Dopingtatt russer: - Samme sak som Johaug

Dopingtatte Sergej Volkov trekker paralleller til Therese Johaugs tidligere dopingsak og kommer med en klar melding til nordmenn: - Har ikke Norge lært av Johaug-saken?

SAMMENLIKNER SEG MED JOHAUG: Nylig dopingtatte Sergej Volkov trekker paralleller til Therese Johaugs tidligere dopingsak - og ber nordmenn lese seg opp før de kritiserer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SAMMENLIKNER SEG MED JOHAUG: Nylig dopingtatte Sergej Volkov trekker paralleller til Therese Johaugs tidligere dopingsak - og ber nordmenn lese seg opp før de kritiserer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Norge og Sverige har vært to av de sterkeste forkjemperne for nulltoleranse mot doping - hvor mange har ønsket livstidsstraff - men spesielt saken til Therese Johaug forandret folks syn på doping i Norge og Sverige.

Økt kunnskapsnivå for antidopingregelverket hos befolkningen og et mer nyansert syn på hva doping er, er noen av følgene.

- Vi møter oss selv i døra, sa langrennslegenden Frode Estil til Dagbladet i lys av holdningsendringen og nyansering av doping som skjedde i Norge i 2016/17.

- Generelt har vi lett for å være mer dømmende overfor utlendinger på lik linje som de er mer dømmende overfor oss, sa Lasse Kjus.

- Dette er et signal om at vi kanskje bør være mer åpne og mindre dømmende inntil man setter seg skikkelig inn i den aktuelle dopingsaken. Jeg tror mange nordmenn blir mer forsiktige etter dette, fulgte Johan Kaggestad opp.

- Samme sak som Johaug

Denne norske - og også svenske - erkjennelsen i lys av Johaug-saken, får nylig dopingutestengte Sergej Volkov til å reagere i kjølvannet av kritikken han har fått fra norsk hold grunnet sin ferske dopingsak, som ble offentlig kjent forrige uke.

Det russiske langrennstalentet sier nå til Dagbladet at han har blitt fordømt i Norge og mottatt store doser norsk kritikk i sosiale medium. Det får Volkov til å steile:

Har ikke Norge lært av Johaug-saken? spør han.

- Dette er praktisk talt samme sak som Therese Johaugs sak. Det var ikke min feil, bedyrer dopingtatte Sergej Volkov overfor Dagbladet.

REAGERER: Sergej Volkov. Foto: Privat
REAGERER: Sergej Volkov. Foto: Privat Vis mer

- Dette skiller Johaug og meg

Volkov forteller at han er utestengt for bruk av nesesprayen Rinofluimucil, som han fikk utskrevet av sin fastlege.

21-åringen er overfor Dagbladet tydelig på at han ikke hadde til hensikt å forbedre egne prestasjoner, slik han blir anklaget for, men at han misforsto regelverket for når han kunne innta denne nesesprayen. Han erkjenner at han i for stor grad stolte på en lege uten idrettsbakgrunn «som ikke hadde nok kjennskap til det komplekse antidopingregelverket.»

Her kommer parallellen til Therese Johaugs sak i 2016, hvor langrennseneren skyldte på den daværende landslagslegen i det som ble en føljetong over flere år, men som også medførte en økt forståelse for antidopingreglene hos det norske folk.

- Jeg kjenner godt til saken hennes. Hovedforskjellen er at hun ble utestengt for et stoff som har en maksimal varighet på 4 år. Stoffet mitt har en straff med maksimal varighet på 2 år. Derfor fikk jeg bare et halvt års utestengelse, sier Volkov til Dagbladet.

DOPINGSJOKKET: Therese Johaug snakker hun ut om det som skjedde i ukene før den skjebnesvangre turen til Seiser Alm i 2016. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Han mener den reduserte straffen beviser at hans hensikt ikke var å forbedre prestasjonene. RUSADA har for øvrig ikke gått offentlig ut med detaljene i saken og har foreløpig heller ikke besvart Dagbladets henvendelser vedrørende tematikken.

