden 1994-1998.

Zinedine Zidane

Født:23.06.1972

Klubber:Cannes (86-92), Bordeux (92-96), Juventus (96-??)

Meritter: Kåret til verdens beste spiller i 1998 og 2000. Verdensmester i 1998, Europamester i 2000. Italiensk seriemester 1997 og 1998.

Annet: På vei til Real Madrid for 610 millioner kroner.

Høye verdier

L'Equipe har fått tilgang til Guariniellos rapport. Der står blant annet følgende:

Zinedine Zidane hadde «helsefarlig høyt jernnivå» i blodet, mens lagkamerat Didier Deschamps «økte sitt hematokrittnivå fra 43,2 til 51,9 på to måneder».

Ifølge nyhetsstasjonen CNN kan en så stor økning i jernverdien i blodet tyde på dopingbruk.

13 spillere i retten

Det er ikke mistanke om EPO-doping, men italienske myndigheter tror det kan være snakk om andre typer doping. Saken ender i retten i januar neste år. Juventus-lege Antonio Agricola og direktør Antonio Giraudo står tiltalt i saken, der tretten spillere er innkalt som vitner.

I tillegg til Zidane og Deschamps må blant andre Alessandro Del Piero, Angelo Di Livio, Christian Vieri, Antonio Conte, Fabrizio Ravanelli og Moreno Torricelli stille i retten.

- Flere spillere hadde for høye jernverdier. Jeg vil vite hvorfor, sier Guariniello.

Fengsel

I november i fjor ble det opprettet en ny lov i Italia der dopingtatte kan straffes med inntil tre års fengsel og 470000 kroner i bot. Lite tyder imidlertid på at Juventus-spillerne blir utestengt etter skandalen.

- Juventus vil ikke bli straffet med degradering eller poengtrekk, men det kan komme rettslige sanksjoner, sier Guariniello.