-Dopingreglene holder ikke mål

Kjell Magne Bondevik støtter norske idrettsledere fullt ut i deres virkemidler mot dopingproblemet.

- Dopingregelverket holder ikke mål, sier statsministeren.

Torsdag skal Bondevik i møte med Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK). Og statsministeren stiller solid forberedt til det som vil bli en diskusjon om doping.

- Egentlig skulle ikke samtalene med Rogge dreie seg om doping, men så kom skandalene i OL og endret alt, sa Kjell Magne Bondevik til NTB i forbindelse med åpningen av Norges Fotballforbunds ting i Oslo fredag.

Norske idrettstopper har engasjert seg stort i dopingsakene. De mener dopingtatte utøvere, som Johann Mühlegg, må miste alle OL-medaljene sine. Kjell Magne Bondevik stiller seg helt bak dette synspunktet.

- Må miste medaljene

- Det er helt klart at de burde miste alle medaljene. Hvis IOK har rett i at regelverket ikke tillater dem å gjøre dette, er regelverket altfor dårlig, sier statsministeren.

- Dette er noe jeg vil si til Rogge. IOK-presidenten skal vite at den norske regjering gir sin fulle støtte til idretts-Norge i denne saken. Dette er ikke bare synspunkter som kommer fra idrettsledere, sier Bondevik.

Statsministeren vil ha strengere straffer ved bruk av doping, men går ikke like langt som Bjørn Dæhlie. Norges gamle skikonge uttalte nylig til NTB at dopingtatte idrettsutøvere bør utestenges på livstid.

- Så langt vil jeg ikke gå. Å utestenge på livstid synes jeg blir for drastisk. Vi må la utøverne få en sjanse til. Men regjeringen støtter helt klart kravet om strengere dopingstraffer, og dette vil jeg fremme for Jacques Rogge og IOK, sier Bondevik.

Støtter fullt ut

Kultur- og idrettsminister Valgerd Svarstad Haugland vil gi statsministeren de siste oppdateringene etter samtaler med toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og idrettspresident Kjell O. Kran.

- Hvilken rolle bør den norske regjering og statsministeren ha i forhold til idrett og doping?

- Regjeringen vil støtte idretts-Norge fullt og helt. Vi ønsker å føre en kompromissløs kamp mot doping og for en ren og sunn idrett, sier Kjell Magne Bondevik.

Bondevik-regjeringen vil også ta opp dopingproblematikken og IOKs regelverk i Nordisk Råd.

NTB