MODERATE LØNNINGER: Robert Lewandowski og resten av førstelagsspillerne i Borussia Dortmund tjener mindre enn Aston Villa-spillerne i gjennomsnitt. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / NTB scanpix
MODERATE LØNNINGER: Robert Lewandowski og resten av førstelagsspillerne i Borussia Dortmund tjener mindre enn Aston Villa-spillerne i gjennomsnitt. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / NTB scanpixVis mer

Dortmund-heltene tjener mindre enn Aston Villa-spillerne

Tyskerne kan ikke måle seg med de best betalte i Europa.

(Dagbladet): Tidligere i år ble det lagt fram en rapport som viser at tysk fotball er i en økonomisk medvind. For første gang i fjor hadde Bundesliga en samlet inntekt på mer enn to milliarder Euro. 14 av 18 klubber gikk med et økonomisk overskudd, og klubbene genererte et samlet overskudd på 55 millioner euro.

Overskuddet har økt med 7,2 prosent fra året før, og er en dobling siden 2003. Til sammenlikning hadde Premier League en samlet inntekt på 3,2 milliarder euro i fjor.

Når det gjelder de totale utgiftene til Bundesliga-klubber, har tallet for spillerlønningene det siste året kun økt med 0,9 prosent, og utgjør 37,8 prosent av de totale utgiftene. Til sammenlikning utgjør spillerlønninger 64 prosent av utgiftsposten i Premier League.

Høye spillerlønninger Sporting Intelligence har tidligere offentliggjort en oversikt over hvilke fotballklubber som betaler ut mest i spillerlønninger til førstelagspillerne. Tallene gjelder for 2011/12-sesongen, og oversikten viser at de spanske klubbene Barcelona og Real Madrid betalte ut mest til sine spillere.

Lionel Messi er naturligvis med på å øke snittet til Barcelona, som betalte rundt 5,2 millioner pund i snitt (rundt 47 millioner norske kroner) årlig. Katalanerne er tett etterfulgt av Real Madrid som betalte rundt 4,7 millioner pund (rundt 42 millioner norske kroner) i året. Bak de to spanske gigantene ligger Valencia, som betalte langt mindre med sine 1,8 millioner pund.

I Premier League er det fem lag som betalte mer enn 3 millioner pund i snitt til sine førstelagsspillere. Øverst på lista ligger Manchester City med sine 4,5 millioner pund, tett etterfulgt av Chelsea som betalte ut 4,1 millioner pund. En klubb som Aston Villa hadde lønnsutgifter på utrolige 2,4 millioner pund i fjor, selv om klubben i år kjemper for å unngå nedrykk.

Hvis vi retter øynene mot Tyskland og Borussia Dortmund, skulle man tro at spillere som Robert Lewandowski, Mario Götze, Mats Hummels og Marco Reus vil koste skjorta for klubben å lønne. Men tallene viser at Dortmund «kun» betalte 1,8 millioner pund (16 millioner norske kroner) i snitt til sine førstelagsspillere. Det er 7 millioner mindre enn Aston Villa!

I tillegg er det bare 3,5 millioner norske kroner mer enn engelske klubber som Everton, Fulham, Sunderland, Bolton og West Ham, som har lønninger som ligger på rundt 1,4 millioner pund.

Aston Villa forsøker forøvrig å kutte lønnsutgiftene etter de siste årenes høye tall.

Veldig gjennomtenkt Fotballagent Jim Solbakken tror andre europeiske ligaer vil følge den økonomiske modellen til Bundesligaen, som han mener er veldig gjennomtenkt.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er et veldig gjennomtenkt økonomisk system i Bundesligaen, som mange andre kunne tatt etter. Det er ikke tilfeldig at tyske klubber er der de er, sier Jim Solbakken til Dagbladet.

- Tror du andre europeiske ligaer vil ta etter Bundesliga med den suksessen de har om dagen?

- Absolutt, sier Jim Solbakken.

P.S Bundesligaen har det høyeste tilskuertallet i hele verden, og hadde et snitt på 44,293 tilskuere i fjor. Men klubbene tjener ikke stort på grunn av lave billettpriser. Mesteparten av inntektene til klubbene kommer fra reklameinntekter.