Fotball-EM:

- Dra til helvete

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har avslått ønsket om å lyse opp Bayern Münchens hjemmebane i regnbuefarger foran EM-kampen mellom Tyskland og Ungarn. Det har satt sinnene i kok rundt om i fotballverden.

RASER: Gary Lineker synes lite om UEFAs avgjørelse om å nekte bruken av regnbuefargene på Allianz Arena. Foto: Pa Photos
RASER: Gary Lineker synes lite om UEFAs avgjørelse om å nekte bruken av regnbuefargene på Allianz Arena. Foto: Pa Photos Vis mer
Publisert

Fotball-EM 2021

EM-program

Det er lokale myndigheter i München som har tatt initiativ til regnbue-markeringen i forbindelse med onsdagens kamp. Nå setter fotballtoppene i Uefa foten ned. Den tyske avisa Bild meldte allerede mandag kveld at markeringen var stanset.

Det europeiske fotballforbundet opplyser tirsdag at det har avslått søknaden fra den politiske ledelsen i München. Årsaken er at den planlagte markeringen anses for å være et politisk svar på en nylig vedtatt ungarsk lov.

Ungarns folkevalgte har vedtatt et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

Forslaget ble vedtatt med 157 stemmer for og 1 stemme mot i nasjonalforsamlingen som kontrolleres av statsminister Viktor Orbans høyrepopulistiske parti Fidesz. Ytre høyre-partiet Jobbik støttet også forslaget.

Det får fotballverden til reagere. Den tidligere engelske landslagsspilleren, nåværende anker i BBC og BT Sport, Gary Lineker, viste sin frustrasjon på Twitter.

«Ah, bare gjør det uansett. Dra til helvete», skrev han.

Også NENTs fotballekspert, Jan Åge Fjørtoft, uttrykket hva han mente om saken på Twitter.

Politisk kontekst

De siste dagene har loven blitt gjenstand for debatt i fotball-EM. Onsdag blir det ingen regnbue-markering i München, slik lokale myndigheter hadde håpet på.

«Gitt dette spesifikke ønskets politiske kontekst – en beskjed rettet mot en beslutning tatt av det ungarske parlamentet – må Uefa avslå det», heter det fra det europeiske forbundet.

Videre understrekes det at Uefa «er en politisk og religiøst uavhengig organisasjon». Forbundet gir samtidig uttrykk for at det forstår intensjonene bak markeringen.

I Tyskland har man nå besluttet å lyse opp arenaen i München med regnbuefarger 28. juni. Da spilles det imidlertid ingen kamp der. Samtidig vil en rekke andre stadioner i landet lyses opp mens kampen mot Ungarn spilles onsdag.

Bærer kapteinsbind

Mandag reagerte Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó sterkt på planene om onsdagens markering.

- Det er ekstremt skadelig og farlig å blande sport og politikk, sa han til nyhetsbyrået MTI mandag.

- I Ungarn har vi vedtatt en lov for å beskytte ungarske barn, og i det vestlige Europa klager de nå over dette. De ønsker å uttrykke dette ved å inkludere politikk i et idrettsarrangement, hvilket ikke har noe med å vedta en nasjonal lov å gjøre, fortsatte han.

Uefa skal også se nærmere på flere «potensielt diskriminerende episoder» som har funnet sted under Ungarns kamper i fotball-EM. Det skal omfatte apelyder og homofobiske bannere under kampene i Budapest.

EM-morgen: Et rykende ferskt EM-morgen er servert - den tolvte i rekken. Vel bekomme. Video: Rødt Kort. Vis mer

Tysklands kaptein Manuel Neuer vil i onsdagens kamp fortsette å bære et regnbuefarget kapteinsbind. Uefa varslet i utgangspunktet at det også kunne bli sett på som en politisk markering, men har valgt å avslutte undersøkelsene i saken.

Forbundet har tillatt at spillerne kneler før kampene for å markere motstand mot rasisme.

Ungarn må vinne onsdag for å ha mulighet til å gå videre i EM, mens Tyskland vet at en seier vil sikre dem avansement.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer