Derfor ville ikke Johaug til OL med Guerrero-strategien

Dopingtatt VM-stjerne sjokkerer jussekspert: Kunne Johaug deltatt i OL likevel?

Det ble i Therese Johaugs tilfelle sett på som fullstendig urealistisk å vinne fram med noe som helst i sivilretten etter utfallet i CAS. Men Paolo Guerrero har åpnet opp en helt ny dør som vekker stor oppsikt i idrettsjussen.

KUNNE JOHAUG GJORT SOM GUERRERO OG KOMMET TIL OL?: Trond Solvang, professor i juss, forklarer. Programleder: Øyvind Godø Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Perus lagkaptein og store stjerne Paolo Guerrero fikk drømmen oppfylt da han fikk spille fotball-VM i Russland og score i siste gruppespillskamp mot Australia forrige uke.

Det skjedde til tross for at Guerrero har en aktiv dopingdom over seg på 14 måneder. Peru-kapteinen ble først idømt 12 måneders utestengelse av FIFAs disiplinærorgan, etter å ha testet positivt på forbudsstoffet Benzoylecgonine, etter å ha drukket te med kokainholdige blader. FIFAs appellutvalg reduserte dernest straffen til seks måneder.

WADA anket dommen videre til CAS, som utvidet straffen og utestengelsesperioden til 14 måneder, grunnet 12 måneders minimumsstraff for forbudsstoffet. Dermed røk fotball-VM for Guerrero.

Likhetstrekkene til Therese Johaugs sak er mange. Begge aktører avga en positiv dopingprøve for et forbudsstoff med så lav mengde at dømmende instans ikke hadde noen grunn til å tro at det var bevisst juks eller at det hadde prestasjonsfremmende virkning.

Begge fikk straffen skjerpet i CAS og mistet dermed sine to store mål, OL i Johaugs tilfelle og VM for Guerreros vedkommende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer