Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopkontroll på russisk: - Som å flytte rundt på dekkstolene på Titanic

Ikke noe Rio-OL likevel?

INNRØMMET ALT : Den russiske tennisstjernen Maria Sharapova har forlengst flyttet til Florida i USA, men med på flyttelasset var vanen med å bruke meldonium. Hun tok selv kontroll over avsløringen med en følelsesladet pressekonferanse tidligere denne mneden. FOTO: AFP / Robyn Beck.
INNRØMMET ALT : Den russiske tennisstjernen Maria Sharapova har forlengst flyttet til Florida i USA, men med på flyttelasset var vanen med å bruke meldonium. Hun tok selv kontroll over avsløringen med en følelsesladet pressekonferanse tidligere denne mneden. FOTO: AFP / Robyn Beck. Vis mer

DEN dopsvindelen som var ment å gjøre Russland stolt over internasjonale idrettsmedaljer, gjør foreløpig landet ganske stusslig. Russerne flest skjønner kanskje ikke det midt i spinnet som framstiller landets dopingjuks som en vestlig konspirasjon, men den strategien ser ut til å sprekke:

•• Russerne er i ferd med å falle på egen naivitet.

Der de trodde det var forholdsvis lett å lure konkurrentene i ulike grener, har de mest lurt seg selv.

For hver eneste av de russiske matruska-dukkene som spretter opp med et nytt dophode, blir det stadig vanskeligere for Russland å få sende friidrettsutøvere til sommerens Rio-OL.

I VOLLEYBALL:  Den russiske volleyballstjernen Alexander Markin jubler etter poeng i OL-kvaliken mot Frankrike i januar. Nå er han tatt for bruk av meldonium. FOTO: AFP / John MacDougall.
I VOLLEYBALL: Den russiske volleyballstjernen Alexander Markin jubler etter poeng i OL-kvaliken mot Frankrike i januar. Nå er han tatt for bruk av meldonium. FOTO: AFP / John MacDougall. Vis mer

Og vær sikker; det kommer alltid nye hoder. Akkurat som i matruska-dukkene, er dette dessverre den russisk idrettens vesen.

DET var denne iboende ukulturen ARD-dokumentaren «Russian Red Herring» nylig avslørte. Omverdenens oppgjør med svindelen i russisk friidrett har likevel ikke fått noen konsekvens. De skyldige sklir bare unna og finner villige treningsgrupper ute i distriktene. Der har de statlige løftene om at Russland liksom skal starte på nytt med renere idrett, knapt nådd ut. Det er til å forstå:

•• Et russisk sportsregime som snakker med to tunger, motsier samtidig seg selv.

Hør bare på det sportsminister Mutko fikk seg til å si etter at styret i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) sist uke vedtok å opprettholde boikotten av Russland:

PÅ KORTBANE:  Semion Elistratov med bronsemedalje i VM kortbane på 1000 meter  i Montreal i fjor. Ogs denne russeren brukte meldonium. FOTO: AP/(Graham Hughes.
PÅ KORTBANE: Semion Elistratov med bronsemedalje i VM kortbane på 1000 meter i Montreal i fjor. Ogs denne russeren brukte meldonium. FOTO: AP/(Graham Hughes. Vis mer

- Dere krever at vi skal velge en ny friidrettsledelse. Ok, vi har ordnet det. Dere krever at disse lederne ikke skal ha gjort det ene eller andre. Ok, vi har passet på det også. Men hva er det dere egentlig forlanger i tillegg? Hvis dere vil, går jeg gjerne opp på bordet og danser eller synger en sang. Men jeg vet ikke hva dere vil, fortalte Mutko til nyhetsbyrået Reuters forleden.

MIDT i en tid da nye russiske dopingsvindlere avsløres nesten hver eneste dag, forteller det om en politisk ledelse som er mer opptatt av hjemlig opinion enn å bekjempe doping. Sportsminister Mutko innrømmer gjerne at russiske idrettsutøvere fortsetter å dope seg, men han innser ikke at regjeringens vinglete reaksjon på boikotten av friidretten bare forsterker problemet.

Eller som Dick Pound; sjefen for den uavhengige granskingskommisjonen som avslørte svindelen i russisk friidrett, syrlig kommenterte den til nå noe begrensete innsatsen for å stoppe dette jukset:

- Det ser ut som om de flytter rundt på dekkstolene på Titanic.

UNDER ISDANSEN:  Den russiske isdansdronningen Ekaterina Bobrova gikk på meldonium og ble tatt. Her med partner Dmitri Soloviev under EM i januar. FOTO: REUTERS/David W Cerny.
UNDER ISDANSEN: Den russiske isdansdronningen Ekaterina Bobrova gikk på meldonium og ble tatt. Her med partner Dmitri Soloviev under EM i januar. FOTO: REUTERS/David W Cerny. Vis mer

DRIVSTOFFET på vei mot undergangen heter «meldonium». Det selges over disk i Russland for en femtilapp under navnet «Mildronate». Det var ment som en hjertemedisin da det ble utviklet i dengang sovjetstyrte Latvia for førti år siden, men ble populært blant russiske soldater i Afghanistan for å styrke utholdenheten. Det siste tiåret er det blitt brukt som et slags kostholdstilskudd i store deler av russisk idrett.

Seinest i fjor viste en russisk undersøkelse referert til i ARD-dokumentaren, at en av seks av deres toppidrettsutøvere brukte meldonium. Det setter forklaringen til den avslørte tennisstjernen Maria Sharpanova i et noe annet lys. Sharpanova fortalte sin bruk med mangeårige helseplager som familielegen prøve å avhjelpe ved å gi henne Mildronate. Så skjønte hun ikke at denne medisinen hadde noe å gjøre med det nye WADA-forbudet mot meldonium.

Det begynner å bli mange russere som ikke skjønner det. 

DA WADA i fjor høst sendte ut beskjed om at meldonium på grunn av denne feilslåtte bruken ville komme på forbudslista fra 1.januar 2016, vakte det ingen reaksjon. Nå som russer etter russer blir tatt, sier enkelte russiske idrettsledere med støtte hos utenriksminister Sergej Lavrov at dette forbudet har en politisk overtone. Noen idrettsleger mener også at meldonium ikke er dop:

PÅ SKØYTESPRINT :  Verdens beste skøytesprinter Pavel Kulizhnikov hadde det forbudte stoffet meldonium på den private medisinlista. FOTO: AFP/ Jung Yeon-Je.
PÅ SKØYTESPRINT : Verdens beste skøytesprinter Pavel Kulizhnikov hadde det forbudte stoffet meldonium på den private medisinlista. FOTO: AFP/ Jung Yeon-Je. Vis mer

- Det har ingen stimulerende effekt. Det er bare sunt for blodomløpet. Når WADA plasserer meldonium på svartelista, kan selv drikkevann bli forbudt. Vann er også sunt, uttalte Zurab Ordzhonikidze; tidligere lege for den russiske OL-troppen.

SPORTSMINISTER Mutko beklager overfor vestlige medier at han ikke har kontroll over bruken, og skylder på idrettslederne og trenerne som ikke har brydd seg om myndighetenes beskjed om at meldonium ville bli forbudt. Men i et intervju med russisk radio sist helg fortalte Mutko at han jobbet for å få vekk dette stoffet fra WADAs forbudslista.

Foreløpig har russerne bare lyktes med å få bort sin egen friidrett fra Rio-OL. IAAF bestemmer seg endelig i mai, men for hvert russisk dophode som stikker fram blir det vanskeligere å oppheve sanksjonen.

 

VESTEN SIN SKYLD  Sportsminister Vitaly Mutko er blant dem som hinter om at forbudet mot meldonium mest er et vestlig forsøk på å stoppe russisk idrett. FOTO:   EPA/Maxim Shipenkov.
VESTEN SIN SKYLD Sportsminister Vitaly Mutko er blant dem som hinter om at forbudet mot meldonium mest er et vestlig forsøk på å stoppe russisk idrett. FOTO: EPA/Maxim Shipenkov. Vis mer