OL-NEKT?: Russiske Tamara Podpalnaya (i midten) jublet for sølv i Paralympics i 2012 i styrkeløft. Nå kan hun og resten av den russiske troppen bli nektet deltakelse i Paralympis. Foto: NTB Scanpix
OL-NEKT?: Russiske Tamara Podpalnaya (i midten) jublet for sølv i Paralympics i 2012 i styrkeløft. Nå kan hun og resten av den russiske troppen bli nektet deltakelse i Paralympis. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dopingskandalen: Nå kan også russiske funksjonshemmede nektes Rio-tur

Paralympics i fare for Russland.

(Dagbladet): Den internasjonale palalympiske komité (IPC) har startet en etterforskning mot Russlands paralympiske komité (NPC Russia) i kjølvannet av den oppsiktsvekkende McLaren-rapporten.

Det kan resultere i at også Paralympics i Rio i september går uten russiske deltakere. De paralympiske leker er de offisielle olympiske lekene for utøvere med fysisk funksjonshemning. Avgjørelsen forventes å komme i august, skriver IPC.

McLaren-rapporten ble offentliggjort mandag og avslørte den statlige organiserte dopingen i Russland. Som Dagbladet skrev tirsdag, ble hele 643 positive dopingprøver i russisk idrett fjernet fra 2011 til 2015.

- Ufattelig skala

Av disse 643 positive dopingprøvene er 35 av dem funskjonshemmede utøvere som konkurrerer i øvelser som er på programmet i Paralympics, som finner sted i Rio fra 7. til 18. september.

- Vi vil takke Richard McLaren for rapporten han har levert, og vi ønsker å jobbe videre med det han har funnet ut. Rapporten avslørerer en institusjonell doping i russisk idrett i et ufattelig stort omfang, sier IPC-president Philip Craven i en uttalelse.

- Fundene er en stor bekymring for oss som vil ha ren og fair idrett. Derfor må vi etterforske dette og vurdere om Russland blir invitert til Paralympics, forteller han.

- Ingen grunn til at de ikke skal bli utestengt

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim sa følgende på tirsdag:

- Det er ikke lett å avdekke dopingbruk når de som skal kontrollere, det russiske antidopingbyrået og laboratoriet, er med på svindelen, sier Solheim til Dagbladet.

- Vi må få antidopingbyråer som er helt uavhengige og som ikke har en forbindelse til staten i land som Russland. Vi må få internasjonale observatører i slike land som ikke er underlagt det russiske regimet, mener han. Jeg ser ingen grunn til at russisk idrett ikke skal bli utestengt, sier Solheim.