Dør av stress på banen

Stadig flere unge fotballspillere rammes av hjertesvikt.

DEN LYKKELIGE SLUTTEN:Bolton-spilleren Fabrice Muamba falt om med hjertesvikt mot Tottenham midt i mars, men ble sist uke utskrevet fra London Chest Hospital sist uke i god form. Han er ett av flere eksempler på at hurtig livredning på fotballbanene gir resultater. FOTO: Reuters.
DEN LYKKELIGE SLUTTEN:Bolton-spilleren Fabrice Muamba falt om med hjertesvikt mot Tottenham midt i mars, men ble sist uke utskrevet fra London Chest Hospital sist uke i god form. Han er ett av flere eksempler på at hurtig livredning på fotballbanene gir resultater. FOTO: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MENS DEN 23 ÅR gamle Bolton-spilleren Fabrice Muamba ble utskrevet av sykehuset en måned etter at han falt om med hjertesvikt under et Premier League-oppgjør, begravet Bergamo sist uke sin kjente fotballspiller Piermario Morosini. 25-åringen fikk hjertestopp i en seriekamp, og ble enda et navn på lista over unge toppspillere som dør midt i spenningen på banen. Slike dødsfall skjer stadig oftere, og de er ikke tilfeldige.

Bare i løpet av de ti siste årene har 20 profesjonelle fotballspillere dødd etter hjertesvikt under kamp. Tiåret før skjedde lignende tragedier bare tre ganger.

Om denne økningen skyldes tettere kampprogram eller generelt et hardere konkurransepress i sporten, vet ingen. Fortsatt er antallet dødsfall i proff-fotballen for lavt til at det rent forskningsmessig kan gi resultater som endrer organiseringen av sporten.

Men samtidig er det fastslått en sammenheng mellom hjertesvikt og de stressituasjonene toppidretten medfører.

DEN UNDERLIGGENDE sykdommen er som oftest hypertrofisk kardiohypati, såkalt Hocum, en medfødt tilstand av forstørret hjertemuskulatur som vanligvis bare gir risiko for hjertesvikt for 0,2 prosent av befolkningen. Hos unge toppidrettsutøvere synes sjansene mye større.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer