SCORET: Vålerengas Freddy dos Santos (t.v.) scoret på straffe og gratuleres her av Vålerengas Kristoffer Hæstad. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SCORET: Vålerengas Freddy dos Santos (t.v.) scoret på straffe og gratuleres her av Vålerengas Kristoffer Hæstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Dos Santos takket av med scoring og tribunekos

Mens Jon Knudsen forlot banen på grunn av feil fokus.

Vålerenga - Stabæk 2-0

ULLEVAAL (Dagbladet): Mye av den norske fotballhøsten har handlet om Vålerenga og Stabæk, men ikke av de riktige grunnene.

Gunnarsson-overgangen har gjort skade på troverdigheten og omdømmet til begge klubbene, mens Stabæk i tillegg har havnet i søkelyset for å sende oppsigelsesvarsel til flere spillere, for avskjeden med Telenor Arena og for et Hitler-banner i siste hjemmekamp.

På Ullevaal i kveld handlet det imidlertid ikke først og fremst om de negative, utenomsportslige episodene,  men om avskjeden med Freddy dos Santos.

Høyrebacken spilte sin 326. og siste kamp for Vålerenga - flere enn noen andre i klubbens historie - og han avsluttet karrieren helt perfekt: Med seier - og scoring.

Dommer viste nåde
Etter 67 minutter fikk Vålerenga straffe da Håvard Nielsen ble felt av Vegard Hedenstad. Klanen krevde selvsagt at dos Santos skulle ta den, og fikk viljen sin.

I motsetning til den famøse kvelden i Brügge for en del år siden - da veteranens straffemiss sendte Vålerenga ut av Champions League - satte han ballen kontant i nettet via tverliggeren til 2-0.

Så fulgte han opp med å sparke kula høyt over tribunetaket på Ullevaal, og ettersom han hadde gult kort fra før, kunne avskjedskampen fort fått en rød bismak. Men dommeren viste nåde, og de færreste klandret ham nok for det.

Scoringen gjør at dos Santos har scoret i hver eneste tippeligasesong han har spilt.

Fem minutter senere ble han byttet ut med Stefan Strandberg, og han tok seg lang tid til å takke medspillere og motspillere på vei av banen, mens Ullevaal reiste seg og hyllet en av norsk fotballs virkelige gentlemen.

Drømmestart for VIF
Også før kampen ble dos Santos gjort stas på:

Begge lag sto æresvakt og klappet ham inn på banen, mens Klanen sang seg hese på «Freddy, Freddy, Freddy, Freddyboy».

De første minuttene av kampen fikk han også jubel ved hver eneste berøring - selv da han slo en enkel pasning rett utover dødlinja.

Men Klanen fikk andre ting å juble for også i starten, for kampen var bare fem minutter gammel da Vålerenga tok ledelsen.

Harmeet Singh ble spilt fri innenfor 16-meteren, og forsøkte et hardt innlegg foran mål. Den svake klareringen gikk rett i beina på 18 år gamle Chuma Anene, som vakkert skrudde ballen inn helt nede ved stolperota.

Morten Berre burde økt til 2-0 kvarteret senere, da han ble spilt helt alene med keeper etter en strålende pasning fra Fellah. VIF-spissen rundet Jon Knudsen, og hele stadion så ballen i mål, men fra småspiss vinkel presterte Berre å skyte utenfor.

Stabæk spilte seg bedre og bedre inn kampen, og hadde noen feite sjanser til å utlikne.

Ollé Ollé hadde to av dem: Først da han ikke kom skikkelig over ballen og headet over fra to meter, deretter da han prikket innsida av stanga med et herlig skudd fra drøye 20 meter.

Men Vålerenga holdt ut til pause, og gikk i garderoben med 1-0.

Knudsen ville ut
De siste 45 minuttene vil huskes for to ting: Dos Santos' straffemål - og byttet av Jon Knudsen etter 57 minutter.

Stabæk-keeperen, som har vært i klubben i 11 år, var skuffet og lei seg etter å ha mottatt et oppsigelsesvarsel i forrige uke. Og det virket ikke som det var noen skade som gjorde at han måtte forlate banen til fordel for Jan Kjell Larsen - fra benken ble det rapportert at 37-åringen hadde «feil fokus».

Knudsen fikk applaus fra de tilreisende Stabæk-supporterne, og kanskje var det også hans siste kamp for en klubb han har vært lojal mot lenge.

Stabæk var på høyden med Vålerenga og vel så det, men symptomatisk nok for sesongen ble det enda en nedtur. Bare en seier på de siste 12 kampene er den sørgelige fasiten for bæringene - som trolig vil stå ribbet tilbake foran 2012.

Vålerenga har også levert en meget skuffende sesong, etter å ha kjempet om gullet i fjor. Men etter tre tap på rappen avsluttet de i hvert fall med en trepoenger - som løftet dem opp til en 7. plass på tabellen.

Stabæk endte på 10. plass.

STAKK OPP PÅ TRIBUNEN:Freddy dos Santos blir omringet av unge supportere etter at han ble byttet ut i sin siste eliteseriekamp i fotball på Ullevaal Stadion søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STAKK OPP PÅ TRIBUNEN:Freddy dos Santos blir omringet av unge supportere etter at han ble byttet ut i sin siste eliteseriekamp i fotball på Ullevaal Stadion søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer