Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drama for hopp-profil

Line Jahr (36) er den eneste kvinnelige hovedtreneren i hopp. Nå risikerer hun å miste jobben. - Jeg skulle ønske at alle som er opptatt av likestilling også melder seg på når det koster penger, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

I OVERKANT SPENNENDE: Line Jahr har vært en profil i hoppmiljøet i mange år. Først som hopper, i dag som trener. Nå risikerer hun å miste jobben. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I OVERKANT SPENNENDE: Line Jahr har vært en profil i hoppmiljøet i mange år. Først som hopper, i dag som trener. Nå risikerer hun å miste jobben. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hopp-profilen og trenertalentet Line Jahr befinner seg i usikre og dramatiske tider, der hun ikke vet om hun vil få en jobb å gå til.

Jahr har de siste tre åra vært hovedtrener for «Prosjekt 2022». Utgangspunktet for prosjektet er å få opp hopptalenter bak Maren Lundby (25), slik at Norge kan hevde seg i lagkonkurranser i VM og OL.

I 2022 er det vinter-OL i Beijing, derav navnet på prosjektet. Men nå er det usikkert om Jahr får fortsette.

Hun har de siste månedene vært permittert på grunn av coronasituasjonen. Nå er det også klart at Hopp-Norge må kutte budsjettet kraftig fra 31 millioner kroner til 23 millioner. Dette kan få konsekvenser for Jahr.

«PROSJEKT 2022 »: Line Jahr med «Prosjekt 2022 »-hopperne Eva Elise Johansen Amble (t.v.), Karoline Bjerke Skatvedt og Karoline Andrea Røstad. Foto: Norges Skiforbund
«PROSJEKT 2022 »: Line Jahr med «Prosjekt 2022 »-hopperne Eva Elise Johansen Amble (t.v.), Karoline Bjerke Skatvedt og Karoline Andrea Røstad. Foto: Norges Skiforbund Vis mer

I går avslørte Dagbladet at Toppidrettssatsingen for gutta blir lagt ned. Det innebærer at 15 utøvere på det såkalte B-landslaget ikke får et tilbud. Nå kan det samme skje med «Prosjekt 2022», som under Jahrs ledelse har løftet fram flere talentfulle jenter til A-landslaget.

- Vi jobber fortsatt med det, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, som understreker at «Prosjekt 2022» har en litt annen grunnfinansiering enn Toppidrettssatsingen. Blant annet er Olympiatoppen inne i bildet.

- Jeg prøver ikke å tenke på det, hvis ikke kan du bli gæren. Men det er kjedelig at det er usikkert, sier Jahr til Dagbladet.

- Jeg håper det går i orden. Hvis det ikke er jobb i skiforbundet, må jeg finne på noe annet.

Bråthen innrømmer at han opplever situasjonen som dramatisk for hopporganisasjonen. Rekrutteringen av talenter kan bli satt flere år tilbake. Konsekvensen i den andre enden er at Norge kan bli redusert til en ubetydelig hoppnasjon.

- Jeg har aldri vært ute for større utfordringer knyttet til systemet vårt. Det har vært en fin utvikling i 20 år. Dette er det største tilbakeskrittet i dette perspektivet, erklærer Bråthen, som har vært sportssjef siden 2004.

- Hvis situasjonen vedvarer i tre år, kommer vi aldri tilbake der vi var. Det har vi gjort klinkende klart overfor dem som tar beslutningene, forteller sportssjefen, og sikter til styret i Norges Skiforbund.

Jahr er unik i hoppmiljøet, fordi hun er den eneste kvinnelige hovedtreneren. Hun har flere NM-medaljer som skihopper, blant annet gull fra Trondheim i 2008. Hun var også med på laget som tok VM-sølv i mixkonkurransen i Falun i 2015.

I tillegg har hun tung lederutdanning fra universitetet - med to bachelor og master.

- Hvordan ser du på situasjonen?

- I verste fall kan vi miste en bra trener. Jeg er jente og unik, og har hatt resultater som trener. Hvis «Prosjekt 2022» blir lagt ned, vil jentesatsingen bli betydelig svekket under A-landslaget, sier hun.

A-laget består av seks hoppere. De to siste som kom inn - Eirin Kvandal og Thea Minyan Bjørseth - kommer fra «Prosjekt 2022».

AKTIV: Line Jahr fra da hun var aktiv hopper. Bildet er fra Lillehammer i 2014. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
AKTIV: Line Jahr fra da hun var aktiv hopper. Bildet er fra Lillehammer i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Jahr tørster etter å komme tilbake, men sportssjef Clas Brede Bråthen kan ikke love noe. Og han erkjenner at det er en fortvilet situasjon.

- Jeg skulle ønske at alle som er opptatt av likestilling også melder seg på når det koster penger, sier han.

- Vi trenger hjelp til å holde på den spesialkompetansen Line har som trener. Vi jobber fortløpende med dette, men vi trenger noen uker til. Dette er veldig krevende.

FØRSTE GULL: Her jubler Maren Lundby for sitt første VM-gull. Reporter: Emilie Rydning. Video: NRK Vis mer

Bråthen fortsetter:

- Alle områder er kraftig svekket. Men vi håper og tror at vi fortsatt vil være i en posisjon der våre utøvere skal vinne hopprenn på øverste nivå. 90 prosent av inntektene er knyttet til verdenscupen, VM og OL.

- Bør kulturminister Abid Raja gripe inn og skjenke hoppsporten pengegaver?

- Jeg opplever at støtten vi har fått fra kulturministeren rundt jentesatsingen har vært viktig. Bærekraft og likestilling er viktige kamper. Og det er viktig at kulturministeren har stø kurs med tanke på sånne ting. Men jeg har ingen tanker om at han skal legge seg opp i budsjettproblemer. Det må skiforbundet ordne opp i selv, svarer Bråthen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!