Bolsjunov

Dopingtestet null ganger av RUSADA i 2020

- Ikke tillitvekkende, sier Geir Holden, fagrådgiver ved Antidoping Norge, til Dagbladet.

FÅ DOPINGTESTER HJEMME I RUSSLAND: Tall fra RUSADA - eksemplifisert ved Aleksandr Bolsjunov (bildet) - viser at det russiske antidopingbyrået ikke er i nærheten av testomfanget til for eksempel Antidoping Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅ DOPINGTESTER HJEMME I RUSSLAND: Tall fra RUSADA - eksemplifisert ved Aleksandr Bolsjunov (bildet) - viser at det russiske antidopingbyrået ikke er i nærheten av testomfanget til for eksempel Antidoping Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Langrennsstjerna Aleksandr Bolsjunov ble ikke dopingtestet én eneste gang av det russiske antidopingbyrået RUSADA i 2020. Det bekrefter RUSADA selv til Dagbladet.

Dette skjedde i et av hans beste sportslige kalenderår, med suveren sammenlagtseier i verdenscupen - og i Tour de Ski - i både 2019/20 og 2020/21, som er russerens to eneste sammenlagttriumfer i totalcupen og i Tour de Ski.

Tallene fra RUSADA forteller videre at Bolsjunov dessuten bare ble dopingtestet én gang av det russiske antidopingbyrået i 2019.

I gjennombruddssesongen 2018 ble imidlertid langrennsprofilen testet fem ganger av RUSADA, mot fem ganger i 2021 og fire ganger så langt i 2022, hvor Bolsjunov vant tre OL-gull i Beijing

- Rent generelt er det viktig å påpeke at antall prøver i seg selv ikke nødvendigvis er et godt måleparameter for et effektivt antidopingarbeid. Det er stor variasjon i testhyppigheten gjennom de åra det vises til her, men testhyppigheten i 2020 og 2019 er selvsagt ikke tillitvekkende, og så vet vi at mange organisasjoner hadde store utfordringer med å teste under pandemien, sier Geir Holden, fagrådgiver i avdeling kontroll og påtale i Antidoping Norge, til Dagbladet.

LITE TILLITSVEKKENDE: Det sier Geir Holden i ADNO om tallene fra RUSADA. Foto: Nyebilder / Antidoping Norge
LITE TILLITSVEKKENDE: Det sier Geir Holden i ADNO om tallene fra RUSADA. Foto: Nyebilder / Antidoping Norge Vis mer

Det hadde imidlertid ikke Antidoping Norge, som økte testhyppigheten hos skiløpere dette året, til tross for at corona-pandemien rammet verden i 2020.

- Det er videre vesentlig å understreke at utøvere kan testes av andre organisasjoner enn den nasjonale antidopingorganisasjonen. I dette tilfellet vil utøver selvsagt følges opp av det internasjonale skiforbundet (FIS), sier Holden videre om RUSADAs testhyppighet på Bolsjunov.

Så mye ble norske langrennsløpere testet

Her er det stor forskjell på Antidoping Norge og det russiske antidopingbyrået RUSADA:

Der Bolsjunov ikke ble testet av RUSADA i løpet av hele 2020, gjennomførte Antidoping Norge 454 dopingprøver fordelt på 116 langrennsløpere samme år.

- Blant disse utøverne vil det være stor variasjon i antall tester per utøver, påpeker Holden til Dagbladet.

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

Men det nasjonale antidopingbyrået står altså ikke for testingen alene. FIS gjennomfører også dopingprøver av utøvere - og kan teste både i og utenfor konkurranse. Mange særforbund, FIS inkludert, har egne meldepliktslister for å kunne teste også utenfor konkurranse, opplyser ADNO til Dagbladet.

- WADA sitt regelverk sier at en utøver på meldepliktsliste skal testes tre ganger i året utenfor konkurranse, sier Holden.

Enda færre

Ifølge TASS har Natalja Neprjajeva, Aleksandr Terentjev og Ivan Jakimusjkin blitt testet to ganger av RUSADA hittil i år.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Det russiske nyhetsbyrået formidler videre tall fra RUSADA fra øvrige russiske OL-vinnere fra Beijing, hvor Tatjana Sorina, Julija Stupak, Veronika Stepanova, Aleksej Tsjervotkin, Denis Spitsov og Sergej Ustjugov bare har blitt testet én gang av RUSADA så langt i 2022.

I tillegg kommer altså testene fra FIS, som for øvrig ikke har besvart Dagbladets henvendelser onsdag formiddag.

Dagbladet har også kontaktet RUSADA selv, men foreløpig uten å få svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer