Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doptatte Dementjev på landslagssamling

Norsk trener forbannet.

SLO ESTIL PÅ MÅLSTREKEN: Jevgenij Dementjev slo Frode Estil på målstreken under tremila i Torino-OL i 2006. Denne uka ble han dopingavslørt. Foto: REUTERS
SLO ESTIL PÅ MÅLSTREKEN: Jevgenij Dementjev slo Frode Estil på målstreken under tremila i Torino-OL i 2006. Denne uka ble han dopingavslørt. Foto: REUTERS Vis mer

(Dagbladet.no) Jevgenij Dementjev ble tidligere denne uka avslørt som doper, etter at han avga en positiv EPO-prøve i januar. Den tidligere OL-mesteren skal derfor ha informert det russiske skiforbundet om at han legger opp.

Likevel dukket han opp på en landslagssamling i Ramsau.

Dette får den norske landslagsledelsen til å reagere.

- Jeg er forbannet, frustrert og skuffet. Her bedyrer russiske skiledere at de tar doping på alvor, og så møter vi Jevgenij Dementjev sammen med det russiske sprintlandslaget og de to allroundløperne Ivan Alypov og Aleksander Legkov her i Ramsau, sier sprintlandslagstreneren Ulf Morten Aune til TV 2.

Provosert
Dementjev, Julia Tsjepalova og Nina Rysina avleverte dopingprøver som viste spor av EPO i løpet av vinterens sesong.

- De er sammen som om ingenting har skjedd. Alt snakket fra den nasjonen om at de skal rydde opp er bare fjas, mener Aune.

- De vet naturligvis at også andre nasjoner ser dette, og at det er provoserende, men det bryr de seg overhodet ikke om. Nå må ansvarlige myndigheter ta noen grep for å få russisk langrenn til å bli ren, sier landslagstreneren.

Også Frode Estil reagerte med oppgitthet da han fikk høre om dopingsaken.

- Hvis dette stemmer, er det veldig kjedelig. Da føler jeg meg lurt, for du stoler på dine konkurrenter. Dette er ikke noen hyggelig beskjed å få, sa Estil til Dagbladet tidligere denne uka.

- Lever godt med sølvet
Og han han har god grunn til å reagere, for Dementjev slo nemlig nordmannen med tre tideler på tremila i OL i 2006. De nye prøvene sier selvfølgelig ingenting om russerens eventuelle dopinghistorikk - og det er tvilsomt om det finnes noen gamle prøver fra Torino som kan bli testet på nytt.

Estil ønsker ikke å bruke tid på å spekulere i dette.

- Jeg orker ikke tenke på det nå. Jeg lever veldig godt med sølvet mitt uansett.

Nestleder i FIS' medisinske komité, Inggard Lereim, har visst om de russiske dopingsakene lenge. Han er overrasket at det ikke er blitt gjort kjent tidligere.

- Dette er blitt holdt innenriks. Jeg har visst om det i mange måneder, og fikk vite det gjennom andre kanaler.

- Sier det noe om Russlands holdning i dopingarbeidet?

- Det kan man gjøre seg refleksjoner om, sier Lereim.

- Sjokkert
Medaljesamlinga til Dementjev er blek sammenliknet med premieskapet til en av de andre doptatte løperne. Julia Tsjepalova har blant annet tre OL-gull og ett VM-gull på samvittigheten.

Og nå også en dopingsak.

Hilde Gjermundshaug Pedersen konkurrerte mot Tsjepalova i flere år og er rystet over avsløringen.

- Jeg er sjokkert, fy fader. Det er like lite hyggelig hver gang. Jeg er skuffet, sa Hilde GP til Dagbladet på tirsdag.

Nå spør Gjermundshaug Pedersen seg om hvor ren Tsjepalova var da hun herjet i sporet.

- Når du får slike meldinger, da begynner du å lure på hva de har gjort tidligere, sier hun.

OGSÅ AVSLØRT: Julia Tsjepalova har ett VM-gull og tre OL-gull. Denne uka ble det kjent at hun har avlevert en positivt dopingprøve. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
OGSÅ AVSLØRT: Julia Tsjepalova har ett VM-gull og tre OL-gull. Denne uka ble det kjent at hun har avlevert en positivt dopingprøve. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling