<strong>FÅR DELTA:</strong> Alexander Legkov og de andre OL-utestengte russerne får foreløpig delta i verdenscupen, selv om IOC valgte å utestenge dem på livstid fra olympisk leker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR DELTA: Alexander Legkov og de andre OL-utestengte russerne får foreløpig delta i verdenscupen, selv om IOC valgte å utestenge dem på livstid fra olympisk leker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Derfor får Legkov og co. konkurrere i alt utenom OL

Dopingutestengte russere tilbake i konkurranse. Fullt kaos: - En urimelig situasjon for alle

Maxim Vylegzjanin er utestengt på livstid av IOC, men konkurrerte i Finland i helga. Nå er russerne samlet i Sverige, hvor Jelena Välbe og co. er klar for å snakke ut på en pressekonferanse kl. 17.00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): IOC har kommet med sin beslutning: I kjølvannet av alt som har kommet fram rundt russisk doping i McLaren-rapporten, er det seks russiske langrennsløpere som ikke får lov til å delta i OL i Pyeongchang, som er 85 dager unna.

Stjerner som Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov, Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin og Julija Ivanova er alle utestengt fra OL på livstid.

I tillegg kunne Dagbladet avsløre at IOC også har utvidet søket til resten av den russiske OL-troppen fra Sotsji, slik at ingen av de øvrige russiske deltakerne fra 2014-OL kan føle seg trygge.

- IOC dømmer dem uten bevis. Dette er en skandaløs dom. Avgjørelsen fortjener betegnelsen skandale, raste Legkov-advokat Christof Wieschemann.

- Det er galskap. Jeg forstår ikke hva som skjer, sier Russlands tyske landslagssjef Marcus Cramer til Expressen.

- Selvfølgelig er vi ikke enige i avgjørelsen. Vi kommer til å anke saken så raskt vi har alle faktaene på bordet, supplerte den russiske langrennslegenden og landslagssjefen Jelena Välbe til Sport Express.

Vylegzjanin knust av islending

Nå er hun i Gällivare i Sverige. Frustrasjonen er stor. Meningene er mange.

Kl. 17.00 har det russiske langrennslandslaget innkalt til pressekonferanse. Russerne er klar for å konkurrere i Sverige denne helga og i verdenscupen i Kuusamo neste helg, men de seks overnevnte får altså ikke delta i OL, så fremt ikke anken i CAS når fram.

Forrige helg konkurrerte IOC-utestengte Maxim Vylegzjanin i Olos i Finland og ble nr. 5 da Alexander Bulsjunov vant 10 kilometer klassisk, mens nordmannen Andreas Nygaard ble nr. 4. På 15 kilometer fristil ble Vylegzjanin nr. 6, blant annet slått av halvt norske og halvt islandske Snorri Einarsson.

I Gällivare denne helgen kommer russerne mannsterke og med flere av utøverne som er utestengt fra OL på livstid. Mange har sperret opp øynene av den grunn og lurer på hvorfor de får lov til det?

Hvorfor gjør ikke FIS som IOC? Hvorfor lar alle utenom IOC den russiske kvintetten konkurrere? Hvorfor må både russerne og alle deres konkurrenter vente så lenge med å få svar på hva utfallet blir i denne saken?

- Situasjonen er urimelig for alle involverte, både russerne og deres konkurrenter, skriver langrennseksperten Tomas Pettersson i en kommentar for Expressen.

Må vente på IOC-avgjørelse

Legkov, Belov, Petuchov, Sjapovalova, Vylegzjanin og Ivanova ble midlertidig suspendert av FIS fra å delta i verdenscup forrige sesong og var dermed ikke å se internasjonalt fra desember i fjor.

Men nå har de altså lov til å delta igjen. Til Dagbladet forklarer pressesjef i FIS, Jenny Wiedeke, hva som er årsaken til det.

- FIS' dopingpanel må vente på avgjørelsene fra IOCs disiplinærkomité før de kan ta ytterligere grep. Det er en konsekvens av CAS-avgjørelsen om at den midlertidige utestengelsen av russerne var over 31. oktober, og kan bare innsettes igjen hvis det kommer mer spesifikke bevis for brudd på antidopingreglene, sier Wiedeke til Dagbladet.

Dermed venter altså FIS på hva IOC bestemmer seg for.

- Inntil den tid får russerne, som for øvrig er under en veldig streng dopingkontroll, delta i konkurranser, opplyser Wiedeke.

Norske medaljer?

Seks russiske utøvere er altså utestengt fra OL på livstid, og resultatene fra OL i Sotsji er strøket. Mest dramatisk er det for Vylegzjanin som tok tre OL-sølv i 2014.

Legkov gikk blant annet til topps på femmila i Sotsji da Martin Johnsrud Sundby havnet på den sure 4.-plassen. Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov tok de to andre pallplassene på femmila.

Siden både Legkov og Vylegzjanin nå mister sine medaljer, betyr det at Martin Johnsrud Sundby vil få sølv på distansen, dersom utestengelsen opprettholdes.

Norge kan også få bronse på lagsprint, ved Ola Vigen Hattestad og Petter Northug som egentlig ble nummer fire, siden Vylegzjanin mister sølvet sitt her også. Russeren gikk sammen med Nikita Kriukov på lagsprinten.

Overfor Dagbladet reagerte Northug da med jubel og smileys.

Diskvalifikasjonen av de russiske utøverne skjer uten at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser fra McLaren-rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer