Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingsjokket: Glem Maria og luksusbilene. Dette gjelder bare Store Far.

WADA kjøper seg tid for å få med Russland på laget.

FARVEL TIL PORSCE-KONTRAKTEN:  Maria Sjarapova har mistet Porsche og flere store sponsorkontrakter etter avsløringen av hvordan hun jevnlig har brukt meldonium. Likevel er det langt større verdier på spill i denne saken. FOTO: REX/Shutterstock.
FARVEL TIL PORSCE-KONTRAKTEN: Maria Sjarapova har mistet Porsche og flere store sponsorkontrakter etter avsløringen av hvordan hun jevnlig har brukt meldonium. Likevel er det langt større verdier på spill i denne saken. FOTO: REX/Shutterstock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR verdens fremste dopingjegere nå gir seg selv en liten tenkepause før de jakter videre på de idrettsutøverne som er tatt for misbruk av meldonium, er det hverken reklameikonet Maria Sjarapova eller andre mer eller mindre kjente lovbrytere fra afrikansk, nordisk eller russisk idrett de tenker på. Det er Vladimir Putin.

Selv om Sjarapova; verdens best betalte kvinnelige idrettsutøver mer enn ti år på rad, disponerer bankkonto til å lønne en privat hær av amerikanske stjerneadvokater for å komme seg fri fra den avslørende dopingprøven hun avla i Austrialia Open seint i januar, er det enda større verdier på spill utenfor rettsalen:

•• For er det verdt å sette den internasjonale dopingkampen på spill for et stoff som ikke nødvendigvis er prestasjonsfremmende?

- Ikke uten en pust i bakken, svarte verdens antidopingbyrå (WADA) sist uke, og det var sannsynligvis klokt. Svaret gir i det minste både Putin og dopingjegerne tid til å tenke seg om før den påståtte vidundermedisinen meldonium gir full effekt også på storpolitikken.

DET var akkurat der Vladimir Putin befant seg sist uke i sin årlige direktesendte PR-seanse hvor det russiske folket spør og Store Far svarer. Da gjaldt ett av spørsmålene selvfølgelig russernes utstrakte bruk av meldonium som de får kjøpt på apoteket under navnet Mildronate. For er WADAs forbud mot stoffet egentlig bare et fordekt vestlig angrep mot den russiske nasjonen?

- Nei, dette vedtaket er ikke rettet bevisst mot Russland, sa Putin; etter at andre russiske toppolitikere har svart "ja" og "tja" på lignende spørsmål helt siden de første idrettsheltene ble avslørt i ukene etter forbudet ble innført 1.januar.  Men så utfordret Putin WADAs autoritet direkte:

- Dette stoffet var aldri ment som doping. Det påvirker garantert ikke resultatet. Det hjelper bare hjertemusklene under press, sa han.

Og det var da WADA føler seg presset til å ta en pause i etterforskningen av flere av de 172 meldoniumsakene.

FOR uansett hva man måtte mene om Vladimir Putins nivå som medisinsk sakkyndig, er det umulig å komme forbi at han er den ubestridte lederen av en av verdens viktigste idrettsnasjoner. Og at den samme nasjonen har det desidert største dopingproblemet.

Den kombinasjonen gir automatisk muligheten til en politisk gevinst for de som prøver å bekjempe misbruket:

STORE FAR FORKLARER:  Bruken av meldonium var ett av temaene under Vladimir Putins årlige TV-utspørring. Det er et viktig spørsmål for russerne. FOTO:AP/Ivan Sekretarev.
STORE FAR FORKLARER: Bruken av meldonium var ett av temaene under Vladimir Putins årlige TV-utspørring. Det er et viktig spørsmål for russerne. FOTO:AP/Ivan Sekretarev. Vis mer

•• Over tid vil det sannsynligvis lønne seg å drive dopingkampen ikke mot, men sammen med russerne.

Da passer det å sette noen av de pågående sakene på vent.

MENS WADA-president Craig Reedie slår fast at meldonium fortsatt er et forbudt stoff og at misbruk blir straffet deretter, får de som har brukt stoffet som såkalt «kosttilskudd», likevel en ekstra sjanse:

•• Er du tatt før 1.mars med en prøve som viser under 15 mikrogram av meldonium pr.milliliter urin, blir saken din utsatt til resultatet av nye WADA-tester er ferdig i høst.

Det vedtaket dekker de mange tilfellene der utøverne forteller at de bare benyttet seg av dette stoffet mens det fortsatt var lovlig, og imøtekommer i så måte russernes tradisjonelle bruk. Ifølge russiske myndigheter har omtrent hver tredje idrettsklubb i Russland tilbudt utøverne sine hjertemedisinen meldonium som en del av treningsopplegget.

Dessuten skjermes også rotet i russisk idrett som har ført til at flere miljøer har ignorert de tydelige advarslene om at meldonium ville bli forbudt, og gjør muligens disse avsløringene mindre pinlige.

MEN en slik utsettelse hjelper ikke de utøverne som bevisst brukte meldonium for å bedre prestasjonene sine. Der fortsetter de ulike rettsprosessene avhengig av hvor mye meldonium som er blitt påvist i den enkelt prøve. Det gjør det vanskelig for Maria Sjarapova å overbevise sponsorer som Nike, Tag Heuer og Porsche at hun likevel er verdt reklamemillionene sine. Når testresultatene kommer til høsten, blir det uansett vrient å slippe unna dopinganklagene:

•• Ifølge produsenten vil en anbefalt dose av Mildronate i preparatets tiltenkte bruk som hjertemedisin, nesten forsvinne i urinen etter noen dager.

Derfor er WADAs vedtak om mer testing av medisinen, helst en resept for å roe ned Vladimir Putin.
 

HAN HAR ALL MAKT :  Putins totale makt over russisk idrett gjorde at WADA bestemte seg for å utsette oppgjøret med mange av de som er tatt for bruk av meldonium. Her rett etter det politiske TV-showet sist uke. FOTO: Xinhua/Sipa USA.
HAN HAR ALL MAKT : Putins totale makt over russisk idrett gjorde at WADA bestemte seg for å utsette oppgjøret med mange av de som er tatt for bruk av meldonium. Her rett etter det politiske TV-showet sist uke. FOTO: Xinhua/Sipa USA. Vis mer
Hele Norges coronakart