Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingmotstanderen som testet positivt

Justin Gatlin har gjennom store deler av karrieren gjort seg til en lederskikkelse i kampen mot doping i friidretten. Nå kan verdensrekordholderen på 100 meter bli utestengt på livstid for å ha testet positivt på testosteron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent lørdag bekreftet sprinteren at han avla positiv dopingprøve under et stevne i Kansas i april. Dermed rammes amerikansk idrett av en ny dopingskandale bare dager etter at årets Tour de France-vinner Floyd Landis ble avslørt.

Og som hos Landis skal også Justin Gatlin ha testet positivt på testosteron. Selv hevder sprinteren sin uskyld, og understreker at akter å samarbeide fullt og helt med det amerikanske antidopingbyrået USADA for å komme til bunns i saken.

– Når alle fakta kommer på bordet, vil vi forhåpentlig se at jeg ikke har gjort noe galt, sier han i en uttalelse.

– Jeg skjønner ikke dette, fordi jeg aldri har tatt noe ulovlig middel med viten og vilje. Jeg har heller ikke gitt noen tillatelse til å hjelpe meg med noe av den sorten, tilføyer Gatlin.

Kjempet mot doping
Den positive prøven bryter også kraftig med det bildet Gatlin har skapt av seg selv med hensyn til dopingbruk. Sprinteren har gjentatte ganger snakket varmt om antidopingarbeidet som gjøres i idretten, og fremstilt seg selv som en foregangsmann i kampen mot bruk av ulovlige midler.

Gatlin hevder han ble ekstra bevisst rundt problemstillingen da han allerede som student testet positivt. Den gang viste det seg at den positive prøven kom som resultat av en type medisin stortalentet brukte for å håndtere sykdommen ADHD.

– Den opplevelsen gjorde meg enda mer opptatt av å ikke komme i kontakt med noe forbudt stoff. En dom kan føre til utestengelse på livstid fra idretten jeg elsker, sa Gatlin nylig.

– I løpet av min profesjonelle karriere er jeg blitt testet mer enn 100 ganger. Med unntak av den i Kansas er alle testene fra årets sesong, inkludert dem som er avlagt utenfor konkurranse, negative, sier han nå.

Så sent som i mai, bare noen uker etter at den positive dopingprøven ble avgitt, tangerte Gatlin verdensrekorden på 100 meter tilhørende Asafa Powell. Den lyder på 9,77. Skulle det vise seg at amerikaneren dømmes for dopingbruk, blir han fratatt bestenoteringen.

I HARDT VÆR: Viser B-prøven det samme som A-prøven, risikerer Justin Gatlin utestengelse av all idrett på livstid. Foto: AP
I HARDT VÆR: Viser B-prøven det samme som A-prøven, risikerer Justin Gatlin utestengelse av all idrett på livstid. Foto: AP Vis mer

Trenes av Graham 

Dermed er Powell igjen alene om å ha verdensrekorden på 100 meter. Samtidig kan alle friidrettsinteresserte glemme den etterlengtede duellen mellom de to. En rekke stevnearrangører har forsøkt å føre Gatlin og Powell sammen de siste månedene, men stadig har det dukket opp forfall fra en av dem. I de fleste tilfellene har Gatlin avslått å møte rivalen.

Den amerikanske sprinterens positive dopingprøve kaster samtidig søkelyset mot en aktør i friidrettssirkuset som tidligere har vært knyttet til doping: Treneren Trevor Graham.

Han har tidligere trent både Tim Montgomery og Marion Jones, som begge var linket til dopingskandalen rundt Balco-laboratoriet i Florida. En rekke utøvere som har trent under Graham har vært suspendert på grunn av dopingbruk.

Selv hevder den kontroversielle treneren at Justin Gatlin har vært svært nøye med å ikke innta forbudte stoffer.

– Han bruker utelukkende kosttilskudd som han selv kjøper. Han stoler ikke på noen med hensyn til den type ting, ikke en gang foreldrene og treneren, sier han i et intervju med den amerikanske TV-stasjonen WRAL-TV.

Kan få livstid
Ifølge The New York Times skal både Gatlins A- og B-prøve vise spor av det samme stoffet. Nå må Gatlin belage seg på å forklare den positive testen for en disiplinærkomité i Det internasjonale friidrettsforbundet.

Sjefen i Det amerikanske friidrettsforbundet, Craig Masback, sa søndag følgende om den sjokkerende nyheten på forbundets hjemmeside:

– Justin har vært en av de aller tøffeste talspersonene for å vinne konkurranser med integritet i idretten vår. Gjennom karrieren har han samtidig vist en klar vilje til å stå til ansvar for det han har gjort, sier han.

Det internasjonale friidrettsforbundet bekreftet søndag at Gatlin blir utestengt på livstid hvis han finnes skyldig i å ha brukt doping. (ANB)