Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsjokk for russerne tre måneder før OL

Kan miste ansvaret for dopingtestene.

RUSSERNE FÅR NEPPE TESTE: Flere tusen OL-utøvere skal testet under lekene i Sotsji. Nå får trolig ikke russerne lov til å behandle dopingtestene selv om de er vertsnasjon.
Foto: Per Løchen / Scanpix
RUSSERNE FÅR NEPPE TESTE: Flere tusen OL-utøvere skal testet under lekene i Sotsji. Nå får trolig ikke russerne lov til å behandle dopingtestene selv om de er vertsnasjon. Foto: Per Løchen / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva og Sotsji stenges og får ikke ansvaret for testene under OL som starter om under tre måneder. Det melder svenske Viasat.

Det skal være verdens antidopingbyrå, WADA, som ikke er fornøyd med hvordan vertsnasjonen for Sotsji-OL behandler sine dopingprøver. Manglende troverdighet til utførelsen av dopingtester er hovedgrunnen.

- Jeg sitter i en internasjonal komité med sjefen for antidopinglaboratoriet i Moskva, og også det i Sotsji. Jeg skulle egentlig ha et møte med ham i oktober, men han dukket ikke opp, sier antidopingjeger Inggard Lereim til Dagbladet.

- Så da skjønte man jo at det ikke var helt som det skulle være. Så jeg er ikke overrasket, sier medisinprofessoren med mer enn 30 års erfaring med antidopingarbeid.

Nederlag Viasats Russland-ekspert mener dette kan bli et stort nederlag for vertslandet.

- Russland som arrangørland har ansvaret for å finne et nytt antidopinglaboratorium, noe som vil være et enormt prestisjenederlag for russerne, sier Malcolm Dixelius, Russland-ekspert til Viasat.

Det er Inggard Lereheim enig i.

- Det er helt klart at dette er en smikk på hånda. Det er jo klart at det ikke er hyggelig å få beskjed om at man ikke har tillit på et sånt viktig felt når man skal arrangere et så stort mesterskap, sier Lereim til Dagbladet.

Flyttes til Oslo? Dermed kan for eksempel Norge eller Sverige få ansvaret for dopingtestene til alle utøverne i Sotsji. Ifølge svensk presse har russerne fram til 1. desember å komme til enighet med Wada.

Inggard Lereheim mener det er mange gode laboratorier rundt om i verden som er Wada-akkreditert og som kan ta over ansvaret for dopingprøvene under OL.

Problemet er bare at A-prøven skal være besvart innen 24 timer - og dermed må kanskje Wada fire på tidskravene sine for å rekke å få prøvene analysert hos et annet laboratorium enn det i Sotsji eller Moskva.

- Det er et poeng at man ikke venter lenge, og i et sånt mesterskap er det viktig - for da kan man ha rukket å dele ut medlajer og hyllet noen som senere viser seg å være dopet, understreker dopingjegeren.

Han mener Oslo og Stockholm kan være det beste alternativet.

- Enten kan man hente inn utenlandske eksperter som kan hjelpe til. Eller så kan man flytte ansvaret til Oslo og Stockholm. Det er jo ikke lenger flytur hit enn at det skulle kunne være aktuelt, sier Inggard Lereim.

- Markering Rundt 1300 dopingtester skal gjennomføres før OL og rundt 2500 tester skal gjennomføres i OL.

- Dette kan være en markering fra Wada som viser at de passer på når Russland er vertsnasjon, sier Bjørn Waldebäck, medisinsk ansvarlig i den svenske OL-komiteen.

- Vi har kapasitet til å ta over ansvaret, sier Waldebäck.

I Oslo vil man avvente til en eventuell forespørsel foreligger.

- Hvis det kommer et spørsmål, vil det bli diskutert. Men det er ikke noe jeg vil vurdere nå, sier leder ved Norges Wada-akkrediterte laboratorie på Oslo Universitetssykehus, Peter Hemmersbach, til Dagbladet.

Hemmersbach tror russerne vil komme til å ordne opp i det Wada peker på.

- I henhold til det Wada skriver, så har de til 1. desember på å ordne opp, og det tror jeg det kommer til å gjøre, sier laboratorielederen.

Russland har gjennom flere år hatt et dårlig dopingrykte i idretten. Før friidretts-VM tidligere i sommer ble antidopinglaboratoriets sjef, Grigory Rodchenkov, avhørt etter anklager om salg av ulovlige stoffer.

Wada er ikke medisinsk ansvarlig for OL i Sotsji, men skriver at de håper IOC vil stille samme krav som dem for mesterskapet, skriver Wada på sine hjemmesider.