Dopingtatte uønsket i Vasaloppet

Arrangørene for Vasaloppet nekter å godta at dopingtatte utøvere kan få starte i løpet. - De er ikke velkommen hit, sier Rolf Hammar til Dagbladet.

Hammar er sjef for det årlige Vasaloppet i Sverige. Verdens mest ettertraktede turrenn bryr seg ikke om at FIS tillater finnene å starte i VM og verdenscupen. Hammar er krystallklar på at han ikke ønsker å se verken Jari Isometsä, Mika Myllylä, eller noen andre dopingtatte utøvere i rennet sitt.

- Jeg er klar over at FIS kanskje kan tvinge oss til å la dem starte. Men vi ønsker ikke å ha disse løperne i våre løyper. Det er vår holdning helt til vi blir pålagt noen annet av FIS. Derfor sier vi rett ut. De er ikke velkommen til oss, sier Hammar.

- Straff

Han synes alle arrangører burde innta samme holdning. Spesielt de norske arrangørene av turrennet Birkebeineren.

- De var egentlig enig med oss etter at alle rennene i World-loppet (red.anm. V-cup for langdistanse) vedtok å stenge alle dopingatte ute. Men jeg registrere at de nå har snudd. Det synes jeg er synd. Jeg skulle gjerne hatt dem med oss

- Så du oppfordrer alle, også arrangører av vanlige verdenscuprenn å gjøre det samme som dere i Vasaloppet?

- Ja, hvorfor ikke. Vi ser dette på en spesiell måte, og vil ta hensyn til alle løperne, våre kunder, som ikke ønsker å ha juksemakere i våre løyper. Derfor har vi tatt en beslutning i et globalt perspektivt. At noen har jukset og dopet seg, betyr at hele langrennssporten er straffet. Vi vil ikke bidra til at det skjer mer. Så får vi se hva FIS eller andre myndigheter vil gjøre. Inntil videre står vi på vår holdning.

- Tøft

Jørgen Aukland ble beste nordmann i Vasaloppet i fjor med andre plass. Han fryder seg over Hammars utspill.

- Jeg synes det er bra, og jeg støtter det fullt ut, sier Aukland til Dagbladet.

Også storebror Anders støtter Hammar.

- Jeg synes det er tøft. Det ble jo tatt en østerriker for EPO i Vasaloppet i fjor, og det viser en bra holdning det Hammar går ut og sier, mener Anders Aukland.

På et punkt er det dissens mellom brødrene. Anders ønsker ikke å oppfordre norske arrangører til boikott av finner og andre dopingtatte. Det ønsker Jørgen.

- Hadde alle arrangører hatt samme holdning som Vasaloppet, så hadde det sikkert skremt folk fra å jukse. Jeg synes kanskje det er litt feigt av Birkebeineren å ikke gjøre det samme, sier Jørgen Aukland.

Nytt vedtak

Sjefen for Birkebeineren tar ikke kritikken fra Hammar og Aukland. De to arrangørene er egentlig enige om prinsipet. Men forskjellen er at Vasaloppet ikke vil bøye seg for FIS. Det gjør birkebeinerne.

- Vi hadde dette oppe til diskusjon på et styremøte tirsdag, og fattet et vedtak om at vi må forholde oss til den dommen FIS har avsagt på en profesjonell måte. Men alle er enige om at to år er for kort straff, sier Tor Skraastad, daglig leder i Birkebeinerrennet.

Og utdyper:

- Om FIS gir dem starttillatelse kan vi ikke nekte dem å delta. Vi vil imidlertid ikke yte dem noen spesiell service. De må melde seg på og betale startkontingent sjøl.

- Vi kan også gi uttrykk for at det ikke er ønskelig at de deltar.

Positiv

Lederen for langrennskomiteen, Hermod Bjørkestøl, er positiv til initiativet til Vasalopp-generalen.

- Jeg synes et slikt standpunkt fortjener respekt, sier Bjørkestøl til Dagbladet.

- Vi du oppfordre norske arrangører til å gjøre det samme?

- Nei, det ønsker jeg ikke, sier han.