Dopingtester i Norway Cup

Antidoping Norge vil for første gang gjennomføre dopingtester under Norway Cup, som starter i morgen.

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Ifølge Antidoping Norge viser undersøkelser at fire prosent av alle gymnaselever i Oslo-området har prøvd anabole steroider. Organisasjonen vil nå teste Norway Cup-deltakerne for stoffene som står på den internasjonale antidopingorganisasjonen WADAs liste over forbudte stoffer. Dette inkluderer cannabis, heroin og anabole steroider. Spillerne som blir plukket ut må avlegge urinprøve.

Doping sprer seg

-  Vi registrerer at bruk av dopingmidler sprer om seg i ungdomsmiljøer. Problemene med anabole steroider kan begynne allerede i 14- 15-årsalderen, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge til Dagbladet.

Organisasjonen vil gjennomføre en holdningskampanje under Norway Cup den kommende uka. Flere av tippeligalagene vil i dag bruke lyseblå gummiarmbånd for å markere standpunkt mot doping. Armbåndene blir også delt ut til alle Norway Cup-deltakerne.

Tar stikkprøver

Alle spillere på aldersbestemte lag kan bli testa, det vil si cupdeltakere fra 15 år og oppover. Solheim vil ikke si hvor mange tester som skal gjøres og hva utvelgelseskriteriene er.

-  Vi tar stikkprøver, men hovedpoenget er å avskrekke og forebygge, ikke å avsløre spillere for dopingmisbruk. sier Solheim.

Han er spesielt skremt over spredningen av anabole steroider - som ikke begrenser seg til idrettsmiljøer.

DOPFRIE: - De som ikke vet hva doping er, har bare godt av å få vite det, mener Hammerfestlaget Hif-Steins Patrick Paulsen (16), lagleder Ulf Rønquist (28), Sverre-André Opdahl, Christer Håkon Josefsen og Christoffer Olaussen (alle 16). Foto: Robert Sverre Eik
DOPFRIE: - De som ikke vet hva doping er, har bare godt av å få vite det, mener Hammerfestlaget Hif-Steins Patrick Paulsen (16), lagleder Ulf Rønquist (28), Sverre-André Opdahl, Christer Håkon Josefsen og Christoffer Olaussen (alle 16). Foto: Robert Sverre Eik Vis mer

-  Det er nesten like enkelt å bestille anabole steroider på Internett som å bestille ei bok på nettbokhandelen Amazon.com. Forrige uke beslagla tollvesenet ni kilo ren testosteron på vei til nordvestlandet fra Kina. Dette tilsvarer 90 000 brukerdoser, sier Solheim.

Ingen aldersgrense

Direktør Rune Andersen i WADA sier det ikke er noen grense for hvor gamle idrettsutøvere må være før de testes.-  I turn er utøverne i verdenstoppen nede i 14 år, og da er det naturlig å teste også denne aldersgruppa. Men når det gjelder steroider er det ikke eliteutøvere, men vanlige gutter som vil bygge kropp og tøffe seg for jentene som er de vanligste brukerne, sier Andersen til Dagbladet.

-  Overdrevent

-  Dette er overdrevent av dopingjegerne, sier høyesterettsadvokat Cato Schiøtz.

Han mener det ikke spiller noen rolle hvorvidt det er lovlig eller ikke å teste aldersbestemte lag for stoffer.

-  Doping i Norge framstår som et marginalt problem. Man kan iallfall ikke bruke en generell undersøkelse av gymnaselever til å rettferdiggjøre dopingtester under en fotballturnering. Man burde dessuten ha gjort det klart før turneringa begynner at man har tenkt å gjennomføre et så drastisk tiltak, sier Schiøtz.

Skremmende

Leder Silje Johannesen i Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon (NISO) stiller også spørsmålstegn ved antidopingorganisasjonens virkemidler.

-  Det er uvant og kan være skremmende for ungdom som er på reise borte fra foreldrene sine å bli utsatt for en dopingtest. Antidopingarbeid er utrolig viktig, men jeg synes det er veldig rart at de skal teste så unge utøvere, sier Silje Johannesen til Dagbladet.

ARMBÅND: Tore Andre Flo viser fram et av armbåndene som skal deles ut til samtlige Norway Cup-deltakere. Det har påskriften «Doping er noe dritt».