Drama for Warholm-rival: - Helt kritisk

Abderrahman Samba sliter fortsatt med en skade, og har ikke løpt 400 meter hekk siden mai. Likevel regner flere han som gullfavoritt i VM: - Sjeikene lar ham ikke slippe unna, tror Karsten Warholm.

STJERNE: Abderrahaman Samba har vært skadet, og få vet hva som er status en knapp måned før VM på hjemmebane i Qatar. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Abderrahaman Samba har vært skadet, og få vet hva som er status en knapp måned før VM på hjemmebane i Qatar. Foto: NTB ScanpixVis mer

ZÜRICH (Dagbladet): - Han er så jævlig bra at det er helt utrolig. Han har løpt under verdensrekorden på trening, spøker Abderrahaman Sambas agent, Daniel Wessfeldt, før tonen blir litt mer alvorlig.

Utøveren fra Qatar er tidenes tredje raskeste på 400 meter hekk, men i år har han vært nesten totalt fraværende på grunn av en lårskade. Da både Karsten Warholm og Rai Benjamin senket sine personlige rekorder til under 47 sekunder i Zürich, var Samba nok en gang ingen sted å se.

- Denne sesongen skal jeg løpe 46.50, proklamerte han etter seieren i asiamesterskapet i april. En måned seinere slo Samba Benjamin med tiden 47.27 i Kina, men det er også den siste konkurransen han har gjort på langhekken denne sesongen.

Etter det har verdensstjernen gått fullstendig under radaren, og en samlet friidrettsverden har stilt seg undrende til hva som foregår.

KARSTEN WARHOLMS MELDING TIL GULLRIVAL aBDERRAHAMAN SAMBA. vIDEO: Magnus Gamlem Vis mer

- Var ikke seg selv

Warholm ble slått i samtlige Diamond League-stevner han og Samba konkurrerte i forrige sesong. Denne sesongen har nordmannen fått herje fritt, og vunnet med over et sekund i hvert løp han har stilt opp i.

Benjamins fravær er også en faktor, men i Zürich møttes endelig de to. Der var det sunnmøringen som viste seg som den sterkeste. Verken amerikaneren eller det norske håpet fra Sunnmøre har derimot peiling på hva som skjer med deres argeste rival.

- Jeg har egentlig hørt ganske lite. Jeg så et løp i Monaco, der det så ut som han slet litt. Han løp relativt sakte, og så ikke ut som seg selv. Bortsett fra det har jeg bare hørt at han tar den tiden han trenger. Han var jo i enorm form på starten av sesongen, og i veldig god form i fjor. Jeg er ganske sikker på at han komme til å stille i Doha. Jeg tror ikke disse sjeikene kommer til å la ham slippe unna den, smiler Warholm.

Benjamin håper at Warholm får rett.

- Det eneste jeg har hørt er at han er skadet. Forhåpentligvis ordner det seg, slik at han kan være der. For hvis han, jeg og Karsten er der, kommer det til å gå fort. Det ville vært fantastisk å ha ham med, slik at vi kan se hva vi tre kan gjøre, sier amerikanerne, som ser på Samba som den største gullfavoritten i VM.

Trioen Samba, Benjamin og Warholm er alle inne blant tidenes fire raskeste på 400 meter hekk. Det er helt unikt at tre så sterke løpere konkurrerer på samme tid.

- En kamp mot klokka

Få har bedre kjennskap til Samba enn svenske Wessfeldt. Han opplyser til Dagbladet at Qatar-utøveren akkurat har blitt frisk fra lårskaden.

- Det er helt kritisk hva som skjer den neste måneden, for hvor raskt han kan komme tilbake. Det er en ting å være frisk, det er noe annet å være i form. Det er en kamp mot klokka, sier han.

Samba har bare trent skikkelig i ti dager. Før det har han vært gjennom et rehabiliteringsprogram, men det er først de siste dagene han har kunnet teste farten. Wessfeldt er derfor forsiktig med å sette noen målsettinger for VM på hjemmebane i Qatar.

- Vi må bare akseptere situasjonen og lytte til kroppen, så får vi se hvor bra det kan bli. Forberedelsene har vært langt ifra optimale. Vi får gjøre opp status når det er ei uke igjen.

- Alle andre er statister

Samba har base i Valencia sammen med sin sørafrikanske trener Hennie Kotze, som også har flere andre 400-meterløpere i stallen. Ifølge Wessfeldt drar han ikke til Qatar før ei uke før VM.

Tidligere verdensmester på 110 meter hekk, Colin Jackson, følger spent med på fartsfantomene som dominerer på 400 meter hekk for tiden. Han håper stjerna fra Qatar dukker opp om en måned.

- Jeg synes det er synd at Samba ikke har vært med så mye i år. Men det er bare et løp som betyr noe for han i år, og det er Doha. Hvis han har forberedt seg i det stille, blitt kvitt skaden og gjort seg klar, da blir det en helvetes kamp, sier Jackson.

- Han har lyst til å være med, for han vet at han er god nok til å konkurrere med begge de to. Tidsmessig er det de tre som er best. Alle de andre er statister. Samba, Warholm og Benjamin er udiskutabelt best, det finnes ingen andre, mener Wessfeldt, og har nok rett i det.