Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor ville ikke Johaug til OL med Guerrero-strategien

Dopingtatt VM-stjerne sjokkerer jussekspert: Kunne Johaug deltatt i OL likevel?

Det ble i Therese Johaugs tilfelle sett på som fullstendig urealistisk å vinne fram med noe som helst i sivilretten etter utfallet i CAS. Men Paolo Guerrero har åpnet opp en helt ny dør som vekker stor oppsikt i idrettsjussen.

KUNNE JOHAUG GJORT SOM GUERRERO OG KOMMET TIL OL?: Trond Solvang, professor i juss, forklarer. Programleder: Øyvind Godø Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Perus lagkaptein og store stjerne Paolo Guerrero fikk drømmen oppfylt da han fikk spille fotball-VM i Russland og score i siste gruppespillskamp mot Australia forrige uke.

Det skjedde til tross for at Guerrero har en aktiv dopingdom over seg på 14 måneder. Peru-kapteinen ble først idømt 12 måneders utestengelse av FIFAs disiplinærorgan, etter å ha testet positivt på forbudsstoffet Benzoylecgonine, etter å ha drukket te med kokainholdige blader. FIFAs appellutvalg reduserte dernest straffen til seks måneder.

WADA anket dommen videre til CAS, som utvidet straffen og utestengelsesperioden til 14 måneder, grunnet 12 måneders minimumsstraff for forbudsstoffet. Dermed røk fotball-VM for Guerrero.

DROPPET Å PRØVE: Therese Johaug trodde det var umulig å vinne fram med noe i den sveitsiske høyesteretten, men Paolo Guerrero har motbevist det. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DROPPET Å PRØVE: Therese Johaug trodde det var umulig å vinne fram med noe i den sveitsiske høyesteretten, men Paolo Guerrero har motbevist det. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Likhetstrekkene til Therese Johaugs sak er mange. Begge aktører avga en positiv dopingprøve for et forbudsstoff med så lav mengde at dømmende instans ikke hadde noen grunn til å tro at det var bevisst juks eller at det hadde prestasjonsfremmende virkning.

Begge fikk straffen skjerpet i CAS og mistet dermed sine to store mål, OL i Johaugs tilfelle og VM for Guerreros vedkommende.

Sjokket

Men så kommer den store ulikheten og det store sjokket.

Guerrero anket saken til den sveitsiske høyesteretten, altså fra idrettens rettspleie til sivilretten, og gikk ut som en seierherre. Perus-kaptein fikk utsatt straffen og fikk delta i fotball-VM i Russland.

- Det er veldig overraskende og første gang det skjer, så vidt meg bekjent. En aktør fikk gjennomslag for noe man trodde var umulig å få. Nå vil andre se etter samme mulighet i kommende saker, sier Trond Solvang, professor i juss, til Dagbladet.

Team Johaug var inne på tanken i fjor høst og sjekket ut muligheten for å gå til den sveitsiske høyesteretten, noe advokat Christian B Hjort bekreftet til Dagbladet 22. august i fjor.

Konklusjonen kom imidlertid raskt: Det fremsto som en umulig vei. Johaug droppet å anke saken til sivilretten.

Men Guerrero valgte å gjøre det som Johaug droppet. Oppsiktsvekkende nok nådde han fram med sitt motiv og gjorde det alle jusseksperter trodde var umulig.

34-åringen fikk utsatt sin dopingstraff av den sveitsiske høyesteretten og likevel delta i fotball-VM mot alle odds. Sivilretten reddet Guerrero der CAS holdt på å knuse hans drøm, slik CAS gjorde i Johaug-saken.

Burde Johaug gjort det samme?

Spørsmålet blir da:

Kunne Therese Johaug gjort det samme, altså anket dommen videre til den sveitsiske høyesteretten og likevel fått delta i OL?

Tvilsomt, mener Trond Solvang, professor i juss. Hør begrunnelsen i dette videointervjuet fra Dagbladets VM-studio:

KUNNE JOHAUG GJORT SOM GUERRERO OG KOMMET TIL OL?: Trond Solvang, professor i juss, forklarer. Programleder: Øyvind Godø
Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Johaugs manager Jørn Ernst sier til Dagbladet at selv om Johaug muligens kunne ha fått utsatt dopingdommen og fått delta i OL, var ikke det noe de ønsket.

- Det var egentlig aldri aktuelt for oss, fordi vi ikke synes det hadde vært en god løsning for Therese, sier Ernst til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- La oss si at hun hadde fått dommen utsatt, slik som Guerrero, og at hun hadde vunnet et OL-gull: Hvilke reaksjoner hadde hun blitt møtt med da? Og måtte hun da han levert fra seg OL-gullet om anken ble avvist i ettertid? Det var ikke aktuelt å skape et slikt scenario.

- Det hadde blitt så mye bråk. Da var det bedre å gjøre seg ferdig med dette og heller slå tilbake når hele saken er over, slik den er nå, sier Jørn Ernst.

Første gang i historien

SKREMT: Petter Northug føler med russerne. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer

Det ble i Johaugs tilfelle sett på som urealistisk å vinne fram med noe som helst i sivilretten etter utfallet i CAS.

Men Paolo Guerrero har åpnet en helt ny dør som vekker stor oppsikt i idrettsjussen.

Trond Solvang synes utfallet er oppsiktsvekkende.

- Det er så vidt meg bekjent første gang det skjer at en utøver får utsatt straffen under ankebehandlingen i sveitsisk høyesterett og dermed får konkurrere i et mesterskap før saken er ferdigbehandlet, sier Solvang til Dagbladet.

Essensen i konklusjonen til sveitsisk høyesterett er at hvis Guerrero vinner fram med anken, betyr det at han ville ha vært urettmessig utestengt i mellomtida. Utsettelsen av dommen er gjort for å unngå at Peru-stjerna skal være urettmessig utestengt mens anken pågår. Derfor gir man oppsettende virkning av en straff.

PANZER HAGENS ALARM: Tidligere Vålerenga-spiller Tina Wulf og Eurosport-programleder Jonas Bergh-Johnsen gjester Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø.Vis mer Vis mer Vis mer

- Kunne Johaug gjort det samme og fått gå i OL?

- Jeg tror ikke hun hadde vunnet fram, fordi dommen til Johaug kom i august, mens OL var i februar. Ankebehandlingen i sveitsisk høyesterett kunne dermed vært avsluttet før OL. Da hadde hun neppe vært i posisjon til å få utsatt straffen, slik Guerrero fikk, sier Solvang til Dagbladet.

- Når det gjelder Guerrero, har han oppnådd det han ønsket. Det er godt mulig at han nå trekker anken, fordi han har lyktes med å komme til VM.

Rivalene kunne ha påvirket Johaugs skjebne

Det som også spilte positivt inn for Guerrero i hans kamp om få delta i fotball-VM i Russland - til tross for en aktiv dopingdom hengende over seg - er at FIFA ikke motsatte seg avgjørelsen fra den sveitsiske høyesterett og at han fikk massiv støtte fra andre spillere i VM, blant annet fra gruppespillsmotstanderne Frankrike, Danmark og Australia.

NORTHUG FRYKTER SAMMENSLÅING: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjestet Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer Vis mer

- Er det ikke rart at dette brukes som argument for at Guerrero fikk delta i fotball-VM?

- Ja, det er overraskende. Det viser at det sivilrettslige sporet er annerledes enn rettspleien innenfor idretten, sier Solvang.

- Hvis sentrale idrettspersonligheter ikke setter seg imot det, er terskelen lavere for å komme til en slik avgjørelse.

- Kunne da Johaug eventuelt ha styrket sin sak på samme måte om hun fikk massiv støtte fra konkurrentene?

- Ja, hun kunne ha gjort det. Det ville ha vært en styrke i sveitsisk høyesterett. Men om hennes konkurrenter ville ha valgt å støtte henne, er usikkert. Vi vet hvordan klimaet var der, sier Solvang og tenker blant annet på de kritiske røstene fra rivalene i Finland, Russland og Polen.

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Programleder: Øyvind GodøVis mer Vis mer

- Aino-Kaisa Saarinen, Justyna Kowalczyk og co. har jo egeninteresser i saken, fordi de ikke ønsket å ha en sterk konkurrent tilbake. Blir det ikke da feil at disse kan være med å påvirke utfallet i den sveitsiske høyesteretten - slik vi så med med motspillere i Guerrero-saken?

- Ja, innenfor idretten er det rart at det teller grunnet egeninteresser.

Historisk seier - et vendepunkt for utøverne?

Det var FIS som anket Johaugs opprinnelige dopingdom på 13 måneder og fikk den utvidet med ytterligere fem måneder gjennom CAS. I Guerreros tilfelle har FIFA utspilt en helt annen rolle, hvor de først ga Guerrero en svært mild dom som WADA anket, før de lot Perus kaptein få delta i fotball-VM tross aktiv dopingdom.

- Hva sier det om FIFAs holdning? Vil de beskytte sine egne?

HYLLES: Thorstein Helstad og Per Joar Hansen forteller hvordan Åge Hareide er i garderoben. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer

- Ja, det kan man spørre om. Dette er storkommers. Kanskje vil de ha minst mulig forstyrrelser. Det går an å tenke i de baner.

- Dette vil vel kunne skape presedens og bli brukt som argument for andre utøvere som havner i samme situasjon og ser muligheten til å anke en sak videre til den sveitsiske høyesteretten etter CAS?

- Ja, det er spennende. En aktør fikk gjennomslag for noe man trodde var umulig å få. Nå vil andre se etter samme muligheten i kommende saker. Det er et veldig spennende spørsmål, sier Solvang til Dagbladet.

- Sveitsisk høyesterett har nå sagt ja i ett tilfelle. Det er klart det kan skape presedens.

NORTHUG MÅ SLUKKER BRANNER: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø.Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!