Dr. Høgmos reise mellom himmel og helvete

15 år etter OL-gullet står landslagstrenerens status på spill.

REISEN: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo, her sammen med assistentrener Jarl Torske, har hatt litt av en reise som trener. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REISEN: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo, her sammen med assistentrener Jarl Torske, har hatt litt av en reise som trener. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): EM eller ikke. Suksess eller fiasko. Himmel eller helvete. Dr. Høgmo kan bli mannen som helbredet norsk landslagsfotball eller mannen som gjorde vondt til verre.

Forskjellen på seier og tap i playoffkampene mot Ungarn kunne knapt vært større for Norge og Per-Mathias Høgmo. Utfallet av Ungarn-kampene kan avgjøre om 55-åringen blir husket som en god eller dårlig landslagstrener.

- Det er en katastrofe hvis han ikke klarer å komme til EM i Frankrike, sa Egil Drillo Olsen til Høgmo med et smil før kvalifiseringen.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, uttalte til Dagbladet at han var enig med den tidligere landslagssjefen.

OPPTUREN: Dette OL-gullet med kvinnelandslaget er foreløpig Per-Mathias Høgmos største trenerbragd. Mini Jakobsen mener et EM-sluttspill med Norges fotballherrer vil være enda større. Her jubler Høgmo sammen med Bente Nordby, Anita Rapp, Kristin Bekkevold, Margunn Haugenes og Dagny Mellgren. Foran fra venstre: Gøril Kringen, Bente Kvitland, Unni Lehn og Brit Sandaune. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
OPPTUREN: Dette OL-gullet med kvinnelandslaget er foreløpig Per-Mathias Høgmos største trenerbragd. Mini Jakobsen mener et EM-sluttspill med Norges fotballherrer vil være enda større. Her jubler Høgmo sammen med Bente Nordby, Anita Rapp, Kristin Bekkevold, Margunn Haugenes og Dagny Mellgren. Foran fra venstre: Gøril Kringen, Bente Kvitland, Unni Lehn og Brit Sandaune. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

- Hvis EM hadde bestått av 24 lag tidligere, ville vi deltatt i alle sluttspill siden 2000. Ja, det et absolutt mål og krav at vi kommer oss til EM 2016, sa Siem.

På den andre og langt bedre siden: Om Høgmo og hans elever beseirer Ungarn i playoffkampene, vil landslagssjefen skrive seg inn i historiebøkene.

- Da vil han være en av de største landslagssjefene vi har hatt. Men det var tøffere å kvalifisere seg da Drillo og Nils Johan Semb fikk Norge til mesterskap, ettersom EM er utvidet, sier Mini Jakobsen til Dagbladet.

- Han er et stykke unna Drillo og Nils Arne Eggen, men Høgmo kan nærme seg 3.-plassen over tidenes beste norske trenere om han tar Norge til EM, mener Mini.

Den viktige flaksen Kontrastene er enorme. Men i stedet for å reflektere over konsekvenser, tenker Høgmo på å optimalisere forberedelsene og gjøre forutsetningene for norsk suksess så gode som mulig.

NEDTUREN: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo fikk kritikerne imot seg da Norge ikke klarte å slå Aserbajdsjan på Ullevaal.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NEDTUREN: Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo fikk kritikerne imot seg da Norge ikke klarte å slå Aserbajdsjan på Ullevaal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Vi står overfor de to kampene vi har ventet på alle sammen. Nå venter to ganger 90 minutter. Det handler om å optimalisere de individuelle prestasjonene og kollektivet. Det starter i dag, sa Høgmo på gårsdagens pressekonferanse.

Det er det eneste hensiktsmessige for en pragmatiker. Men når alt kommer til alt, finnes det et viktig element i fotball som Høgmo ikke kan kontrollere: Nemlig flaks.

Flaks og marginer har avgjort mange fotballkamper til folks vrede og glede. Noen trenere har alltid uflaks i viktige slag. Høgmo er derimot en trener som historisk sett har mye flyt.

Da Høgmo ledet Norges fotballkvinner til OL-gull i Sydney i 2000, var det en eventyrlig bragd. Høgmos punktlige oppskrift og gode forberedelser var viktig. Det samme var også flaksen.

BRAGD: Som Rosenborg-trener jublet Per Mathias Høgmo over triumfen borte mot Olympiakos.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
BRAGD: Som Rosenborg-trener jublet Per Mathias Høgmo over triumfen borte mot Olympiakos. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer

For Norge hadde marginer da Margunn Haugenes sendte Norge videre fra gruppa etter sin sene matchvinnerscoring mot Kina. Og Norge hadde definitivt en dose flaks da Tysklands Tina Wunderlich scoret selvmål helt mot slutten av en semifinale hvor Norge var underlegne. I finalen mot USA avgjorde Dagny Mellgren det hele etter golden goal.

- Fotball er så marginalt, og jeg synes det blir feil å si at Ungarn-kampene avgjør om Høgmo er en suksess eller ikke. Det er ikke så svart-hvitt. Det ble snakket om det før Bulgaria-kampen også. Høgmos prosjekt er i positiv utvikling, sier Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

Store drømmer I 2004 imponerte Høgmo stort som Tromsø-trener. Han tok «gutan» opp fra nedrykksgjørma og rett opp i medaljekampen, hvor Høgmo fikk det daværende stortalentet Morten Gamst Pedersen til å blomstre. Da var Tromsø bare ett mål unna å stjele bronsen fra Brann.

Året etter tok suksesstreneren over et Rosenborg-lag som slet stort i hjemlig serie. Høgmo klarte likevel å få laget til Champions League og slå fra seg i den gjeve klubbturneringen.

