Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsjokket forbauser: - Er det mulig å være så dum?

Både Pål Trulsen og Thomas Ulsrud er klokkeklare på at dette er trist for curlingsporten.

POSITIV: B-prøven til den russiske curleren Krusjelnitskij var også positiv. Både Pål Trulsen og Thomas Ulsrud er klare på at det er trist nytt for curlingsporten. Foto: REUTERS / Cathal McNaughton / NTB Scanpix
POSITIV: B-prøven til den russiske curleren Krusjelnitskij var også positiv. Både Pål Trulsen og Thomas Ulsrud er klare på at det er trist nytt for curlingsporten. Foto: REUTERS / Cathal McNaughton / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGEUNG (Dagbladet): Tirsdag bekreftet den russiske OL-delegasjonen at også B-prøven til mixed double-curleren Alexander Krusjelnitskij er positiv.

Selv bedyrer russeren sin uskyld, og omtaler det hele som et «sjokk». Samtidig beklager den russiske delegasjonen hendelsen.

Det er ennå uklart hva som vi skje med bronsemedaljen Krusjelnitskij og samboer Anastasia Bryzgalova vant foran norske Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten.

- Ikke bra

Thomas Ulsrud og de norske curlingguttene endte sin jakt på edelt metall på tirsdag da de tapte to kamper mot Storbritannia og Italia. Han sier til Dagbladet at han synes det er trist for curlingsporten at noe som dette skal skje.

- Det er ikke bra for curling. Samtidig tenker jeg at curling er en teknisk sport, så hva fader skal du dope deg for. Det er bare tragisk, og det blir enda litt mer spesielt når det i tillegg kommer fra russerne som har fått være med på nåde. Det er ikke bra, sier han.

Samtidig påpeker han at det er gledelig nytt dersom det skulle vise seg at Nedregotten og Skaslien faktisk får en bronsemedalje for sin innsats her i Sør-Korea.

- Det vil være kjempehyggelig for Magnus og Kristin. De spilte så bra at det er velfortjent. Det er litt surt at de eventuelt ikke får medaljen på pallen her. Det er ikke helt det samme å få den i posten, sier Ulsrud.

- Er det mulig?

Når sportssjef i curlingforbundet, Pål Trulsen, får spørsmål om hva han tenker om, utbryter han først:

- Er det mulig å være så dum?

- Nå sier han selv at det er sabotasje, men dette blir litt sånn at man har ansvar for hva som havner i sin egen kropp, sier Trulsen til Dagbladet.

Han sier i likhet med Ulsrud at det er vemodig for curlingsporten at noe slikt skjer, og at det er synd på Skaslien og Nedregotten dersom de blir tildelt en bronsemedalje, men ikke får den på pallen i Pyeongchang.

- Jeg tror ikke det blir helt det samme. Noe av det største med det å ta en medalje er å få den rundt halsen. Det hadde de virkelig fortjent, sier han.

Hjertemedisin

Krusjelnitskij testet altså positivt på meldonium, men ifølge russerne selv har han bare fått i seg stoffet ved én anledning.

De trekker i likhet med Ulsrud fram at denne typen bruk ville «være fullstendig bortkastet og uten effekt» i jakten på prestasjonsforbedring. Det skriver NTB.

Russerne sier også at de har startet sin egen etterforskning av saken, noe Krusjelnitskij setter pris på. Tidligere har delegasjonen sagt at den positive prøven kan være et resultat av at en rival kan ha forsøkt å sverte Krusjelnitskij, eller at det kan være politiske fiender av Russland som står bak.

Meldonium brukes som hjertemedisin, men flere mener det også kan ha en prestasjonsfremmende effekt. Det ble forbudt i idretten fra 2016.

Dopingsaken i curling kan sette en stopper for russernes håp om å få avslutte vinterlekene i Pyeongchang under landets eget flagg.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!