Dortmund-stjerne sjokkert over alderen til Odds supertalent

- Hæ? Er det sant? Hva i helvete?

IMPONERTE: 17 år gamle Rafik Zekhnini (nr. fire fra høyre) ble trukket fram av Dortmund-kaptein Mats Hummels som en overraskende god spiller. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
IMPONERTE: 17 år gamle Rafik Zekhnini (nr. fire fra høyre) ble trukket fram av Dortmund-kaptein Mats Hummels som en overraskende god spiller. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

SKAGERAK ARENA (Dagbladet): Etter at Borussia Dortmund snudde Odds 3-0-ledelse til 3-4 i sluttminuttene foran et fullsatt Skagerak Arena forteller den tyske stopperstjerna Mats Hummels at han lot seg imponere stort av hjemmelagets venstre kant Rafik Zekhnini.

- Odd var bra. De hadde to gode kantspillere - spesielt han på venstre. Han var en rask og fin spiller. Vi visste at de kunne skape problemer for oss og det gjorde de i dag, sier Hummels, med flere norske journalister rundt seg.

Etter et kort intervju med VGTV, stoppet Hummels på vei ut av pressesonen da han fikk høre at skiensgutten Zekhnini bare er 17 år gammel.

- Hæ? Er det sant? Er han virkelig 17 år? Hva i helvete? spør Hummels, som var med å ta VM-gull med Tyskland sist sommer.

Herjet Zekhnini brukte i underkant av 16 sekunder på å sette opp Odds første scoring, da han dro av Dortmund-back Gonzalo Castro og la et perfekt vektet innlegg til Jone Samuelsen som headet inn 1-0.

Utover i oppgjøret fortsatte unggutten å vise en modenhet i spillet sitt som man sjelden ser hos en 17-åring. Med flere gode involveringer gjorde Zekhnini arbeidsdagen så vanskelig for Castro, at backen ble byttet ut i pausen.

Det gjorde også Odd-trener Dag-Eilev Fagermo glad.

- Rafik rykket fra backen deres tre ganger i første omgang, noe som gjorde at de byttet ham ut. Og Rafik er 17 år! Om vi får beholde disse gutta og utviklet dem, kan vi være i toppen igjen neste år, sier Fagermo.

Nedprioriterer returkampen Etter å ha beskrevet kampen som den største i Odds historie, forteller treneren at han likevel vil nedprioritere returoppgjøret neste uke. Grunnen er at Fagermo ikke ser på det som realistisk at Odd skal gå videre. Derfor vil han heller spare spillere til kampen mot Stabæk tre dager seinere.

- Jeg kommer til å stille delvis med et B-lag. Vi har en viktig kamp mot Stabæk borte etterpå. Vi måtte ha vunnet 3-1 her for at vi ikke skulle spart spillere, sier Fagermo.

Opplevelsen av å sju telemarkinger i startelleveren som var med på å sende sjokkbølger gjennom ikke bare Borussia Dortmunds spillere og ledere, men hele Fotball-Europa ved å ta ledelsen 3-0 etter 21 minutter, verdsetter han imidlertid høyt.

- Det som skjer i første omgang er et eventyr. Det er noe klubben, supporterne og spillerne kommer til å huske resten av livet, sier Fagermo.

Sjokkerte Dortmund Like før Odd-sjefen startet sin pressekonferanse etter den historiske kampen, hadde en lettet Dortmund-trener Thomas Tüchel avsluttet sin. På Dagbladets spørsmål om hva han tenkte der han satt med ansiktet i hendene etter Ruuds nærmest uvirkelige 3-0-scoring, svarer Tüchel slik:

SKRYTER AV ZEKHNINI: Dortmund-kaptein Mats Hummels lot seg imponere av Odds unggutt.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SKRYTER AV ZEKHNINI: Dortmund-kaptein Mats Hummels lot seg imponere av Odds unggutt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- 3-0 var øyeblikket hvor jeg tenkte OK - nå er det en lang, lang vei tilbake. Publikummet var entusiastisk, de hadde et utrolig skudd fra 35 meter, og det får deg til å tenke at alt går inn for dem. Samtidig hadde vi et skudd i tverrliggeren og store sjanser som vi bommet på, sier Tüchel og fortsetter:

- Vi mistet formasjonen vår og pasninsspillet vårt. Vi var imponert over Odd. Å si noe annet ville vært en løgn. Jeg var ikke overrasket, men vi var ikke klar til start. Jeg vet ikke hvorfor, men vi var ikke klare. Det var åpenbart.

- Tror du avansementet er sikret med dette resultatet?

- Nei. Vi har lært leksen fra i dag. Om vi ikke hadde gjort det, ville det vært svakt av oss. Vi er selvsikre på at vi vil vinne returkampen, men dette er fotball. Dette var en spektakulær kamp, men neste uke vil vi være klar med en topp prestasjon, sier Tüchel.

- Surrealistisk Odd-spiller Fredrik Nordkvelle håper også på en ny god prestasjon neste uke, men uansett utfall vil han huske kveldens kamp så lenge han lever.

- Det var alt i alt en fantastisk opplevelse. Å gå opp til 3-0 var helt surrealistisk, sier Nordkvelle til Dagbladet.

Indreløperen la selv på til 2-0 med en vakker scoring etter 19 minutter, og deppet ikke over at Dortmund snudde oppgjøret helt på tampen. Nå ser han frem til returkampen, men han reiser ikke til Tyskland med spesielt store forventninger om å kvalifisere seg til gruppespillet i Europa League.

- Returkampen blir en tøff oppgave, sannsynligvis blir den også for tøff oss, men jeg håper det blir moro sånn som i kveld. For dette var helt fantastisk.