Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

WADA sa ja til Russland

DOPINGSKANDALEN: Sviktet av norsk rival. Linda tapte alene

Russland tilbake i internasjonal idrett. Dopet fortsetter.

DEFINITIVT PÅ RETT SIDE: WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland kjempet til det siste uten støtte fra Norges Idrettsforbund for å beskytte rapportene til Richard McLaren (til venstre) om den russiske statssvindelen før og under Sotsji-OL. I dag tapte hun. Russland er tilbake i internasjonal idrett uten å ha innrømmet mer enn de kan snakke bort. Men president Tom Tvedt og styret i Norges Idrettsforbund sitter igjen med skammen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
DEFINITIVT PÅ RETT SIDE: WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland kjempet til det siste uten støtte fra Norges Idrettsforbund for å beskytte rapportene til Richard McLaren (til venstre) om den russiske statssvindelen før og under Sotsji-OL. I dag tapte hun. Russland er tilbake i internasjonal idrett uten å ha innrømmet mer enn de kan snakke bort. Men president Tom Tvedt og styret i Norges Idrettsforbund sitter igjen med skammen. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AT styret i Verdens-Antidopingbyrå (WADA) i ettermiddag sa ja til å ta Russland tilbake i internasjonal idrett uten at russerne gir fra seg alle dopingprøvene sine, er en historisk skandale.

- Det er som å la tjuvjegeren overta som skogvokter, beskrev en kommentator i Irish Times presist denne håpløse avgjørelsen.

Men for norsk idrett er situasjonen enda verre. Mens WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland kjempet sin håpløs kamp mot mektige internasjonale idrettsledere for å stoppe det svake kompromisset som åpner for russisk come back, valgte den norske idrettspresidenten Tom Tvedt å gjemme seg på tjenestereise i Kina.

Det er et svik mot alt det norsk idrett har stått for i kampen for en renere idrett, og er i seg selv en god nok grunn til å skifte ut både idrettspresidenten og styret hans fortest mulig.

For her svikter toppledelsen i Norges Idrettsforbund alle de verdiene de sier de tror på.

EN SKAM: Idrettspresident Tom Tvedt støttet aldri Linda Hofstad Helleland underveis i kampen for at Russland måtte innfri WADAs opprinnelige krav. Det er en skam som må få konsekvenser både for ham og resten av idrettsstyret. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
EN SKAM: Idrettspresident Tom Tvedt støttet aldri Linda Hofstad Helleland underveis i kampen for at Russland måtte innfri WADAs opprinnelige krav. Det er en skam som må få konsekvenser både for ham og resten av idrettsstyret. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

AVGJØRELSEN i WADA-styret kom etter et godt planlagt politisk bakholdsangrep. I tolvte time før styremøtet ankom det et brev til WADAs generalsekretær Olivier Niggli med de nødvendige nesten-innrømmelsene fra den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov. Det var et perfekt støt fra den tidligere olympiske fektermesteren, men WADA-sjefen Craig Reedie hadde sammen med Niggli i hemmelighet lagt alt til rette for ham:

  • I dag tidlig avslørte BBC at tilbudet om en uanstendig mild straff ble sendt russerne mye tidligere enn det WADA selv har offentliggjort.

Seinest lørdag hevdet Reedie at han bare lirket russerne tilbake etter oppfordring fra WADAs kontrollkomite. Det avslørte brevet forteller en annen historie.

Det var WADA-ledelsen som selv åpnet bakdøra for russerne.

AT toppsjefene i Norges Idrettsforbund har latt dette skje uten noen protest, er en skam. Tom Tvedt ble valgt til president på Idrettstinget 2015 på et program som tilsynelatende ville bruke idretten til et verktøy for gode endringer i det norske samfunnet. Nå er dette bare blitt fraser:

  • Da norsk idrett ble utfordret på verdien av ærlig konkurranse, valgte toppledelsen å sitte stille uten å si ett ord.

Kun skipresident Erik Røste stod fram med tydelig støtte til kravet fra Antidoping Norge og WADAs visepresident Linda Hofstad Helleland om at kampen mot doping må telle mer enn å få Russland tilbake i den internasjonale idretten.

Mens idrettsledere over hele den vestlige verden de siste dagene har angrepet WADAs sjokkerende tilbaketog, innkalte Norges Idrettsforbund i formiddag til pressekonferanse om «moderniseringen av norsk idrett». Stort dårligere timing er det ikke mulig å få til.

For hvilken framtid kan Idrettsforbundet tilby sine rundt 1,5 million medlemmer om det heretter ikke skal bety noe at konkurransene deres er ærlige?

DET er denne avgrunnen mellom uttalte verdier og handling som gjør idrettspresidentens taushet så overraskende. Over tid vil det slå tilbake på den bevegelsen han leder. For hvorfor skal resten av samfunnet investere i idretten når selv lederen av Idrettsforbundet ikke vil stå opp for idrettens egne verdier?

Den utmattende diskusjonen om åpenhet i norsk idrett, har åpenbart avpolitisert den sentrale ledelsen av Idrettsforbundet. Verken styret eller administrasjonen har klart å se sprengkraften i denne ukloke WADA-beslutningen. Naivt nok har de trodd at alt ville gå over bare de holdt kjeft. Det er et faresignal som idrettsbevegelsen skal merke seg.

Hva som ellers har skjedd av smålighet innad i Idrettsforbundet de siste dagene er uklart. Den gamle konflikten mellom Tom Tvedt og Linda Hofstad Helleland fra Høyre-politikerens år som kulturminster, er velkjent. De ble ufarlig ledd av på TV-showet fra Idrettsgallaen i fjor som «Tuppen og Lillemor», men en slik personlig konflikt framstår helt ubetydelig i forhold til det å verne idretten mot doping.

Vel var Helleland alt for opptatt av egen profilering til å fungere godt som idrettsminister, men disse oppblåste ambisjonene har på forunderlig vis ført henne inn i en nøkkelposisjon for norske interesser i WADA. Her har hennes bramfrie mot ved hjelp av gode rådgivere gjort norske Linda Hofstad Helleland til en av IOCs viktigste kritikere..

For i WADA-styret er det nesten bare hun som har våget å snakke imot de olympiske pampene. Da hadde hun uansett tvilsom fortid fortjent en høylydt og samlet nasjonal idrettsbevegelse bak seg.

I STEDET endte Lindas opprør mot våpendragerne til IOC-president Thomas Bach med et bittert tap (9 for - 1 blank og bare 2 stemmer imot kompromisset). Det slappe WADA-tilbudet til Russland som Hofstad Helleland ikke klart å stoppe, viser at internasjonal idrett fortsatt ikke vil ta noe endelig oppgjør med Sotsji-svindelen. WADA har godtatt at den russiske nasjonale kontrollen igjen fungerer og opphevet utestengelen av det såkalte «Russiske Antidopingbyrået» (RUSADA) Dermed får Russland konkurrere internasjonalt i alle idretter som før.

Det hadde vært et flott gjennombrudd om det russisk dopmiljøet er blitt radikalt forandret etter Sotsji-skandalen. Men det vet vi ingen ting om:

  • . Det eneste vi vet er at de olympiske idrettslederne har bestemt at juks skal lønne seg.

Derfor må dette WADA-vedtaket få konsekvenser for alle de av våre idrettsledere som ikke støttet Linda Hofstad Helleland.

IRONISK nok snakket både toppidrettssjef Tore Øvrebø og idrettspresident Tom Tvedt mye om viktigheten av verdiene i norsk idrett da en hel verden for bare noen måneder siden hyllet Norge etter gullrushet i vinter-OL. Det er de samme verdiene ingen av dem har våget å nevne nå.

Det demokratiske oppgjøret med denne feige tausheten kommer i beste fall i valgkomiteen som skal foreslå et nytt idrettsstyre før Idrettstinget neste sommer.

For dette er ingen ledelse som norsk idrett kan leve godt med.

FOTNOTE: Etter at denne kommentaren ble publisert, er jeg blitt gjort oppmerksom på av Norges Idrettsforbund (NIF) at de hadde lagt ut en uttalelse om WADAs styremøte før møtet ble åpnet i dag. Da jeg sist kontaktet informasjonsavdelingen deres seint onsdag kveld ble jeg derimot fortalt at NIF ikke kom til å kommentere denne saken før WADA hadde tatt en beslutning. Det er fint at det fem på tolv likevel kom en reaksjon, men både tidspunktet og det svært defensive innholdet understreker dessverre den manglende forståelsen av WADAs vedtak som jeg har kommentert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!