Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drakk egen urin og flagger- musblod for å overleve

Mauro Prosperi løp seg vill under ultramaraton.

(Dagbladet): I går fortalte BBC den utrolige historien til italienske Mauro Prosperi. Riktignok er den fra 1994, men det gjør den absolutt ikke dårligere.

Den da 39 år gamle italieneren deltok i «Marathon des Sables», hvor løperne må bevege seg 250 kilometer over seks dager gjennom Sahara-ørkenen.

Sandstorm Maratonløpet har de siste 20 årene vokst til å bli et stort løp med over 1300 deltakere. Den gangen var det derimot bare 80 personer som stilte på startstreken.

For Prosperi gikk løpet veldig bra fram til dag fire.

- Plutselig startet en voldsom sandstorm. Jeg ble slukt av en gul vegg med sand. Jeg så ingenting og fikk ikke puste. Jeg måtte bevege meg for ikke å bli begravd. Etterhvert fant jeg et lunt sted hvor jeg ventet til stormen ga seg, forteller Mauro Prosperi i et innlegg publisert hos BBC i går.

Stormen varte i åtte timer. Etter en natt sovende på sandteppet bestemte han seg for å fortsette. Men stormen hadde endret alt rundt Prosperi som ikke kjente seg igjen.

Sparte opp urin - Da jeg skjønte at jeg ikke visste hvor jeg var, var det første jeg gjorde å tisse på en ekstra flaske. Når man fortsatt er godt hydrert, er urinen det klareste og mest drikkende man har.

Han påstår selv at han ikke var bekymret og regnet med å slippe unna urindrikkingen.

To dager etter stormen fløy et helikopter like over ham. Prosperi vinket, men ingen så ham.

Prosperi fortsatte sin vandring og kom etterhvert til et «Marabout» - en muslimsk helligdom. Den var ikke bebodd, men nå hadde han tak over hodet.

Han kokte opp noe av sin tørre mat med fersk urin - flaskeurinen sparte ham.

Forsøkte å ta sitt eget liv På den fjerde dagen startet han å drikke sin egen urin. I Marabouten var det også flaggermus.

- Jeg tok tak i en gruppe og klemte de hardt til de var døde. Så skar jeg dem opp med min kniv og drakk blodet, sier italieneren i en dokumentar vist på Discovery.

Han tilbrakte flere dager her i håp om at noen skulle passere. En dag kom et fly flyvende over. Prosperi prøvde å lage et bål med alt han hadde tilgjengelig for å gjøre seg synlig. Flyet passerte uten å se italieneren.

Da bestemte han seg for å ta sitt eget liv. Han forsøkte å kutte hovedpulsåren ved håndleddet, men næringsmangelen hadde gjort blodet så tykt at det nektet å renne.

Det mislykkede forsøket ga ham ny energi og håp om å finne en løsning. Han begynte på ny å gå, denne gangen i retningen av skyene han kunne se i horisonten ved daggry.

 VANDRER:  Deltakere i «Marathon des Sables» løper i ørkenen under 2013-utgaven. Maratonet er ansett som det hardeste i verden. Foto: AFP PHOTO/PIERRE VERDY/NTB SCANPIX.
VANDRER: Deltakere i «Marathon des Sables» løper i ørkenen under 2013-utgaven. Maratonet er ansett som det hardeste i verden. Foto: AFP PHOTO/PIERRE VERDY/NTB SCANPIX. Vis mer

For å få næring drepte han slanger og øgler som han spiste rå.

På den niende dagen så han noen geiter. Like ved dem var det menneskeliv.

291 kilometer på feil kurs Han ble først sett på som en trussel, men fikk forklart at han bare var en maratonløper som hadde havnet på feil spor.

Da viste det seg at han hadde krysset grensen over til Algerie og var 291 kilometer på feil kurs. Etter ti dager i ørkenen ble han tatt med på sykehus, hvor han endelig kunne kontakte sin familie.

- Jeg ringte min kone og spurte hun: Har du holdt begravelsen min allerede?

Badevekta viste at ferden på ti dager nærmest uten mat hadde sørget for et vekttap på 16 kilo.

I tiden etter slet italieneren med å få i seg næring. Først to år senere var han helt frisk igjen.

Man skulle tro at opplevelsen til Prosperi hadde gitt han avsmak på ørkenen. Men den gang ei. Fire år etter at han nesten døde under «Marathon des Sables» stilte han på startstreken på ny.

Siden har han løpt åtte ørken-maraton til.

 GEITER:  Deltakere passerer en flokk med geiter. For Mauro Prosperi ledet geitene til menneskeliv etter ni dager i ørkenen. Foto:/AFP PHOTO / PIERRE VERDY
GEITER: Deltakere passerer en flokk med geiter. For Mauro Prosperi ledet geitene til menneskeliv etter ni dager i ørkenen. Foto:/AFP PHOTO / PIERRE VERDY Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling