NY STJERNE? Christian Pulisic (17) kan ha en stor framtid foran seg. Foto: Gary Rohman/MLS/USA TODAY/NTB Scanpix
NY STJERNE? Christian Pulisic (17) kan ha en stor framtid foran seg. Foto: Gary Rohman/MLS/USA TODAY/NTB ScanpixVis mer

Dortmund-talentet Christian Pulisic (17) tar USA med storm

Selv toner han ned forventningene før Copa America.

(FourFourTwo): Borussia Dortmund-unggutten Christian Pulisic vet godt at det er store forventninger som hviler på skuldrene hans denne sommeren, men 17-åringen fra USA forsøker bare å være en helt vanlig tenåring.

- Jeg er bare en vanlig gutt.

Det er vanskelig å tro på Christian Pulisic, som raskt har gått gradene fra Borussia Dortmunds ungdomsakademi til å spille ni kamper og score to mål i Bundesliga.

Men tenåringen iført stor shorts og hvit t-skjorte, som snakker mykt og liker Justin Bieber og PlayStation, gir inntrykk av at han er normal. Til og med 17-åringens humoristiske innrømmelse av å være en «Belieber» gjør at han framstår sympatisk.

- Det er flaut å innrømme, men jeg bryr meg ikke, jeg har lagt det ut på Twitter, sier han, og viser til at han har skrevet til Justin Bieber og bedt om konsertbilletter.

Det viser seg at Bieber-konserten i Köln 18. september er på Pulisics bursdag, men han venter fortsatt på svar fra artisten.

Pulisic har fått oppmerksomhet etter den markante utviklingen og framstår som den mest lovende tenåringen USA har, før turneringen Copa America Centenario i juni.

- Det har vært utrolig, sier Pulisic til FourFourTwo når han skal beskrive den dramatiske utviklingen han har hatt de siste månedene.

- Det begynte med en gutt som ønsket å leve drømmen i Europa. Jeg ble oppdaget av en storklubb og begynte på ungdomsakademiet, før jeg fikk sjansen på førstelaget hvor jeg scoret noen mål. Det var ikke noe jeg forventet, men jeg mener jeg har fortjent det, sier han.

Det snakkes mye om ham i Tyskland, men det er i USA det virkelig tar av. Til tross for at han bare har spilt én kamp siden debuten i mars, er han en del av USAs Copa America-stall. Han blir ikke bare sett på som framtida i laget, men også en nåværende kraft.

Følger i fotsporene Liknende press har tidligere vist seg å være en byrde for andre amerikanske tenåringer, men Pulisic er bemerkelsesverdig rolig.

- Jeg leser alt folk skriver og de forventer mye av meg.

- Jeg prøver bare å legge det til side, ikke tenke på det og heller forsøke å bli så god som jeg kan bli. Jeg er veldig glad for at jeg kan ha på meg emblemet til USA og bare spille fotball. Det er fantastisk.

Muligheten for at han vil blomstre i sommerens turnering er det ingen som bestrider, men målet hans er rett og slett å være en del av elleveren og «få spille noen minutter». Det er en ydmyk tilnærming av en tenåring som mange ønsker skal starte kampen mot Colombia 3. juni.

Pulisic var aldri i tvil om at han ville representere USA, til tross for sine kroatiske røtter.

- Jeg er veldig takknemlig overfor det kroatiske fotballforbundet. De hjalp meg å få kroatisk pass slik at jeg fikk muligheten til å spille i Europa. De var interessert, men de presset meg aldri. De behandlet meg bare bra.

- Jeg respekterer selvfølgelig røttene mine, men jeg tror de skjønte at det aldri var noe spørsmål om hvem jeg ville spille for, siden jeg er født og oppvokst i USA.

Å leve med forventningene til en av de mektigste nasjonene i verden er skremmende, men Pulisic er veldig jordnær.

- Jeg ønsker ikke å bli en 17-åring som bare er kjent for å være et stort talent innen fotballen. Det er for mye. Jeg er som alle andre. Jeg ønsker å leve et normalt liv. Jeg ønsker å bli respektert som en snill gutt som folk kjenner til, ikke bare på grunn av fotballen. Jeg gjør så godt jeg kan og jobber for å oppnå min drøm, men folk må være tålmodige.

Fotballen blomstrer I likhet med mesteparten av amerikansk ungdom sjonglerte Pulisic med en håndfull forskjellige sportsgrener som ung. Han spilte også basketball på et respektabelt nivå før han innså at det var fotball som gjaldt.

Han spilte under PA Classics, et ungdomsakademi-program som har mange MLS-spillere på CV-en. Og selv om Pulisic trente med klubber som Barcelona, Chelsea, Porto, PSV Eindhoven og Villarreal under oppholdet, fortsatte han å spille i nærheten av hjemmet — iallfall for en stund.

Pulisic, som omtaler Luis Figo og Wayne Rooneys som sine idoler, oppnådde nasjonal interesse som gjorde at han fikk spille for USAs U14-lag og seinere ble en del av et program for U17-spillere. Det var her Dortmund oppdaget ham.

Overgangen til Dortmund var noe han «ikke kunne si nei til» til tross for interesse fra andre klubber. Og en overgang til Europa kunne skjedde tidligere.

- Jeg fikk faktisk muligheten til å dra til Europa tidligere, men jeg snakket med mine foreldre og folk jeg stoler på, og vi bestemte at det ikke var riktig tidspunkt og at jeg ikke var klar.

Men et år seinere, i 2014, visste Pulisic at det var nå eller aldri.

- Jeg innså at dersom jeg ville oppfylle drømmen min måtte jeg ofre noe, selv om jeg kanskje ikke ønsket det på det tidspunktet.

Alt var gult Selv om tiden med ungdomslagene til USA hjalp, ble unggutten forbauset over overgangen til Dortmund. Det var ikke bare et steg fra en side av verden til den andre, men også et steg inn i livet som profesjonell fotballspiller, langt borte fra familien.

- Det var definitivt forbausende i starten og jeg måtte fokusere på treningen hver dag, sier han.

- Du må være på tå hev, ellers vil du få høre hva du gjør galt. Om det er i styrkerommet eller andre steder, alt må gjøres riktig og du må være klar og fokusert på det profesjonelle livet. Det var et stort steg, men så fort jeg fikk det til var det som å spille som du alltid har gjort.

- Jeg ble overrasket over det følelsesmessige også. Til og med i byen er det så mange folk som har på seg Dortmund-drakter. I USA kan jeg gå rundt i Hershey og bare se ett lag fra California på en trøye. Alle her har på seg Dortmund-drakter. Det er det som har overrasket meg mest, hvor mye det betyr for hele byen.

Teknologi har vært ei bru til familien i USA, men Pulisic innrømmer at han savner sin mor hver dag og at det til tider er vanskelig. Det er en smerte i stemmen hans når han forteller, en påminnelse om at han først og fremst er en 17 år gammel gutt og deretter en fotballspiller. Nærværet av faren, som fraktet ham til Tyskland, hjelper.

- Han kjører meg til trening. Jeg har førerkort i USA, men du må være 18 år i Tyskland, sier Pulisic med litt frustrasjon i stemmen.

Samtidig som han snakker høres lyden av et brøl utenfor, idet noen av de andre Dortmund-spillerne ankommer treningsfeltet. Kanskje det gir Pulisic noen tanker om hvordan han vil ankomme på samme måte fra september av.

Farlig spiller To år etter at han kom, har Pulisic slått seg til ro. Han snakker tysk «ganske bra» og har en klar tanke om hvilken type spiller han vil bli.

- Jeg har alltid ønsket å være farlig, om det er fra første spark på ballen eller ikke, sier han.

- Jeg ønsker å sette forsvarsspillere ut av balanse og det lærte jeg da jeg vokste opp. Jeg ønsker å være den farlige spilleren.

- Når jeg får ballen ønsker du selvfølgelig å være komfortabel med de første pasningene, men du vil også sette forsvarsspillere ut og få de til å tenke at dette ikke blir lett og at denne fyren kommer til å være på deg hele tiden for å score mål. Jeg vil fokusere på mine styrker og bli mer farlig slik at spillere frykter meg.

Det er kanskje ikke noe lag i Tyskland som beveger seg like mye på den siste tredjedelen av banen som Dortmund. Pulisic mener det spesielt skyldes en lagkamerat og manager Thomas Tuchel (som alltid har latteren løst). Og Pulisics inntreden på førstelaget setter fortgang i utviklingen hans.

- Jeg har definitivt lært mye av Henrikh (Mkhitaryan). Jeg har aldri tidligere spilt med en spiller som er så rask og myk med ballen. Han kan gli forbi forsvarere. Han har hjulpet meg mye siden jeg kom hit, og jeg tror det er fordi vi har mange likheter.

Det Pulisic leverer i Copa America vil være en test og et bevis på hva han kan få til på internasjonalt nivå. Det er lett å snakke om forventninger i Copa og så drømme om at en da 19 år gammel Pulisic leder USA i 2018-VM, men det er også lett å glemme at han bare er en normal gutt.

Men definitivt ikke en vanlig fotballspiller.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.