DEN FØRSTE INTERNASJONALE SPONSOREN: Peter Fiers og Mapjet, nå Commonsky, fikk Johaugs signatur i Wien i 2011. Nå vil han tilbake på banen. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
DEN FØRSTE INTERNASJONALE SPONSOREN: Peter Fiers og Mapjet, nå Commonsky, fikk Johaugs signatur i Wien i 2011. Nå vil han tilbake på banen. Foto: Tormod Brenna/DagbladetVis mer

Johaug tatt for doping:

Dopingsjokket ingen hindring. Nå vil flyselskapet tilby Johaug ny sponsorkontrakt:
- Alt dårlig ender godt til slutt

Peter Fiers i det østerriske flyselskapet Commonsky vil på banen tre år før tida.

(Dagbladet): Torsdag stoppet hele idrettsnorge opp da Skiforbundet slapp bomben om at Therese Johaug var tatt for bruk av et forbudt stoff.

Johaug fikk, ifølge forklaringene på torsdagens pressekonferanse, en krem av landslagslege Fredrik S. Bendiksen. Denne skulle hjelpe mot en solbrent leppe under en samling i Livigno i høst.

Denne kremen inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

Det er foreløpig usikkert hva slags straff som venter den norske langrennsstjerna. Trolig blir hun i hvert fall utestengt.

- Den beste tiden

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Johaug har fått både støtte og kritikk de siste dagene fra store deler av verden. Én av de som tror på skistjerna, er østerriske Peter Fiers.

Fra 2012 til 2014 ble Johaug sponset av Fiers og hans østerriske flyselskap Mapjet (nå Commonsky). Fiers valgte å stoppe samarbeidet i 2014, med et ønske om å komme tilbake i 2019 når VM blir arrangert i Seefeld i Østerrike.

Etter torsdagens nyhet, ønsker Fiers å komme tilbake allerede nå, tre år før han først hadde planlagt.

- Jeg har kommet fram til at dette er den beste tida å komme tilbake som sponsor for Therese. Hun har gitt så mange gode ting til meg, til alle, og jeg føler at dette er min tid til å gi litt støtte tilbake, skriver Fiers i en e-post til Dagbladet.

Han skriver at han er «arrogant nok» til å si at han kjenner Johaug bedre enn 99 prosent av det norske folket, og er 100 prosent sikker på at langrennsstjerna er ærlig.

- Det er ingen i verden som er lik, eller sammenlignbar lik henne. Akkurat nå er det en overflod av dårlige meldinger som flyter over i den internasjonale sportspressen, derfor ønsker jeg nå å sende positive meldinger.

- De må kjempe tilbake

På telefon fra Kina, sier Fiers at han ikke har snakket med Johaug og hennes manager Jørn Ernst om en ny avtale ennå, men sier til Dagbladet at han har sendt SMS til Johaug og sagt han vil på banen som sponsor igjen.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ville ha noe positivt i en negativ periode. Vi avsluttet samarbeidet etter tre år forrige gang, nå vil jeg ha en avtale som strekker seg til tidligst 2019.

Han mener det er viktig å sponse Johaug i denne vanskelige tiden, og vet hun er ærlig. Han sier legen er den eneste skyldige her, og virker lettet over at lege Fredrik S. Bendiksen gikk av på dagen.

- Alle kan gjøre feil, men man må ta konsekvensene. Gjør jeg en feil som eier av flyselskapet må jeg gå av, ikke piloten. Nå er det viktig å vise og fortelle Therese, faren og alle rundt at de må kjempe tilbake. Alt dårlig ender godt til slutt.

VIL TILBAKE SOM SPONSOR: Commonsky sponset Therese Johaug fra 2012 til 2014. Etter gårsdagens dopingsjokk ønsker eier Peter Fiers å støtte den norske jenta igjen. Foto: Skjermdump, commonsky.eu
VIL TILBAKE SOM SPONSOR: Commonsky sponset Therese Johaug fra 2012 til 2014. Etter gårsdagens dopingsjokk ønsker eier Peter Fiers å støtte den norske jenta igjen. Foto: Skjermdump, commonsky.eu Vis mer

Oppdaget Johaug ved en tilfeldighet

Det var i 2011 Johaug skrev under en avtale med Peter Fiers og Mapjet (nå Commonsky). Flyselskapet hadde lenge vært i samtaler med Johaug om en avtale, og for drøye fem år siden fikk de signaturen.

Det ble Johaugs første, internasjonale sponsor.

- Jeg har vært på jakt etter en person som Therese i mange år, sa gründer, eier og direktør Pieter Fiers til Dagbladet i 2011.

Han og faren ble betatt av skistjerna da de tilfeldigvis så tremila fra Kollen-VM, der Johaug utklasset konkurrentene.

- Therese har akkurat de verdiene vi leter etter. Hun er seg selv, hun er energisk og står på, og hun har det moro med det hun driver med. Hun representerer ekte verdier, sa Fiers den gang.

- Fantastisk støtte å få

Johaugs manager, Jørn Ernst, har foreløpig ikke snakket med Peter Fiers i Commonsky når Dagbladet tar kontakt fredag ettermiddag.

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han var klar over at Fiers ønsket å komme tilbake som sponsor før Seefeld-VM i 2019, men har altså ikke fått diskutert en mulig ny avtale.

- Jeg tror han har forsøkt å ringe meg, mange har det det siste døgnet. Dette er fantastisk. For Therese er dette en fantastisk støtte å få, sier Ernst til Dagbladet.

Manageren har ikke snakket med Johaug i dag, og har ikke mer å si enn at skistjerna har hatt en forferdelig uke, og at det hele er et mareritt.

Likevel har Johaugs rutiner vært som vanlig den siste uka.

- Hun trente i halvannen time før pressekonferansen i går, og har vært på samling hele uka. Jeg tror det har vært viktig for henne å følge rutinene som vanlig, forteller Ernst.

PS: Noen timer etter at Dagbladet hadde snakket med både Fiers og Ernst, ringte sistnevnte opp og sa at de to nå hadde snakket sammen.

- Han fortalte da at han gir sin fulle og hele støtte til Therese, sier Ernst til Dagbladet.