Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skiskytter-VM

Dopingsjokk kan gi norsk medalje

Midt i skiskytter-VM er det startet en etterforskning av den tidligere russiske utøveren, Jevgenij Ustjugov. Blir russeren dømt, betyr det at de norske skiskytterne har krav på en ekstra OL-medalje fra Sotsji i 2014.

KAN HA VÆRT DOPET: Russeren Jevgenij Ustjugov, her i duell med Tarjei Bø, kan bli felt av eget blodpass. Her er de to i duell under VM i 2011. Foto: NTB/Scanpix
KAN HA VÆRT DOPET: Russeren Jevgenij Ustjugov, her i duell med Tarjei Bø, kan bli felt av eget blodpass. Her er de to i duell under VM i 2011. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

ANTERSELVA (Dagbladet): Fredag kom meldingen om at Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) har tatt ut en en dopingtiltale mot den tidligere russiske skiskytteren, Jevgenij Ustjugov.

Han etterforskes nå for doping i tidsrommet fra 2010 til 2014.

Russeren, som har lagt opp, var med på stafettlaget som tok OL-gullet i Sotsji tilbake i nettopp 2014. Tarjei Bø var en del av laget som kom på 4.-plass, etter at Emil Hegle Svendsen sprakk totalt på den siste skytinga.

Nå kan de norske likevel få med seg en bronsemedalje, men det er foreløpig usikkert om russerne mister OL-gullet eller ikke. Alt avhenger av hvordan saken mot Ustjugov går.

Det var svenske Expressen som omtalte saken først.

Da Tarjei Bø blir gjort oppmerksom på saken fra Dagbladet, reagerer han med vantro.

- Jeg så bare at han var under etterforskning. Der er ikke siste ord sagt, så vi får heller bruke tid på det etter mesterskapet. Om han blir tatt, og blir utestengt fra OL, skal han også utestenges fra stafetten, sier Bø til Dagbladet.

Da har i så fall de norske utøverne krav på en medalje ekstra fra mesterskapet hvor Norge ble beste skiskytternasjon med tre gull, et sølv og to bronse.

- Vi får håpe det. Om dette blir en realitet får vi sikkert mange spørsmål om det framover, sier Bø.

- Annerledes prosess

Overfor Dagbladet forklarer IBU-president, Olle Dahlin, situasjonen på denne måten:

- Det som nå har skjedd er at vi har en integritetskomité som har tatt dette steget. De har gjort dette offentlig for å unngå spekulasjoner. Man har et grunnlag for å ta dette steget, sier Dahlin til Dagbladet.

Saken dreier seg om blodpasset til russeren.

- Dette blir en helt annen prosess enn hva en vanlig dopingsak er. Man går her bakover i tid for å se etter manipulasjoner, forklarer han.

Han bekrefter også at tiltalen kan bety en ekstra bronsemedalje til Norge.

- Jeg vil ikke spekulere i dette, men siden man nå går tilbake i tid kan mange resultater påvirkes. Dette blir en prosess i flere steg, men hele laget vil straffes om saken ender med at han dømmes, sier Dahlin.

- Ingen tvil

Landslagstrener Egil Kristiansen sier til Dagbladet at han forventer edelt metall dersom Ustjugov felles.

- Det spørs når han ble tatt hvordan etterspillet av dette blir. Om det var i forbindelse med OL, må jo russerne miste gullet. Etter mitt syn er det ingen tvil om det, sier Kristiansen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Da har vi en bronsemedalje liggende der, og da har ikke Emil (Hegle Svendsen, journ anm.) tabbet seg ut like ille som man faktisk trodde, sier Kristiansen med latter i stemmen, og sikter til kjempesprekken fra trønderen, som var ankermann.

Treneren mener dette beviser at ingen dopere er «trygge».

- Uansett er det ikke moro at sånt dukker opp i etterkant, men det viktigste er at de blir tatt. Det er bra at det blir tatt prøver, og om man ikke kan ta utøvere der og da, kan de utøverne det gjelder aldri føle seg trygge. De kan bli tatt ett, to eller til og med ti år etter, påpeker treneren fra Ringebu.

- Jeg vil si at dette viser at systemet fungerer. Jeg har ikke grunn til å tro noe annet, legger han til.

- Handler om følelsen der og da

DÅRLIG STEMING: Først var Wierer ydmyk etter å ha blitt parkert av Tiril Eckhoff på mixedstafettens andre etappe. Så kom stikket i retning den norske 29-åringen og jentenes italienske skytetrener. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Men selv om dette kan bety en ny norsk OL-medalje, tror han ikke de norske utøverne bryr seg nevneverdig om akkurat det.

- Jeg tror ikke de reflekterer noe spesielt over det. De er nok glade for at de som jukser blir tatt, men at de eventuelt får en bronse i posten etterpå, er ikke det noe stas. Det handler om følelsen der og da, sier Kristiansen.

54-åringen mener dopingkontrollene og antidopingarbeidet aldri har vært bedre enn det er akkurat nå.

- Jeg vet at det aldri har vært så bra som nå. Vi føler oss egentlig ganske trygge på at de som prøver seg på noe krumspring blir tatt, fastslår treneren, som har vært med skiskytterlandslaget de siste fire årene.