Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingtestet for første gang på 20 år

- Veldig på tide.

FØRSTE GANG PÅ 20 ÅR: I februar ble det for første gang på rundt tjue år tatt dopingprøver av deltakerne ved NM i fitness og kroppsbygning, som gikk av stabelen på Chateau Neuf i Oslo 26. og 27. februar. Illustrasjonsfoto: Carline Jean/SF Sun Sentinel/Polaris
FØRSTE GANG PÅ 20 ÅR: I februar ble det for første gang på rundt tjue år tatt dopingprøver av deltakerne ved NM i fitness og kroppsbygning, som gikk av stabelen på Chateau Neuf i Oslo 26. og 27. februar. Illustrasjonsfoto: Carline Jean/SF Sun Sentinel/Polaris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 7. oktober skrev Ingveig Innerdal en kronikk om dopingbruk i fitnessmiljøet i Norge, basert på studien «Anabole steroider blant kvinner», som hun har gjennomført ved Norges Idrettshøyskole. 

Der dybdeintervjuer Innerdal seks kvinnelige fitnessutøvere som enten har brukt, eller fortsatt bruker, anabole steroider for å få en perfekt kropp. 

De oppfatter seg selv som brukere og ikke misbrukere. Kvinnenes historier gir et inntrykk at dette er holdninger som er utbredte i fitnessmiljøet og at dopingbruk, om enn et tabubelagt tema, er et akseptert middel for å nå sine mål, skriver Innerdal i studien. 

Første på tjue år
Knapt to uker tidligere ble det for første gang på rundt tjue år tatt dopingprøver av deltakerne ved NM i fitness og kroppsbygning, som gikk av stabelen på Chateau Neuf i Oslo 26. og 27. februar. 

- Det var veldig på tide, sier styremedlem og ansvarlig for antidopingarbeidet i Norges Bodybuilder og Fitnessforbund, Aslaug Lia Pettersen, til Dagbladet. 

Uten å kunne sette den nøyaktige datoen for når siste dopingprøve ble tatt av fitnessutøvere i Norge, er det minst tjue år siden sist det skjedde. Nå har det internasjonale fitnessforbundet vedtatt at de skal følge det internasjonale antidopingbyrået Wadas regler, og da tok Antidoping Norge et initiativ overfor fitnessforbundet. 

Det gjør Antidoping Norge i forlengelsen av det oppdraget de har påtatt seg med å følge opp dopingbruken på blant annet treningssentre i Norge. 

- Det er absolutt et miljø det er grunnlag for å følge med på. Vi tok et initiativ fordi vi har hatt større fokus treningssentre, og når dette sammenfalt med at det internasjonale forbundet vedtok å følge Wada-koden, var det naturlig å be om lov til å teste under NM, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til Dagbladet. 

Fikk lov
Det er nemlig det internasjonale fitnessforbundet som eier arrangementene som går av stabelen i Norge. Siden fitness og kroppsbyggerforbundet ikke er medlemmer av Norges Idrettsforbund, er det altså det internasjonale forbundet som må gi tillatelse til at de norske utøverne testes. 

Det har de nå gitt Antidoping Norge lov til ut 2016. Lia Pettersen i fitnessforbundet håper de både kan holde på lenger, og også utvide samarbeidet. 

- Dette er det viktigste temaet for oss i styret framover. Vi ønsker en ren kroppsbygging og fitness, og vi tror det er mulig å få til. Når vi i styret samles må vi se nærmere på det økonomiske i dette, sier Lia Pettersen. 

Venter på prøvesvar
Enn så lenge er ingen av prøvesvarene fra NM i fitness og kroppsbygging klare, og siden det ikke har blitt tatt noen dopingprøver på tjue år, er det heller ingen som vet hvor utbredt doping er i miljøet. Noe av svaret kommer kanskje når prøvesvarene foreligger om et par uker. 

- Det er det internasjonale forbundet som kommer til å følge opp disse prøvene, og siden de har godtatt Wada-koden har vi en klar forventning til at de gjør det, sier Solheim, som er positiv til et utvidet samarbeid med forbundet. 

- Ja, det ser vi positivt på. Så får vi sette oss ned sammen og se på hvordan dette kan finansieres, sier han. 

Lia Pettersen er glad for å ha Antidoping Norge med på laget, men sier at temaet uansett høyt prioritert fra forbundssiden i åra som kommer. 

- Vi ønsker å forebygge framover uansett, og det håper og tror vi har positive ringvirkninger for samfunnet, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!