DOPRAIDET: Juksemakeren er selv politi!

Østerrikske spesialstyrker tok to av sine egne i ski-VM.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Østerriksk forbundspoliti, Klipp: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE nitriste bildene fra østerriksk politi av arrestasjonen av skisprinteren Max Hauke, kommer med en bitter ironi:

  • Den forskremte unge langrennsløperen som akkurat er avslørt mens han sitter bastet og bundet i sitt eget blodtappe-utstyr, skulle også selv snart blitt politi.

Sammen med kompisen Domenik Baldauf holdt han på med politiutdannelsen ved siden av satsingen på langrenn. Kombinasjonen med politi -eller militær utdanning er vanlig i østerriksk toppidrett. Samtidig med raidet mot leiligheten der Hauke satt bundet til utstyret for blodtapping, ble Baldauf tatt av Østerrikes anti-terrorpoliti ute i VM-løypene.

Etter disse bildene blir nok den utdannelsen forholdsvis kortvarig for begge to.

KRIMINALISERINGEN av sportsdopet er derimot kommet for å bli. I går innrømmet både Hauke og Baldauf deltakelse i den internasjonale dopingringen rundt den tyske sykkeldoktoren Mark Schmidt. De to ble sist helg overraskende nummer 6 i VM-finalen i lagsprint.

Samtidig fikk østerriksk politi innrømmelsen fra verdensstjernen Aleksej Poltoranin. Det førte til at alle tre ble løslatt. Bevisene var samlet, skurkene tatt og forbrytelsen bekjent før politiet hadde rukket å bestemme seg for tiltalen. Den ser ut til å gå på bedrageri med en strafferamme på tre års fengsel.

I dag kom også innrømmelsene fra de to esterne Andreas Veerpalu og Karel Tammjärv. Dermed har politiet på rekordtid fått fram jukset. Slik fikk de brede politiaksjonen «Operasjon Årelating» en sjelden suksessrik start.

LEDERNE i svindelen vil garantert bli holdt igjen lenger. Fra sitt hovedkontor i tyske Erfurt har Mark Schmidt 50, 60 proffe idrettsfolk på pasientlista. Det er svømmere, racerbilførere, friidrettsutøvere og fotball -og håndballspillere. Hvem som eventuelt er blitt med på lignende doping, er ukjent.

Beskjeden er uansett sendt ut gjennom dette skrytealbumet fra østerriksk politi. Om det så er gjennom en glipp som denne gangen, eller som en målrettet PR-strategi slik det har vært i mange tidligere politiaksjoner.

De som prøver seg med fusk i idrett, kommer til å bli kjent.

DETTE er den stikk motsatte strategien av det idretten selv har valgt de siste tiårene. Der er rettsoppgjørene gjerne blitt holdt bak lukkede dører. Det østerrikske forbundspolitiet åpner dørene og deler ut de mest pikante bildene. Selv når noen av skurkene er deres egne folk.

Denne offensive kriminaliseringen av doping sprer seg fra land til land. Den praktiske fordelen er åpenbar. Men idretten bruker sitt vanlige kontrollsystem til å vise sannsynligheten for dopmisbruk, overtar politiet overvåkningen. De sivile myndighetene får også den publisiteten som følger aksjonen mot mer eller mindre kjente sportsnavn. Toppidrettens sterke kulturelle posisjon i de fleste land, gjør at slike aksjoner kan få langt større ressurser enn det idretten selv har.

Rett før nyttår startet USA den lovendringen som skal sørge for sivile straffer for de som jukser i idrett. Den såkalte «Rodchenkov-loven» har en strafferamme på hele 10 år med bøter opp mot 9 millioner norske kroner for å jukse mot reglene til internasjonale idrettsorganisasjoner. Ofrene for slik svindel får også mulighet til å få erstatning, mens loven gir sivilrettslig beskyttelse for varslere som Grigory Rodchenkov; sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva som rømte til USA med alle hemmelighetene om hvordan Russland svindlet resten av idrettsverdenen før og under Sotsji-OL 2014.

HOS oss får Idrettstinget i mai et forslag fra Oslo Idrettskrets om å jobbe fram en sivil lovendring for å få bedrageribestemmelsen til å omfatte den type svindel dette gjelder i idretten. Altså inndragelse av premie -og sponsorpenger.

Tanken er å gå etter det økonomiske gjennom det vanlige rettssystemet, for slik å øke det preventive straffetrykket som allerede ligger der i idretten med risikoen for å bli utestengt fra konkurranser i et gitt antall år.

Det skal svi på pungen å jukse.

NORGES ledende dopingrettslige ekspert, jusprofessor Trond Solvang, har sett nærmere på problemstillingene ved en slik utvidelse av tradisjonell idrettsjus til sivil rett. Som flere ønsker han muligheten til bredere og mer effektive straffeforføyninger for å stoppe svindelen, men peker på at denne type saker foreløpig har vært svært sjeldne i Norge. I tillegg har Norge ingen kultur for å lage straffebestemmelser som i liten grad rammer norske borgere eller forhold begått på norsk jord.

Solvang trekker også fram det åpenbare mangelen med Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) i et slikt juridisk samspill mellom idrett og vanlig rettsvesen. CAS er ingen strafferettslig domstol. En dom der kan altså ikke ligge til grunn for en vanlig norsk rettssak. Det må en ny, selvstendig etterforskning til, og da kan det være mindre å hente i selve samarbeidet mellom idrettsjussen og den vanlige rettsprosessen.

I DENNE pågående dopingsaken flyter dette samarbeidet tilsynelatende godt. Både ekspertene fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) og det østerrikske nasjonale antidopingbyrået har lenge jobbet tett sammen med politiet for å sprenge dette nettverket.

For de to østerrikerne skiløperne er arbeidet allerede i gang for å frata dem retten til å studere til politi. Poltoranin og de to esternes rent idrettslige sak blir overlatt til det internasjonale Skiforbundet (FIS). Nå gjelder det for idretten å få klarhet i hva som har skjedd i den private estiske skiklubben "Team Haanja" i Otepää der de tre har trent sammen med hjelp av den tidligere estiske landslagstreneren Mati Alaver og papa Andrus Veerpalu. Spørmålet er om et helt klubbmiljø har latt seg friste.

sitter potensielle dopingsyndere langs skisporet forhåpentligvis litt mer skremt igjen. For bildet av politistudenten som plutselig ble avslørt som skurk timer før han skulle gå for Østerrikes ære i landets egen skifest, rører de fleste av oss. Frykten, skammen og det triste draget over ansiktet til den sjokkerte 26-åringen sitter.

Akkurat som på videoen der de nervøse rykningene med den frie høyrearmen, understreker hvor totalt fastlåst den andre hånda er rundt posen med hans eget blod og hans eget svik.. Eller som journalisten i Kronen Zeitung kommenterer dette sannhetens øyeblikk for en ung mann:

- Denne scenen fra sportssvindelen kommer du aldri til å glemme.

Nåja; blinkskuddet til tross. Vi har vel trodd om det stygge bildet av dopsvindel skulle skremme også før politiet var rause med å dele ut billedbevisene.

Skandalen i langrenn viser at det ikke er fullt så lett.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer