- Dopingspor funnet hos østerrikerne

Østerriksk nyhetsbyrå mener EPO ble funnet under razziaen.

(Dagbladet.no): Den østerrikske nyhetsbyrået APA siterer italienske kilder som påstår EPO og spor av bloddoping er funnet i foreløpige tester.

Ti utøvere ble brakt til dopingkontroll og måtte avgi blod- og urinprøve. Ingen av utøverne kunne felles av urinprøven, men ifølge NTB helte flere av utøverne i seg store mengder vann da politiet dukket opp.

Stort inntak av vann kan vaske vekk spor av doping i urin, og gjøre dem vanskelige å analysere.

- Selv om urinprøvene er negative, teller det ingenting dersom det blir gjort funn av EPO i leiren, sier presseansvarlig i Antidoping Norge, Andreas Høistad til Dagbladet.no.

Utstyret sentralt

Men det er etter all sannsynlighet utstyret som ble kastet ut av vinduet som står sentralt for det italienske politiet. De har ifølge Høistad gjort flere beslag i den østerrikske OL-leiren.

WADAs regelverk sidestiller funn av utstyr for doping med positive dopingprøver.

- Om man besitter, bruker, eller omsetter utstyr går ut på det samme. Dersom du for eksempel har en blodtransplantasjonsmaskin på rommet er det det samme som å avgi positiv prøve, sier Høistad.

I strid med WADAs regelverk

OL-LEIR: I dette huset bodde østerrikerne under OL, og det var her politiet gikk til aksjon og gjorde beslag. Foto: AP
OL-LEIR: I dette huset bodde østerrikerne under OL, og det var her politiet gikk til aksjon og gjorde beslag. Foto: AP Vis mer

Han er forsiktig med å spekulere i APAs avsløringer, men sier til Dagbladet.no at det er ganske klart at østerrikernes handlinger er i strid med deres regelverk.

- At det har foregått uregelmessigheter er ganske sannsynlig, men nå må vi vente på en utredning fra det italienske politiet før vi går videre. Vi skal ikke forhåndsdømme noen her.

Blodprøvene som ble tatt under samme politiaksjon er fremdeles til analysering.

Ennå ikke klart
Skandaletreneren Walter Meyer, som er utestengt fra OL til og med 2010, overnattet i østerrikernes OL-leir, og bidro dermed til mistankene som kulminerte i politiaksjonen
.

Østerrikernes sak ble heller ikke styrket av at Mayer ved midnatt stakk av fra politiet.

Det er usikkert hvilke kilder som avslører positive doping-tester, og ingenting er ennå klart fra offisielt hold.

STAKK AV: Walter Mayer, østerrikernes skandaletrener er lagt inn på psykiatrisk avdeling etter å ha stukket fra politiet i etterkant av razziaen mot østerrikerne.