Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ludmila Engquist svarer på nye anklager

Dopingtatt svensk stjerne bryter stillheten etter 13 år

- Jeg kan ikke forsvare meg mer, jeg orker ikke å forsvare meg mer, skriver hun i et brev til Expressen.

DOPINGTATT: Ludmila Engquist poserer med det svenske flagget i 1996. Det var året den russiskfødte utøveren begynte å konkurrere for Sverige og også året da hun tok OL-gull på 100 meter hekk. Engquist ble tatt for doping to ganger i løpet av karrieren. AP Photo/Joachim Lundgren
DOPINGTATT: Ludmila Engquist poserer med det svenske flagget i 1996. Det var året den russiskfødte utøveren begynte å konkurrere for Sverige og også året da hun tok OL-gull på 100 meter hekk. Engquist ble tatt for doping to ganger i løpet av karrieren. AP Photo/Joachim Lundgren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ludmila Engquist var en av verdens beste friidrettsutøvere på 90-tallet, og tok både OL- og VM-gull på 100 meter hekk.

Svensken huskes imidlertid ikke først og fremst for prestasjonene på idrettsarenaen. Engquist var en publikumsfavoritt i Sverige, men opplevde et dramatisk fall fra toppen da hun ble tatt for doping for andre gang i 2001.

54-åringen gikk siden under jorda, og det har vært lite informasjon rundt den tidligere friidrettsstjernen. Nå bryter hun stillheten etter 13 år.

Nye anklager

I en sak i Expressen rettes det nye dopinganklager mot henne.

Russiskfødte Engquist var på besøk i Malmö med flere andre russiske utøvere i 1992, og skal aktivt ha unngått å møte opp til dopingkontroll.

Problemene startet da ei veske med 44 ampuller med anabole steroider ble oppdaget i tollen på vei inn i landet, men en av utøvernes ledere tok på seg ansvaret og unnskyldte det med personlig bruk.

Det ble planlagt en dopingkontroll under oppholdet, men da kontrollørene dukket opp lørdags morgen, var Engquist og lagkameratene sporløst forsvunnet. De dukket ikke opp igjen før 12 timer seinere, og det spekuleres i om hun og de andre kan ha tuklet med prøvene.

Det er disse anklagene Engquist nå svarer på.

- Kan ikke forsvare meg mer

- Det gjør meg ekstremt trist og fortvilet at noen etter så mange år, helt plutselig, retter en mistanke mot meg og de andre, skriver hun i et brev til Expressen, og benekter at de forsvant fra hotellet i 10-12 timer.

- Jeg kan ikke forsvare meg mer, jeg orker ikke å forsvare meg mer. Jeg er ekstremt lei meg for alt som skjedde i 2001, men jeg klarer bare ikke mer. Vil man ødelegge meg helt, så ber jeg om hjelp fra Gud, familien min og vennene mine, slik at jeg overlever denne prøvelsen, uttaler hun videre.

Under det forrige intervjuet med SVT i 2005, fortalte Engquist at hun forsøkte å ta sitt eget liv etter dopingavsløringene. I dag bor 54-åringen med familien i Spania.

- Jeg håper av hele mitt hjerte at jeg kan bli trodd, og at vårt ønske om å få leve et privat liv utenfor offentligheten til slutt kan bli virkelighet, avslutter hun i brevet til Expressen.

Rodal: - Ikke overrasket

Engquist ble diagnostisert med brystkreft i 1999, men kjempet seg gjennom sykdommen, og returnerte til friidrettsbanen. Det ble imidlertid en kortvarig satsing, og karrieren tok en brå vending da hun valgte å satse på bob inn mot vinter-OL i 2002.

I 2001 ble hun imidlertid tatt for doping og utestengt fra idretten. Det markerte også slutten på hennes aktive karriere. Engquist ble dopingtatt også i 1993. I desember 1995 ble utestengelsen opphevet etter at eksmannen innrømmet å ha vært sjalu og blandet doping i kosttilskuddet hennes. I 1996 vant hun OL som svensk statsborger, året etter tok hun VM-gull i Aten og ble folkehelt i Sverige.

Mange har spekulert i om Engquist brukte prestasjonsfremmende midler gjennom hele karrieren, og Vebjørn Rodal er blant dem som ikke ble overrasket da svensken testet positivt i 2001.

- Jeg ble ikke overrasket. Når du er så nær idretten, så er du i det innerste. Du vet hvilke mennesker hun omgikk seg med, det gikk rykter og det skjedde ting. Så det var ingen stor overraskelse. Vi hadde kjent til det en stund, sa nordmannen i et intervju med Expressen i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!