Der fikk Høgmo det daværende stortalentet - og nåværende landslagskaptein - Per Ciljan Skjelbred til å blomstre da RBK slo Olympiakos i kampen om 3.-plassen i gruppa og gikk rett inn i sluttspillet i UEFA-cupen.

NESTEN: Per-Mathais Høgmos elever urettet nesten et mirakel i Italia, men den direkte EM-plassen glapp i sluttminuttene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NESTEN: Per-Mathais Høgmos elever urettet nesten et mirakel i Italia, men den direkte EM-plassen glapp i sluttminuttene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den nåværende landsbautaen Alexander Tettey satt uprøvd på benken, mens Skjelbred herjet på midtbanen mot Olympiakos' aldrende stjerne Rivaldo og kommende stjerne Yaya Touré.

- Sjansen til å vinne hele UEFA-cupen er der, i høyeste gard, sa Høgmo den gang og tenkte like stort som han gjør med Norge i dag.

I fjor uttalte nemlig Høgmo at han drømmer om VM-medalje i Russland i 2018. Sist gang 55-åringen drømte så stort, endte det i fiasko.

Dr. Høgmo For RBK var sjanseløse mot Zenit i 32-delsfinalen, og Høgmo ble seinere utbrent. Noen år seinere fortsatte han likevel trenersuksessen i Tromsø. Der gjorde han Tromsø til et stabilt topplag, som tok bronse i 2010, sølv i 2011 og 4. plass i 2012, hvor TIL i tillegg var tapende finalist i cupfinalen mot Hødd.

Der ble Høgmo senket av blant annet Ørjan Håskjold Nyland og Pål André Helland, som er i landslagstroppen mot Ungarn.

JUBEL: De norske fotballjentene, trener Per Mathias Høgmo og ledere eksploderte i jubelscener etter at Dagny Mellgren scoret 3-2 målet i i OL-finalen i 2000. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
JUBEL: De norske fotballjentene, trener Per Mathias Høgmo og ledere eksploderte i jubelscener etter at Dagny Mellgren scoret 3-2 målet i i OL-finalen i 2000. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

Dr. Høgmo sluttet i Tromsø for å prioritere studier og etterutdanning, men den lærde 55-åringen kom raskt tilbake i manesjen da svenske Djurgården trengte en redningsmann.

- Per-Mathias er en veldig nysgjerrig fyr som alltid vil lære. Det tror jeg er avgjørende for at han lykkes, mener Skullerud.

- Han er veldig teoretisk. Han er en professor med mye kunnskap. Det er ikke helt min stil, men det er jo mange veier til Rom, sier Mini.

Manglende selvkritikk Djurgården var tabelljumbo etter fire poeng på åtte runder, men fikk fart på sakene med Dr. Høgmo ved roret. Gratangens store sønn snudde motgang til medgang, ble hyllet og ledet svenskene fra jumboplass til øvre halvdel.

Han ledet også klubben til cupfinale mot IFK Göteborg, men i likhet med året før ble det et knepent tap etter en nervepirrende straffesparkkonkurranse.

VENDEPUNKTET: Per-Mathias Høgmo jublet intenst etter 1-0-seieren borte mot Bulgaria. Det ble et vendepunkt for landslagstreneren, som på det tidspunkte var hardt presset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VENDEPUNKTET: Per-Mathias Høgmo jublet intenst etter 1-0-seieren borte mot Bulgaria. Det ble et vendepunkt for landslagstreneren, som på det tidspunkte var hardt presset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Straffesparkkonkurranse er altså ikke Høgmos spesialitet. Å kritisere sitt eget lag, er heller ikke hans styrke. Da RBK ble banket av Real Madrid i Champions League, sa Høgmo at de spilte bra.

- Selv om 1-6 var stygt på to kamper mot Real Madrid, var resultatet godt, sa Høgmo den gang.

Ti år etter fikk han massiv kritikk for å uttale noe liknende etter at Norge ble ydmyket borte mot Kroatia i EM-kvalifiseringen.

- Egentlig er jeg fornøyd med ganske mye, sa Høgmo etter 1-5-tapet.

SUKSESS:
Per-Mathias Høgmo ble hyllet i Sverige etter snuoperasjonen han gjorde med svenske Djurgården.
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060
SUKSESS: Per-Mathias Høgmo ble hyllet i Sverige etter snuoperasjonen han gjorde med svenske Djurgården. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060 Vis mer

I playoffkampene mot Ungarn kan ikke Høgmo bruke eufemisme om resultatet uteblir - uansett hvor bra Norge skulle spille.

- Jeg var en av dem som var mest kritisk før Bulgaria-kampen. Han tenkte stort og brukte voldsomme ord, men resultatene var elendige. Landslaget handler om resultater og dagen i dag. Så lenge resultatene er gode, er folk fornøyde med Høgmo, sier Mini.

For alt handler om resultater. Eller rettere sagt: Alt handler om resultatene mot Ungarn.

Det er det som avgjør om det blir EM eller ikke. Suksess eller fiasko. Himmel eller helvete.

SAMHOLD:  Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er opptatt av samholdet med trenerteamet: Martin Foyston og JarleTorske, Frode Grodås. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMHOLD: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er opptatt av samholdet med trenerteamet: Martin Foyston og JarleTorske, Frode Grodås. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
BITTERT: Per-Mathias Høgmo har tapt to av to cupfinaler, her fra straffetapet mot overraskelseslaget Hødd.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BITTERT: Per-Mathias Høgmo har tapt to av to cupfinaler, her fra straffetapet mot overraskelseslaget Hødd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer