Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingvarsleren slår alarm før seremonien: - Den viktigste avgjørelsen i IOCs historie

Dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov er svært kritisk til IOC i et nytt intervju med BBC.

VARSLER: Den tidligere sjefen på det russiske antidopinglaboratoriet Grigorij Rodtsjenkov advarer mot at det russiske flagget skal få innpass på avslutningsseremonien i OL. Foto: Netflix/Kobal/REX/NTB scanpix
VARSLER: Den tidligere sjefen på det russiske antidopinglaboratoriet Grigorij Rodtsjenkov advarer mot at det russiske flagget skal få innpass på avslutningsseremonien i OL. Foto: Netflix/Kobal/REX/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter at Grigorij Rodtsjenkov varslet om den systematiske russiske dopingen i Netflix-dokumentaren «Icarus», begynte etterforskningen omkring russisk idrett for fullt. Sammen med McLaren-rapporten var Rodtsjenkovs vitnemål avgjørende for at Russland ble utestengt fra lekene.

IOC valgte likevel å la 168 russiske utøvere få delta i OL, men ikke under russisk flagg.

Rodtsjenkov lever i dag i vitnebeskyttelse på hemmelig adresse i USA, men det hindrer ikke den tidligere lederen for antidopinglaboratoriet i Moskva fra å komme med sterke advarsler til IOC i det de vurderer å slippe Russland tilbake i varmen på avslutningsseremonien i OL.

- Deres verste avgjørelse

IOC vurderer nemlig å la de russiske utøverne få gå under russisk flagg igjen på siste dag av OL og på den måten innlemme Russland i OL-familien igjen. Det er det verste den internasjonale olympiske komité kan gjøre, mener Rodtsjenkov.

- IOC burde vise at de er konsekvente i kampen mot doping. Russiske tjenestemenn, ledere og utøvere nekter alle anklager, sier at jeg er en løgner og har ydmyket alle varslere og de ga falsk informasjon i retten. Om det russiske flagget får ta del i avslutningsseremonien vil det være den verste avgjørelsen, sier Rodtsjenkov til BBC.

I hans første intervju siden han havnet i vitnebeskyttelse er Rodtsjenkov svært kritisk til Thomas Bach og IOCs ledelse. Han kaller avgjørelsen omkring det russiske flagget for «den viktigste avgjørelsen i IOCs historie».

Med to positive prøver på russiske utøvere underveis i lekene har presset på IOC til å avstå fra å inkludere det russiske flagget bare økt. Curleren Aleksandr Krusjelnitskij og bobutøveren Nadezha Sergejeva er foreløpig de to eneste dopingtatte utøverne i OL.

Det var forventet at IOC ønsket å sette en strek under dopingskandalen ved å la det russiske flagget være inkludert i avslutningsseremonien søndag. IOC-president Thomas Bach sa tidligere denne uka at det gjennom møter i løpet av helga skulle avgjøres hva som skjer på avslutningsseremonien. Avgjørelsen faller trolig lørdag morgen norsk tid.

- Folk forstår hva IOC gjør, de falsifiserer kampen mot doping. De visker ut alt som er oppnådd og overser og ignorerer alle kommisjoner, alle konklusjoner, inkludert McLaren, sier Rodtsjenkov.

Dyp krise

Rodtsjenkov mener det er avgjørende for OLs framtid at Russland fortsatt utestenges til alle de involverte i dopingavsløringene ikke lenger er involvert i russisk idrett. Om IOC velger feil kan det bety døden til de olympiske lekene, mener dopingvarsleren som hjalp skjule det systematiske jukset under OL i Sotsji for fire år siden.

- IOC og OL er inne i en stor krise. Vi trenger reformer. Det krever noen nødvendige ting for å skje, særlig mer penger. Internasjonale idrettsorganisasjoner er det største problemet for dopingkontroll. jeg er sikker på at de skjuler eller ikke oppdager dusinvis av positive prøver, sier Rodtsjenkov.

Rodtsjenkov ønsker seg derfor er en langt mer uavhengig, større og sterkere WADA som kan ta jobben mot doping skikkelig. Den profilerte russeren mener de nasjonale antidopingbyråene lar egne slippe for lett unna.

- De liker ikke å gå i dybden og det er grunnen til at dopingtestene burde tas vekk fra idrettsorganisasjonene og gis til WADA, som må være fullstendig uavhengig. ​ Generelt sett er mange land og mange nasjonale antidoping-organisasjoner overhodet ikke interessert i å ta ledende utøvere fra deres eget land.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media