- Doptatt rytter tilbudt ren B-prøve

IOC-lab ville ha 100 000 euro.

• Følg 16. etappe direkte på Dagbladet.no fra kl. 14!

(Dagbladet.no): Samtidig som dop-frafallene har fortsatt å tikke inn også i årets Tour de France, dukker det opp stadig nye avsløringer om hvordan anti-dopingarbeidet undergraves fra flere hold.

I dag skriver den tyske avisen Süddeutsche Zeitung at et offisielt IOC-lisensiert laboratorium skal ha tilbudt en doptatt rytter en forfalsket B-prøve, for å dekke over den positive A-prøven rytteren hadde avlagt.

For 100 000 euro tilbød laboratoriet seg å forfalske et negativt resultat av B-prøven, noe som i praksis ville betydd en frikjennelse av den doptatte syklisten, gjengir feltet.dk.

Ifølge den tyske avisen dreier det seg om en tidligere doptatt rytter, som nå har sonet karantene og er tilbake i sporten.

- Vi kan gjøre B-prøven din negativ, skal laboratoriet ha sagt i en telefonsamtale.

Utøveren det er snakk om har bedt om å få forbli anonym, men de oppsiktsvekkende opplysningene skal ha blitt rapportert til både det internasjonale antidoping-byrået og rytterens nasjonale nasjonale forbund.

Laboratoriet ligger angivelig i Sør-Europa.

STARTET SKREDET: Liquigas\' spanske rytter Manuel Beltran var den første til å ryke ut av årets Tour de France etter en ikke-negativ dopingprøve. Etter ham har flere fulgt. Foto: REUTERS/SCANPIX
STARTET SKREDET: Liquigas\' spanske rytter Manuel Beltran var den første til å ryke ut av årets Tour de France etter en ikke-negativ dopingprøve. Etter ham har flere fulgt. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Spanske laboratorier tilbød dop-støtte

Opplysningene kommer bare noen dager etter at den tyske tv-kanalen ARD kunne fortelle at spanske laboratorier har tilbudt flere av de profesjonelle sykkellagene, inkludert CSC, å utføre interne analyser av rytternes urinprøver.

Slike analyser kan gjøre mulig for utøverne å dope seg helt opp til UCIs grenseverdier, ettersom de selv kan ha full oversikt over hvordan en eventuell dopingprøve vil slå ut.

Interne tester av denne typen gjør det også mulig å ta ryttere som ligger over de tillatte grensene, ut av konkurranser før de blir testet av de offisielle dopingmulighetene.

CSCs pressesjef presiserer forøvrig klart at de aldri vurderte å benytte seg av tilbudet fra de spanske laboratoriene.

- Jeg synes det er absurd dersom vi skal stilles til ansvar for e-poster som uoppfordret blir sendt til oss, sier Brian Nygaard, ifølge feltet.dk.

Refser Spania

Francaise des Jeux\' franske lege har samtidig gått til kraftig angrep på det han mener er en spansk ukultur som undergraver kampen for en ren idrett.

- Doptatt rytter tilbudt ren B-prøve

- Spania er et sort hull i dopingkampen. Den dag Spania endelig begynner å bekjempe doping med samme alvor som resten av landene, tar vi et stort steg framover, sier Gerard Guillaume til den franske avisen L\'Humanite.

Guillaume mener det er trist, men viktig, at det spanske laget Saunier Duval ble felt under årets Tour.

Han mener laget i lang tid har vært mistrodd i sykkelmiljøet, men samtidig mener han at avsløringene viser at kontrollene har blitt bedre.

- I 1999 sa jeg det kom til å ta fem-seks år å komme seg etter Festina-skandalen, nå har det tatt noen ekstra. Men det tar tid før alle de gamle sjefene og rytterne er erstattet av en ny generasjon, sier Francaise des Jeux-legen.

DOPTATT: Riccardo Riccó og Saunier Duval-laget har reist hjem i skam.