SATSER ALT: Petter Northug er lei av andreplasser, og prøver selv om det er langt fram og langt opp i monsterbakken i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SATSER ALT: Petter Northug er lei av andreplasser, og prøver selv om det er langt fram og langt opp i monsterbakken i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Dør jeg, så dør jeg

Petter Northug nekter å gå for andreplass.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug hadde en drøm om å kutte ned Dario Colognas forsprang på dagens klassiske fellesstart i Val di Fiemme. Men etter 22,5 kilometer og sju bonusspurter er stillingen bortimot uforandret.

På søndagens avslutningsetappe — opp beryktede Alpe Cermis — går Northug ut ett minutt og 22 sekunder bak Cologna. 44 sekunder bak seg har han Marcus Hellner og Devon Kershaw.

Men å gå for å trygge andreplassen er overhodet ikke aktuelt.

- Det er bedre å angripe, fastslår han, og legger til:

- Dør jeg så dør jeg.

- Nok andreplasser
Det betyr full gass fra første stavtak. Risikoen det innebærer, er han fullstendig klar over.

- Hvis Hellner og Harvey tar meg igjen, er det bare å gå ut i høyrefila og slippe dem forbi. Da er jeg ferdig. Men om jeg blir to eller fire, spiller egentlig ingen rolle, fastslår Northug — som er blitt nummer to i Tour de Ski de tre siste sesongene.

Trener Trond Nystad deler Northugs syn.

- Vi har nok andreplasser. Vi må gå for seier, fastslår han — samtidig som han innrømmer at det ikke virker særlig lovende.

To svarte runder
Northug ble til slutt nummer fire på dagens etappe. Selv om de fem innlagte spurtene var flyttet opp i den tøffeste bakken, vant han tre av dem. I tillegg fikk han en tredjeplass, mens det i målspurten ikke var mer å gi.

Den vant til gjengjeld Eldar Rønning, som dermed sikret norsk etappeseier.

- Jeg var egentlig helt ferdig etter to runder. De to siste rundene var det svart, sier Northug.

Han er fortsatt sliten etter torsdagens kraftanstrengelse, da han gikk den over tre mil lange jaktstarten fra Cortina til Toblach på håpløse ski.

Niklas Dyrhaug ble nummer sju på dagens løp, og er virkelig i ferd med å etablere seg blant verdens beste skiløpere.