Karsten Warholm

Drama etter svensk riv

Karsten Warholm er blitt verdens beste i friidrett etter at Sveriges yndling såvidt misset på verdensrekorden i stav.

VERDENS BESTE I FRIIDRETT: Karsten Warholm ble stående igjen som den friidrettsutøveren med flest poeng i 2021 etter at svenske Armand Duplantis misset på rekordforsøkene på 6,19 i stav. Foto: Stefan Wermuth / AFP
VERDENS BESTE I FRIIDRETT: Karsten Warholm ble stående igjen som den friidrettsutøveren med flest poeng i 2021 etter at svenske Armand Duplantis misset på rekordforsøkene på 6,19 i stav. Foto: Stefan Wermuth / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KARSTEN WARHOLM omtales som friidrettens nye Usain Bolt, men nordmannen har ennå til gode å bli kåret til verdens beste utøver i sporten sin.

Det skjer etter denne sesongen:

  • I Diamond League finalen i Zürich vant Warholm 400 meter hekk, mens svenske Armand Duplantis mislyktes på tre forsøk på å slå sin egen verdensrekord i stav.

Før finalen var det de to som toppet den offisielle poengstatistikken for World Ahletics; da med den fire år yngre svensken så vidt foran.

Så vant Karsten igjen Diamond League på gode 47,35, og skaffet seg de poengene han trengte for å passere Duplantis i sammendraget.

Med flest poeng og sportens sterkeste enkeltresultat fra OL, er det nå duket for at Karsten Warholm som første nordmann blir kåret til verdens beste friidrettsutøver.

HADDE Armand Duplantis klart 6.19 meter i stav, ville han samtidig ha vunnet poengrankingen sammenlagt. Det skjedde nesten i det første forsøket der han ble klappet fram av Karsten Warholm og et fullsatt stadion.

I fjor ble den svenske yndlingen hyllet som verdens beste, selv om Karsten Warholm allerede da var da var sterkere enn noensinne og hadde vunnet alt. Kåringen kunne ikke blitt annerledes etter Armand med en spesiell stav-oppvekst hjemme i USA, lekte med verdensrekordene både inne og ute.

I denne øvelsen er det bare rekordene ute som gjelder. Der endte Duplantis med rekordhøyden 6,15. I år er han nok enda bedre, men lyktes altså ikke med rekordforsøkene. Siden Warholm samtidig smadret verdensrekorden på 400 meter hekk i Tokyo, endret det forholdet mellom de to.

Nå blir Karsten Warholm rangert først.

DET tok tid. Fram til i går kveld ledet Duplantis knepent fordi han har konkurrert flittigere enn nordmannen.

Karsten har vært så mentalt kjørt etter OL at han valgte å ta en konkurransepause. Viktigere er ikke denne poengstriden verken for ham eller Duplantis.

Heller ikke for det brede friidrettspublikummet.

FOR kampen om å bli verdens beste friidrettsutøver er ikke akkurat organisert som en folkesport. Her er det knapt noen som forstår poengutregningen utenom de som organiserer den.

Det å vekte resultatene fra ulike øvelser opp mot hverandre, er i utgangspunktet vanskelig nok. I tillegg kommer et nytt poengsystem som gir poeng for den konkurransen der det enkelte resultatet er oppnådd, og selvsagt spesialregler for noen øvelser når det gjelder vind. Før det drypper bonuspoeng for verdensrekorder og for å ha det enkeltresultatet som rangeres høyest.

HER skal du være mer enn glad i tall for å henge med. For eksempel ga Karsten Warholms vanvittige 45,94 fra OL-finalen i Tokyo 1342 poeng for tida og 350 poeng fordi dette var den aller vanskeligste konkurransen. Det ble til sammen 1691 poeng; et enkeltresultat uten like i internasjonal friidrett.

I det gulløpet holdt da også Karsten på å sprenge skalaen. Bare 18 hundredels sekund fortere, så hadde opplegget blitt ødelagt. Så nær det uforståelige var dette løpet.

BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts, det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

DA er det lettere å forstå at drømmeløpet i Tokyo ble etterfulgt av en følelsesmessig kollaps:

- Når du oppnår absolutt alt du kunne drømme om, blir du lykkelig. Men også på en eller annen måte tom, forklarte Karsten nylig denne kollapsen for BBC:

- Alt du har jobbet mot og vært motivert for, er over. Jeg tror ikke jeg får mange slike konkurranser til i karrieren, fortsatte han.

DET er denne reflekterte holdningen til det å drive idrett som i årevis har imponert de utenlandske journalistene. Karsten Warholm har vært deres yndling siden de stimlet rundt ham i forkant av EM i Berlin for litt over tre år siden og fikk oppleve en ærlighet, glede og dypde i formidlingen som de neppe hadde hørt fra en ung idrettsstjerne før.

Siden da har nordmannen vært friidrettens yndling. Alle unner ham suksess. Det merkes både når han gjør det utrolige som i Tokyo, og når han løper overraskende svakt som i testen på 400 meter flatt i Lausanne for to uker siden.

Der var det ikke mye skadefryd over at superstjernen plutselig ikke var så super.

DA han stivnet etter bare hundre meter i motvinden i Lausanne, var han nok mest sjokkert selv. I dagene før hadde trener Leif Olav Alnes forsøkt å alminneliggjøre at resultatet etter OL-bragden ikke var gitt. Sportslivet behøvde ikke å fortsette til himmels. Det var både mulig og greit å få en reaksjon.

Karsten måtte oppleve den reaksjonen på kroppen, for han tok smellen innover seg. Den var ikke farlig den heller. Det blir uansett mer 400 meter flatt og mer lek framover:

- Jeg prøver alltid å bevare det barnlige i meg, og det barnet er veldig nysgjerrig, fortalte han BBC:

- I framtida kommer jeg nok til å prøve ulike øvelser, men de kommer nok litt seinere. Når jeg trenger dem, sa han.

FOR nå har tre sesonger uten et eneste tap på 400 meter hekk gitt denne tidligere tikjemperen posisjonen som verdens beste friidrettsutøver.

Ingen kvinne eller mann har like høy poengscore som 25-åringen fra Ulsteinvik. Det er et spesielt øyeblikk for hele norsk idrett.

Karsten Warholm i 2021 er rett og slett det beste vi har sett i norsk idrett noensinne.

FOTNOTE: Kanskje var det bra for en godt sliten Jakob Ingebrigtsen å tape spurten mot rivalen Timothy Cheruiyot som igjen løp skadefri. Løpet gikk litt for sakte (3.31,37 og 3.31,45) og for seint på sesongen til å speile det rette styrkeforholdet mellom disse to rivalene. Men det at tilsynelatende suverene Jakob tapte Diamond League-finalen, gir spenning inn mot neste år både i treningsarbeidet og i konkurransene. Akkurat det kan løfte den unge olympiamester enda et hakk inn mot neste mål med VM i Eugene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer