DOPET: Izzat Artykov testet positivt under lekene. Nå skylder han på konkurrent. Foto: Mike Groll / AP / NTB Scanpix
DOPET: Izzat Artykov testet positivt under lekene. Nå skylder han på konkurrent. Foto: Mike Groll / AP / NTB ScanpixVis mer

Dopingtatt vektløfter hevder rival dopet ham med rottegift: - Jeg er i sjokk

Izzat Artykov mistenker at franskmann blandet dopingmiddelet i maten hans. 

Den dopingtatte vektløfteren Izzat Artykov sier at han vil anke avgjørelsen om å fradømme ham OL-bronse. Han anklager en fransk rival for å ha dopet ham.

– Jeg mistenker at det var franskmannen som blandet dopingmiddelet i min mat eller drikke, sier Artykov, som siden han tok tredjeplassen i 69-kilosklassen har reist hjem til Kirgisistan.

– Selvsagt kommer jeg til å anke avgjørelsen. Den er ikke rettferdig. Jeg har aldri dopet meg, og jeg vant bronsen på ærlig vis, sier han i et telefonintervju med AFP.

– Jeg er i sjokk etter at jeg ble diskvalifisert.

Prøven hans var positiv på stryknin, et stoff som blant annet brukes som rottegift. Det er på forbudslista fordi det i små doser har stimulerende effekt, og bruk av stryknin i prestasjonsfremmende øyemed har vært kjent i idretten i over 100 år.

Artykov ble nummer tre i OL-konkurransen bak kinesiske Shi Zhiyong og tyrkiske Daniyar Ismayilov. Etter at han ble diskvalifisert overtar colombianske Luis Mosquera bronsemedaljen.

Etter konkurransen 9. august sa franske Bernardin Kingue Matam, som ble nummer åtte, at han burde vært atskillig høyere på resultatlisten.

– Om det internasjonale vektløftforbundet og IOC gjorde jobben, burde jeg vært iallfall fire plasser lenger oppe, for de fem beste er ikke rene, sa han.

Artykov beskylder nå Matam for å ha sørget for det ved å blande stryknin i konkurrentenes mat eller drikke.

(NTB)