Dopingskandalen: Putin ga direkte ordre til idrettsministeren

Presidenten har forstått at det haster.

PÅ BANEN. President Vladimir Putin (t.v.) ga den russiske idrettsministeren Vitaly Mutko direkte ordre om å starte intern granskning av påstandene om systematisk doping i russisk friidrett. Foto: EPA/NTB Scanpix
PÅ BANEN. President Vladimir Putin (t.v.) ga den russiske idrettsministeren Vitaly Mutko direkte ordre om å starte intern granskning av påstandene om systematisk doping i russisk friidrett. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Mandag denne uka kom den knusende WADA-rapporten om doping i russisk friidrett.

Hele idretssverden ble rystet. Men president Vladimir Putin forholdt seg taus.

Dagen etter gikk hans talsmann Dmitrij Peskov ut mot rapporten og kalte beskyldningene grunnløse på vegne av presidenten.

Men nå har Putin kommet på banen.

Onsdag hadde han et møte med russiske idrettsledere. Møtet ble holdt i OL-byen Sotsji.

Et OL i 2014 som ikke ga et eneste positivt dopingresultat av en russisk idrettsutøver.

Ny agenda Planen var at det skulle være et planleggingsmøte foran OL i Rio. Men agendaen ble ganske annerledes enn det som opprinnelig sto på arket til Putin.

Fra å være en taus president, åpner han nå for utbredt samarbeid med det internasjonale antidopingapparatet.

Ifølge Associated Press har han uttalt at han nå krever full intern granskning av påstandene om utbredt systematisert doping i russisk friidrett.

«Doping i idretten krever full og kontinuerlig oppmerksomhet», har Putin uttalt ifølge AP.

Putin skal ha gitt en direkte ordre til landets idrettsminister Vitaly Mutko om snarest mulig å starte etterforskningen, ifølge Daily Mail.

Russisk friidrett står i fare for å bli utestengt allerede fra fredag under et ekstraordinært styremøte i IAAF, det internasjonale friidrettsforbundet.

Wada anbefalte i sin rapport at russisk friidrett burde utestenges fra alle konkurranser.

Svekket troverdighet Svein Arne Hansen er president i det europeiske friidrettsforbundet. Han har uttalt følgende etter den rystende rapporten ble lagt fram:

- Det er ingen tvil om at troverdigheten er svekket etter dette. Det skyldes både anklagene om korrupsjon og doping. Dette er et svik mot idretten, og nå blir den viktigste jobben framover å få ut alt det onde. Vi må jobbe slik tannlegene gjør og trekke ut ondet med roten, sier EA-presidenten.

Det russiske forbundet fikk en frist til torsdag med å komme med et tilsvar.