Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingtatt etter sex

Virginia Fuchs (32) trodde hun fikk OL-drømmen knust i mars. Nå slipper hun straff.

FRIKJENT: Virginia Fuchs. Foto: NTB Scanpix
FRIKJENT: Virginia Fuchs. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den amerikanske OL-bokseren Virginia Fuchs har vært gjennom en emosjonell berg-og-dal-bane de siste månedene. Gjennom jobben er det dagligdags at folk vil slå henne, men i februar ble hun servert livets hardeste uppercut.

Det skjedde da hun avla en positiv dopingprøve utenfor konkurranse. Fuchs hevdet at noe måtte være galt da prøvesvaret kom i mars, men der og da så det ut som OL-drømmen var knust.

- Jeg var i sjokk da prøvene kom, for jeg visste at jeg ikke hadde gjort noe galt, sier hun til Fox.

JUBLET: Virginia Fuchs etter OL-kvalifiseringen i 2019. Foto: NTB Scanpix
JUBLET: Virginia Fuchs etter OL-kvalifiseringen i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Snudde

Fuchs ble utestengt av Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) mens etterforskingen pågikk, og i mellomtida kom beskjeden om at OL var utsatt til 2021.

Fuchs hevdet (som alle andre) sin uskyld underveis i etterforskingen, og nå er det offentliggjort at hun ble hørt.

Riktignok av den stikk motsatte grunnen enn uskyld.

Under etterforskingen fant USADA ut av Fuchs kjæreste hadde brukt andre produkter som inneholdt de to stoffene. Det kommer fram i en pressemelding.

Mengden dop de fant i Fuchs prøver passet overens med at de kunne ha kommet etter sex.

Fuchs bekreftet at hun hadde hatt ubeskyttet sex med kjæresten, og ble trodd. Som de sier: Navnet skjemmer ingen. Og det skal Virginia være glad for.

- Jeg er glad for at USADA så at saken min var unik og frikjente meg. Jeg ante ikke at det var mulig å bli smittet via sex. Jeg håper at andre utøvere kan lære av min feil, forklarer Fuchs til Fox.

UVANLIG SYN: Ivrige Thaiboksing-tilskuerne fikk oppleve noe veldig uvanlig. Video: Kamara One Vis mer

- Ikke juks

Sjefen i USADA, Travis Tygart, er glad for at Fuchs ble frikjent:

- Vi mener at saker som dette, enten den positive prøven kommer av kjøttforurensning, reseptbelagte medisiner eller annet, ikke bør anses som noen overtredelse av reglementet, sier han i pressemeldingen.

Forskjellen fra denne saken og for eksempel Therese Johaugs' er at den norske 31-åringen selv smurte salven på leppene, og at Johaug ble dømt for et anabolt steroid.

For i utgangspunktet er det lite som skiller på bevisst doping og uhell som medfører brudd på dopingreglementet. Det har irritert amerikanske Tygart, som også var kraftig irritert over at Johaug ble utestengt.

Tygart forteller at USADA likevel var «tvunget» til å offentliggjøre både navn og årsak, til tross for at Fuchs navn ikke var offentlig før frikjennelsen kom:

- Vi er pålagt å offentliggjøre alle saker hvor det har vært et brudd på dopingreglementet, til tross for at utøverne selv ikke har gjort noe feil, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!