Dragkamp i bitter arvestrid

Diego Maradona levde et kaotisk liv, og kaoset fortsetter innad i familien etter legendens død.

I SENTRUM: Maradona får et kyss av døtrene Giannina Dinorah (t.v.) og Dalma Nerea under en filmvisning i Cannes. Foto: Francois Mori/AP/NTB
I SENTRUM: Maradona får et kyss av døtrene Giannina Dinorah (t.v.) og Dalma Nerea under en filmvisning i Cannes. Foto: Francois Mori/AP/NTB Vis mer
Publisert

Diego Armando Maradona er for mange tidenes aller største fotballikon, en mann som var kjent og elsket over hele verden.

Fotballegenden ble bare 60 år gammel, og døde november i fjor i sitt eget hjem uten sine nærmeste rundt seg. Det skjedde bare noen få uker etter at han hadde vært gjennom en operasjon i hjernen, som følge av en blodpropp.

Hva som nøyaktig skjedde i tiden før dødsfallet, er fortsatt under etterforskning. Det vi vet er at han etterlater seg et kaos innad i familien, som kjemper en bitter arvestrid.

Det er uvisst nøyaktig hva Maradona etterlater seg. Det er motstridende rapporter, som melder at han etterlater seg alt fra nærmest null til opp mot 800 millioner kroner.

Det har blitt spekulert i at han har mange eiendommer og luksusbiler, og det vil fortsatt være mulig å tjene store summer på rettighetene til Maradonas navn, og ikke minst på minneverdige gjenstander etter hans død. Maradona hadde blant annet kontrakter med Puma, Konami og EA Sports da han gikk bort.

Maradona skal blant annet ha vært involvert i en skattesak med italienske myndigheter da han spilte for Napoli, en sak som fortsatt ikke skal være løst og kan ende med store utgifter.

DEN STØRSTE: Fotballstjernen Diego Maradona gikk bort, bare 60 år gammel. Se et gjenblikk av hans elleville liv. Video: AP / NTB Vis mer

Kamp om arven

Det som er på det rene er at Maradona aldri skrev noe testamente, noe som gjør at en eventuell arv vil gå til barna hans. Ikonet hadde flere barn, og det er ikke utenkelig at flere vil stå fram i ettertid, nå som arven skal fordeles.

I mange år anerkjente Maradona bare døtrene Dalma og Giannina, som han fikk med ekskona Claudia Villafañe. Paret møttes da hun var 17 år og var gift i nesten 20 år, før de ble skilt i 2004.

I ettertid har antallet vokst til fem barn med fire forskjellige kvinner, inkludert Diego Fernando, Diego Junior og Jana. Fire av barna er fra Argentina og ett er fra Italia.

BBC skrev i 2019 at Maradona også var villig til å erkjenne farskapet til ytterligere tre barn i Cuba, etter å ha tilbrakt tid i landet mellom 2000 og 2005.

Det skal i tillegg være flere som har krevd en DNA-test for å avgjøre om Maradona er faren. Det gjelder blant andre Santiago Lara og Magali Gil, som har gått offentlig ut i pressen og hevdet at Maradona er faren deres. Sistnevnte hevder hun fant ut at han er hennes biologiske far for to år siden.

I desember bestemte en argentinsk domstol ifølge Reuters at Maradonas kropp må bevares, i tilfelle det må tas farskapstest. Dette til tross for at Maradonas advokat hevdet at det allerede eksisterte DNA-prøver fra fotballegenden.

Det hevdes at Maradona har så mye som elleve barn med sju kvinner, blant annet fire barn fra Cuba. Like før Maradona døde, skal en av døtrene hans ha tullet med at faren kunne formet et fotballag med alle barna sine.

EKSKONE: Maradona med ekskona Claudia Villafañe tilbake i 2000. Foto: EPA/AFP/ADALBERTO ROQUE/ar/ds/gd/NTB
EKSKONE: Maradona med ekskona Claudia Villafañe tilbake i 2000. Foto: EPA/AFP/ADALBERTO ROQUE/ar/ds/gd/NTB Vis mer

Krigen om arven

The Times-journalist Matt Dickinson har skrevet bok om Maradona og har også møtt ham personlig. I en lengre artikkel i The Times skriver han om «krigen om Maradonas millioner».

I 2019 uttalte Maradona at han skulle gi bort alt han eide den dagen han gikk bort.

- Jeg vil fortelle dere dette akkurat nå, at jeg ikke kommer til å etterlate noe, jeg kommer til å donere det, sa han.

Fotballegenden skal tidligere ha vernet om sine eiendeler, som da han gikk til sak mot Villafañe tilbake i 2015 og beskyldte henne for å stjele fra ham.

Samtidig var han opptatt av å være en god far. På spørsmål fra The Times-journalist Dickinson hva Maradona ønsket skulle stå på gravsteinen, svarte han:

- En bra far og tidenes beste spiller.

Ifølge The Times har det vært en dragkamp om Maradonas arv i mange år. Det skal være totalt 16 personer som kjemper om det han etterlot seg. Mange av eiendelene hans vil bli lagret fram til tvisten er løst.

Dalma Maradona har 1,7 millioner følgere på Instagram og har ved flere anledninger postet bilder av faren.

Hun støttes av søstera Giannina (ekskona til Manchester City-angriper Sergio Agüero) og mora Villafañe.

Familien har bedt om at Maradonas dødsfall etterforskes og har leid inn eksperter på området. Døtrene har blant annet anklaget legen Leopoldo Luque for å være ansvarlig for at farens helse ble stadig verre før han døde.

SAMLET: Maradona med ekskona Villafañe og døtrene Dalma (nummer to fra venstre) og Giannina (til høyre). Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP/NTB
SAMLET: Maradona med ekskona Villafañe og døtrene Dalma (nummer to fra venstre) og Giannina (til høyre). Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP/NTB Vis mer

Advokaten i sentrum

På motsatt side har du advokaten Matias Morla, som har drevet Maradonas virksomhet gjennom selskapet Sattvica, som blant annet har rettighetene til merkevaren «El Diego» og «El 10». Morla har også vært venn av Maradona i mange år, og omtaler seg som Maradonas «bestevenn».

Det virker som advokaten har støtte fra Maradonas nylige kjæreste, Rocio Oliva, som er halvparten så gammel som Maradona. Paret var sammen i snaut seks år og holdt på å gifte seg, før det ble slutt i 2018.

Oliva ble blant annet nektet å besøke Maradonas likvake av Villafañe da de tok farvel med ikonet, og brøt følgelig ut i gråt på TV.

- Jeg vet ikke hvorfor de gjør dette mot meg. Alt jeg ønsket var å ta farvel med Diego, sa hun fortvilet.

- Gud ser alt og de kommer til å måtte betale for dette, sa hun videre.

Advokat Morla skal også ha hevdet at han ble nektet adgang, og fikk som svar at han var en «feiging» av Dalma, som slaktet ham på Instagram.

Oliva skal på sin side ha funnet støtte i en annen av Maradonas ekskjærester, Veronica Ojeda, som er mor til Diego Fernando. Ifølge advokaten Ana Rosenfeld ønsker Oliva «økonomisk kompensasjon» etter dødsfallet.

EKSKJÆRESTE: Rocio Oliva sammen med Diego Maradona. Foto: Artur Widak/Nurphoto/REX/NTB
EKSKJÆRESTE: Rocio Oliva sammen med Diego Maradona. Foto: Artur Widak/Nurphoto/REX/NTB Vis mer

Morla har nylig gått offentlig ut og sagt at Dalma og Giannina «ranet» og «forlot» faren de siste åra han var i live, og at Maradona derfor hadde vendt seg mot dem.

- Jentene liker meg ikke siden vi stengte bankkortene deres juni 2014, sa Morla blant annet til America TV, ifølge The Times.

- Bortsett fra søstrene, lot alle ham være alene. Maradona ble forlatt, han døde alene, sa Morla.

Døtrene benekter disse beskyldningene.

Maradona var singel etter bruddet med Oliva og var alene i huset han leide utenfor argentinske Buenos Aires da han døde.

Kilder: The Times, Reuters, America TV, BBC.

ADVOKAT OG VENN: Matias Morla hevder at ingen av barna til Maradona var ved hans side de siste årene. Foto: Agustin Marcarian/Reuters/NTB
ADVOKAT OG VENN: Matias Morla hevder at ingen av barna til Maradona var ved hans side de siste årene. Foto: Agustin Marcarian/Reuters/NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer