SPEIDERE PÅ PLASS: Ghayas Zahid følges av mange. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPEIDERE PÅ PLASS: Ghayas Zahid følges av mange. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Eliteserien, overgangs­spekulasjoner, Sander Berge

Døra til Eliteserien rives ikke ned når det internasjonale overgangsvinduet åpner 1. juli

Elleve utenlandske klubber speidet noe av det beste vi har i tre eliteseriekamper i runde 14. Så vidt jeg vet er det ingen som roper «løp og kjøp» hjem til trenerne sine.

DE HADDE IKKE noe annet sted å dra så de kom til Norge og Østlandet. I Polen, der U21-EM spilles, for øvrig en hylle langt over den norske, er det jo allerede over 130 av de store gutta. Og fordi Eliteserien var den eneste ligafotballen som rullet i helga var elleve utenlandske klubber på Ullevaal (Vålerenga-Lillestrøm), i Sarpsborg (Sarpsborg-Brann) og på Marienlyst i Drammen (Stromsgodset-Molde).

Har noen av dem lyst til enda en sjekk av spillere som Ghayas Zahid (VIF), Anders Trondsen (Sarpsborg), Sigurd Rosted (Sarpsborg) Krepin Diatta (Sarpsborg), Amin Nouri (Brann) og Babacar Sarr (Molde) kommer de igjen til helga.

OG DET ER store sjanser for det. Ikke fordi kjøpslysten er spesielt stor inn mot overgangsvinduet som åpner 1. juli - mange kom til Norge med relativt store forhåpninger, men ble skuffet over nivået på kampene - men fordi Eliteserien sammen med Allsvenskan er det eneste sted å speide spillere den kommende helga. Og sånn sett er det ikke kjørt selv om skepsisen og tvilen inntil videre synes å være større en viljen til å handle for gode penger.

Ja, de nevnte spillerne er gode, blir fulgt av flere og er interessante, spesielt i Nederland og Belgia.

Men hvor gode er de egentlig?

Hvor gode er de utenfor Eliteserien?

GHAYAS ZAHID (22) følges av mange og viste nok en gang kvaliteter med ball mot Lillestrøm. Der scorer han tungt. Med enda et mål og enda en målgivende pasning opprettholder Zahid en av de første statistikkene en speider sjekker ut for en offensiv spiller, den som handler om sluttproduktet. Men spørsmålene speiderne reiser hva Vålerengas neste eksport angår er fart og fysikk.

Nederlenderne er for eksempel tvilende til om han kan spille kant i Æresdivisjonen på grunn av (den manglende) farten.

Belgierne om han er sterk nok til å møte større og sterkere spillere i en liga med mange godt fysiskt utviklede afrikanerne.

ANDERS TRONDSEN (22) er også høyt oppe på manges ark. Han er god og landslagsplassen gjør ham synligere og mer interessant enn de fleste. Men alt han gjør med ballen, overblikket og pasningene, er ikke nok når nivået skrus til et hakk eller to.

Ankepunktene jeg hører rundt Sarpsborgs beste spiller er det mange ser som en forutsetning for å lykkes internasjonalt, evnen til å flytte beina uten ball og dekke rom.

SIGURD ROSTED (22) har hatt en kometkarriere etter overgangen fra Kjelsås , ble plutselig landslagsspiller for et par uker siden og er en midtstopper som scorer mål. Det er et betydelig pluss. Men inntil videre er det større forskjell enn du tror på Eliteserien og ligaer som den nederlandske og belgiske.

Rosted trenger tid, fortjener tid og bør være tålmodig.

KREPIN DIATTA (18) ble åpenbaringen for alle under Sarpsborg-Brann. Etter sju innhopp tok han sin første kamp fra start ved hornene, viste et stort talent og et bredt spekter av ferdigheter. Og så er han fra Senegal, Afrikaner.

PÅ MANGES LISTE: Landslagsplassen gjør ham synligere og mer interessant enn de fleste. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PÅ MANGES LISTE: Landslagsplassen gjør ham synligere og mer interessant enn de fleste. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Gode afrikanere er av mange genetiske årsaker veldig godt likt.

AMIN NOURI (27) hadde mye trafikk sin vei i Sarpsborg, var slurvete med ballen og gjorde ikke noe spesielt godt inntrykk i en match Brann hadde store problemer. Det dytter ham ikke forover i køen. Men selv om enkelte satt en strek over navnet hans er andre villig til å se mer på bakgrunn av det han har gjort i de 13 foregående serierundene.

Alle har lov til å ha en svak kamp.

BABACAR SARR (26), Senegal han også, var egentlig den eneste som skapte begeistring blant speiderne på Marienlyst mandag kveld. Stor og sterk gjør han det internasjonal fotball krever, han tar for seg. Du ser Sarr er mann. Og det er også et ankepunkt de fleste speiderne bruker mot de vi gjerne feirer som våre største talenter, de er lette å flytte på når det kommer en mann.

Det er derfor Sander Berge allerede er en kjempesuksess etter bare et halvt år i Belgia.

Som 19-åring har han allerede fysikk til å spille som en mann.

Det er også derfor Sander Berge fort kan bli den første nordmannen solgt i det forestående overgangsvinduet.