Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sterke beskyldninger mot skiskytterforbundet

Dopingvarsler anklager skiskytterforbundet for sabotasje og manipulasjon

Russiske Grigorij Rodtsjenkov kommer med sterke beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i et intervju med NRK.

<p>FORKASTER ANKLAGENE: Anders Besseberg (72), president i IBU, forkaster anklagene fra Grigorij Rodtsjenkov. Foto: Pierre Teyssot / Splash News.</p>

FORKASTER ANKLAGENE: Anders Besseberg (72), president i IBU, forkaster anklagene fra Grigorij Rodtsjenkov. Foto: Pierre Teyssot / Splash News.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov påstår at IBU var med på å «manipulere og sabotere» blodpassene til russiske skiskyttere før OL i Sotsji i et intervju med NRK.

Wenche Besseberg, Anders Bessebergs kone, sier til nyhetsbyrået AP at politietterforskningen er knyttet til dopingpåstander. Hun sier at etterforskningen er relatert til vitnemål fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Ifølge Rodtsjenkov skal IBU ha unnlatt å starte etterforskning av blodpass med svært unormale verdier, som kan tyde på doping hos utøvere.

Russeren sier at informasjonen om de unormale verdiene i stedet skal ha blitt sendt til Russland og det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

- Russland mottok sensitiv informasjon fra IBU, med beskjed om å ta seg av saken. Men IBU ville, av uante årsaker, ikke gå i dybden og etterforske russiske utøvere og deres unormale, ekstremt unormale, biologiske pass, sier Rodtsjenkov til NRK.

- Sammensvergelse

Dopingvarsleren mener både IBU og Russland bør stå ansvarlig for sabotasjen, og at sammensvergelsen går langt tilbake i tid.

Rodtsjenkov forteller videre i intervjuet med NRK at situasjonen ble verre etter OL i Sotsji.

- For å ikke få noe skyld, tok IBU med seg biologiske pass fra «skitne» russiske utøvere til RUSADA, for at de skulle gjemme dem. Og det ble gjort, sier Rodtsjenkov.

Avfeier påstandene

Anders Besseberg (72), president i IBU siden 1992, avfeier russerens påstander overfor NRK.

Anders Besseberg har ikke svart på Dagbladets henvendelser onsdag.

Tore Bøygard, tidligere president i Norges Skiskytterforbund og kandidat til jobben som IBU-president, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til saken utover det han har lest i nettavisene i dag.

Han vil vente på IBUs svar før han uttaler seg om anklagene fra Rodtsjenkov.

- Det har ikke kommet noe svar fra IBU ennå, og jeg ønsker ikke å spekulere før vi vet mer om det som har skjedd, sier Bøygard til Dagbladet.

Lever under vitnebeskyttelse

Grigorij Rodtsjenkov var labsjef for antidoping-laboratoriet i Moskva. Russeren utviklet en dopingcocktail kalt Duchess (hertuginne), som besto av tre ulike steroider som ble blandet ut i alkohol.

Blandingen skulle ikke drikkes, men brukes som munnskyll. Steroidene fikk da ønsket effekt, men var vanskeligere å spore i dopingtester.

Under Sotsji-OL ble de dopede russernes prøver byttet ut med rene prøver.

Da detaljer om dopingprogrammet til Russland begynte å lekke ut, flyktet Rodtsjenkov til USA, hvor han fortalte det han visste til myndighetene.

Der lever han nå under vitnebeskyttelse.

Razzia hos IBU

Tidligere onsdag ble det kjent at det østerriksk politi foretok en razzia på IBUs hovedkontor i Salzburg.

Ifølge Kleine Zeitung skal razziaen være et resultat av dopingpåstander, men dette er ikke bekreftet.

IBU har høstet mye kritikk for holdningene de har forfektet i kampen mot doping.

Skiskytterforbundet valgte blant annet å la Russland og Tyumen få arrangere verdenscupavslutningen i skiskyting forrige måned, til tross for innholdet i McLaren-rapporten og at det russiske antidopingarbeidet ikke har fungert.

Olle Dahlin, visepresident i IBU, bekrefter overfor SVT at IBU skal holde et ekstraordinært styremøte over telefon onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!