Dopingsjokk i VM

EDMONTON (Dagbladet): Ti dopingtester fra utøvere som deltar i VM i friidrett er sendt til Lausanne for videre analyse. - Testene indikerer mulig bruk av et forbudt hormon, sier Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) antidopingsjef Arne Ljungqvist.

- Vi har utført rundt 200 tester. Noen av testene - sju til ti - ligger utenfor normene. Det kan ha forskjellige årsaker - både naturlige og unaturlige. Vi må være sikre. Derfor har vi tatt sendt blodtestene til videre testing i Lausanne, sa Ljungqvist til den kanadiske TV-kanalen CBC i natt.

Han venter i spenning på resultatet av testene som uten tvil er relatert til EPO.

- Det er et mønster, sier Ljungqvist.

- Blir du overrasket om noen blir avslørt for EPO her i VM?

- Nei, jeg blir ikke overrasket.

Svarte altså Ljungqvist på direkte spørsmål i natt.

Svar i morgen

Ifølge IAAF-talsmann Giorgio Reineri er 130 av dopingtestene hittil i VM, urintester av utøvere som har konkurrert. 15 er blodtester for EPO - inkludert de tre medaljevinnerne i guttas maraton, pluss fire andre maratonmenn.

40 av testene er blodtester for EPO tatt utenfor konkurransesammenheng.

- Testene vi har tatt i Lausanne er tatt utenfor konkurranse, sier Ljungqvist, som konsekvent avviser å omtale dopingtestene som «mistenkelige», til tross for at det selvfølgelig er nettopp det de er.

Ljungqvist bekrefter at de foreløpige testresultatene viser unormalt høye nivå av røde blodlegemer. De mistenkte utøverne må nå gjennom urintester som skal sjekkes for EPO.

- Sju til ti av prøvene har blodresultat som gjør av vi må ta urintester også. Det gjenstår å se om om disse er positive, sier Ljungqvist.

I morgen kommer svaret.

- Jeg forventer resultatene tilbake fra Lausanne torsdag formiddag Edmonton tid (seint i morgen kveld norsk tid, red.anm), sier Ljungqvist.

Szabo tenker

Han bekrefter også at den skandaleomtalte Olga Jegoraova fra Russland er blant de som er testet i VM-byen.

- Vi har testet Jegorova her i Edmonton på nytt, sier Ljungqvist.

Jegorova som har dominert 3000 meter og 5000 meter i år, ble avslørt for EPO-doping i Paris i juli. Hun ble umiddelbart suspendert av IAAF. På grunn av formelle feil og sterke protester fra russerne ble suspensjonen i helga opphevet fordi IAAF anså seg sjanseløse til å vinne et oppgjør i retten mot Jegorova. Det til tross for at analysemetoden som ble brukt på Jegorovas prøve i løpet av kort tid blir godkjent. Derfor skal Jegorova løpe i VM. Siste års storstjerne på distansene mellom 1500 og 5000, rumenske Gabriela Szabo, vant i natt 1500 metergullet i Edmonton. Hun har truet med å trekke seg fra 5000 meteren om Jegorova får løpe.

- Jeg tar beslutningen i løpet av et døgn, sa Szabo på pressekonferansen natt til i dag.

Med andre ord kommer Szabos beslutning i løpet av kvelden.

TESTET: Olga Jegorova er en av utøverne som er testet under VM.