Ut mot norsk rival

Volkov ber norske langrennsløpere om å sette seg inn i saken hans før de uttaler seg, akkurat slik mantraet var fra den norske leiren i retning Russland, Finland og andre kritiske skinasjoner i 2016.

Det russiske langrennstalentet sikter blant annet til den norske rekruttlandslagsløperen Martin Kirkeberg Mørk, som i et intervju med Nettavisen forrige uke uttalte blant annet at det «er veldig suspekt og trist at andre internasjonale konkurrenter velger å dope seg for å oppnå gode resultater i ung alder».

Kirkebørg Mørk får nå svar på tiltale fra sin russiske konkurrent.

- Jeg synes dine norske langrennsløpere først bør forstå og sette seg inn i saken, før de sier noe i offentligheten, sier Volkov til Dagbladet og legger oppgitt til:

- Det er totalt feil det Martin sier. Jeg forsøkte ikke å jukse. Jeg har alltid vært en tilhenger av en ren og rettferdig idrett. Det som skjedde med meg, er ikke en dopingskandale, men en ulykke, bedyrer han.

SLÅR TILBAKE: Sergej Volkov svarer på kritikken fra Martin Kirkeberg Mørk. Foto: Terje Pedersen / NTB
SLÅR TILBAKE: Sergej Volkov svarer på kritikken fra Martin Kirkeberg Mørk. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Svarer på kritikken

Når det gjelder kritikken - blant annet fra norsk og svensk hold - av hvorfor det gikk nesten et halvt år fra Volkov testet positivt 19. januar til at saken ble offentliggjort 14. juni, forklarer han:

- Det tok så lang tid fordi RUSADA tok sin endelige avgjørelse først forrige helg. Dagen etter ble saken offentlig kjent, oppklarer Volkov til Dagbladet.

- Hvorfor anket du ikke?

- Jeg ville ikke anke fordi det bare er én måned igjen til slutten av utestengelsen. Og jeg har allerede startet treningsprosessen min med laget.

- Urettferdige regler

I lys av Johaug-saken uttalte Travis Tygart, leder for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), til Dagbladet i 2017 at han ville utfordre den etablerte WADA-koden og regelen som ødela for Johaug.

Mannen som felte Lance Armstrong mente at tida var moden for en endring av regelverket, som i for liten grad skiller bevisst doping og uhell som medfører brudd på dopingreglementet, mente Trygart.

Det budskapet støtter Volkov.

- Jeg synes også at antidopingregler er litt urettferdige på grunn av slike situasjoner som min, sier den russiske langrennsløperen til Dagbladet.

Samtidig forstår han utøver-ansvaret og at uaktsomhet også må sanksjoneres.

- Antidopingregler handler ikke bare om å bruke doping for å forbedre prestasjonene. Man er ansvarlig for hva man får i seg. Men det er viktig å skille doping med og uten intensjon om å jukse, påpeker 21-åringen.

Dette skjedde

Volkov er en lovende russisk langrennsløper som blant annet ble nr. 4 på sprinten i junior-VM i Oberwiesenthal i 2020, da ett år eldre Ansgar Evensen vant. Volkov var på den VM-sprinten den beste utøveren født i år 2001.

Han testet positivt på et forbudt stoff 19. januar og har vært utestengt siden, men det russiske antidopingbyrået RUSADA offentliggjorde dopingsaken først 14. juni.

Den russiske langrennsløperen bedyrer at han brukte nesesprayen til behandling utenfor konkurransesammenheng, hvor han leste regelverket slik at nesesprayen bare er forbudt i forbindelse med konkurranse.

- Derfor kom nyheten om en positiv dopingtest som et sjokk på meg. Jeg trodde jeg var innenfor regelverket, sier Volkov.

Han legger fortvilt til:

- Jeg har alltid trodd at doping er et middel som gir idrettsutøvere en sportslig fordel. Dette hadde ikke en sportslig fordel.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer