Dopingrapporten: - En svart dag for all toppidrett

Kaggestad mener ingen greier å rydde opp i dopingen på egen hånd.

EN SVART DAG. Johan Kaggestad mener at dette er en svart dag for all toppidrett. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
EN SVART DAG. Johan Kaggestad mener at dette er en svart dag for all toppidrett. Foto: Halvor Solhjem Njerve / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Skandalerapporten som ble lagt fram i Geneve i dag, som avdekker utbredt doping i Russland, ryster internasjonal friidrett.

Johan Kaggestad sier det er en svart dag. Men at han ikke er overrasket i det hele tatt.

- Dette gjelder ikke bare friidretten. Hele den internasjonale toppidretten har en svart dag i dag, sier den tidligere landslagstreneren i friidrett og TV-kommentator Johan Kaggestad til Dagbladet.

Toppen av isfjellet Dick Pound som har ledet etterforskningen av russisk friidrett, sa på pressekonferansen i Geneve at rapporten og avsløringen bare er toppen av et isfjell. Han understreket alvoret med å påstå at hele eksistensen for toppidretten er i fare.

Den oppfatningen deler Johan Kaggestad. Han mener doping er svært utbredt og tror ikke idretten har mulighet og ressurser til å rense opp i uføret selv. Ikke uten at IOC griper fatt i det økonomisk og oppretter et statlig system som er overodnet særforbundene.

Etterforskningsrapporten avdekket at det russiske akkreditterte laboratoriet drev med fordekt testing og destruerte positive prøver.

Uniformt system - Jeg tror et internasjonalt uniformt system er eneste veien å gå. Et likt overordnet system, der man uanmeldt går inn og gransker og reviderer antidopingarbeid i alle særforbund. Slik det er nå, blir det som med bukken og havresekken, sier Johan Kaggestad.

Han mener at norsk toppidrett har muligheten til å ta et initiativ.

- Norske ledere som Inge Andersen og Tom Tvedt bør ta fatt i dette, sier Johan Kaggestad.

Kaggestad mener det er et paradoks at sykling er lengst framme i antidopingarbeidet i den internasjonale toppidretten.

- Sykling saget nesten over greinen de satt på. Nå er det de som er best. Men jeg tror ikke idretten kommer seg ut av dette, om særforbundene må ordne opp selv, sier Johan Kaggestad.

Den uavhengige Wada-rapporten konkluderer med at russisk friidrett bør utestenges fra konkurranser.

- Det er bra med denne rapporten. Friidretten er drevet fra skanse til skanse. Nå får vi et inntrykk av all den dritten som er, sier Kaggestad.

Han mener det er greit at russisk friidrett blir utestengt.

Og han er enig i isfjellet til Dick Pound.

Han fortsetter:

- Ta kenyansk friidrett som et annet eksempel. Landet har et alvorlig dopingproblem. Der får agenter, trenere og leger prosenter av premiebeløpene, forteller Kaggestad.

- Svak leder Kaggestad har også en oppfatning av lederen i IAAF, det internasjonale friidrettsforbundet.

- Administrasjonen i den internasjonale friidretten er for svak. Jeg tror rett og slett ikke Sebastian Coe er riktig leder, sier Johan Kaggestad.

Han mener også at et overordnet organ skal ha i oppgave å avdekke korrupsjon.

- Det overordnede dopingorganet bør også ha en økokrim-funksjon. At det har som oppgave å avdekke økonomisk kriminalitet. Vi har sett det i fotballen og nå i friidretten, at det forekommer alvorlig korrupsjon. Som det også gjorde i sykkelsporten under Hein Verbrügghen, avslutter TV2-kommentator Johan Kaggestad.